تست PCR (پی سی آر)
تست PCR، مواد ژنتیکی ویروس را مورد بررسی قرار میدهد و جهت تشخیص وجود یا عدم وجود ویروس فعال در بدن است. این تست نشان میدهد که آیا فرد عفونت فعال دارد و یا ناقل است.
البته این تست نمیتواند به شما بگوید که آیا در گذشته به کووید ۱۹ مبتلا شدهاید یا نه. همچنین نتیجهی این تست نمیتواند پیشبینی کند که فرد مشکوک، لزوماً علایم بیماری از خود نشان خواهد داد.
گاه در روزهای اول، نتیجه تست منفی است و مشاهده شده است که در برخی افراد، تا هفتهها بعد از ناقل نبودن، نتیجه تست مثبت میشود.
همچنین زمان استاندارد برای انجام تست PCR و گزارش جواب، از زمان تحویل نمونه به آزمایشگاه بین ۱ الی ۲ روز است.
- نتیجه منفی:
نوشته Undetectable در آزمایش PCR، یعنی نتیجه آزمایش منفی است و در این آزمایش کروناویروس یافت نشده است. این بدان معنی است که فرد در زمان انجام آزمایش به احتمال زیاد به ویروس کویید ۱۹ آلوده نبوده است. گرچه ممکن است بعدها مبتلا شود.
دقت تشخیص آزمایش PCR حدود ۷۰ درصد است، به همین علت در موارد بسیار مشکوک به کروناویروس، معمولا از دو تست PCR به فاصله ۲۴ ساعت برای تشخیص ابتلا یا عدم ابتلا استفاده میشود.
- نتیجهی مثبت:
نشاندهندهی وجود ویروس فعال در بدن است و باید قرنطینه شوید یا خود را از دیگران جدا نگه دارید.
تست سرولوژی
به زبان ساده، تست سرولوژی، آنتیبادیهای موجود در خون شما را بررسی میکند. بررسی این آنتیبادیها بیانگر اطلاعات و نتایج احتمالی ابتلا قبلی به دسته ویروس عامل کووید۱۹ است.
آنتیبادیها پروتئینهایی هستند که در مبارزه با عفونتها به سیستم ایمنی کمک و در بسیاری از موارد، بدن را در برابر عفونت مجدد با آن عامل عفونی مقاوم میکنند.
پدیدهای که آن را مصونیت ایمنی یا ایمنیزایی (Immunity) مینامند. اما تولید آنتیبادیها در تمام بیماریها الزاما از ابتلا مجدد به آن بیماری جلوگیری نمیکند.
درباره بیماری نوظهور کووید۱۹ بصورت خاص، بحثهای زیادی پیرامون ارزش انجام تستهای سرولوژی مطرح شدهاست. پیشتر در مطالبی تحت عنوان “سرولوژی در تشخیص کرونا، آری یا خیر؟” به بررسی ارزش تستهای سرولوژی در تشخیص کووید۱۹ پرداختهایم.
اما اخیرا، CDC (مراکز مدیریت و پیشگیری بیماری) به بررسی ارزش تستهای سرولوژی در تشخیص بیماری کووید۱۹ پرداختهاست:
طبق گفته CDC، تستهای سرولوژی نمیتواند روش مناسبی برای تشخیص بیماری فردی باشد که در حال حاضر به کووید۱۹ آلوده است، زیرا تولید آنتیبادی ضد ویروس بین ۱ تا ۳ هفته زمان لازم دارد و بنابراین نمیتوان از آن برای تشخیص سریع بیماری استفاده کرد.
همچنین اشاره شده است که استفاده از تست سرولوژی تنها در مواردی که تأخیر در تشخیص ویروس اتفاق افتاده باشد، ممکناست تشخیص موثر ایجاد کند. از این روی، تنها راه تشخیص ویروس در مراحل اولیه بیماری، استفاده از تست PCR است.
نتایج تستهای سرولوژی چه معنایی دارد؟
- نتیجه مثبت:
مثبت شدن تست سرولوژی فرد میتواند حاکی از آن باشد که احتمالا برخورد با ویروس SARS-Cov-2 وجود داشتهاست. اما مثبت شدن تست سرولوژی معنی دیگری نیز میتواند داشته باشد و آن داشتن آنتیبادیهایی از عفونت با یکی دیگر از ویروسهای خانواده کرونا ویروسها (مانند ویروسهای سرماخوردگی) است.
اگرچه داشتن آنتیبادی علیه کووید۱۹ ممکن است در فرد مصونیت ایجاد کند، اما در حال حاضر مدت زمان و همچنین سطح ایمنیزایی این مصونیت مشخص نیست.
مثبت شدن تست سرولوژی شما ممکن است درحالی اتفاق بیوفتد که تا کنون هیچگونه علایمی در خود مشاهده نکردهاید و بنابراین ممکن است به فرم بدون علامت (asymptomatic) آن متبلا شده باشید.
- نتیجه منفی
اگر نتایج تست سرولوژی شما منفی شود میتواند نشاندهنده این باشد که شما تاکنون با کووید۱۹ برخورد نداشتهاید.
اما منفی شدن تست سرلوژی فرد لزوماً نمیتواند به معنی عدم آلودگی در حال حاضر فرد باشد. دلیل این گفته این است که
- اولاً تولید آنتیبادی ممکن است ۱ تا ۳ هفته به طول بیانجامد.
- دوم آنکه مطالعات نشان داده است که در برخی از افراد مدت زمان تولید آنتیبادی بیش از ۳ هفته زمان میبرد و در برخی دیگر هرگز آنتیبادی تولید نمیشود.
صرف نظر از اینکه تست شما مثبت باشد یا منفی، نتایج بیانگر این امر نیست که ناقل ویروس هستید یا خیر، بنابراین تا حصول نتایج قطعی، مراقب خودتان و اطرفیانتان باشید!
در تستهای سرولوژی میزان IgM یا IgG مبنای مثبت یا منفی بودن تست است و براساس اعداد گزارش آزمایش، اگر این پادتنها بالاتر از سطح مشخصی باشند، تست مثبت تلقی میشود.
منبع:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/serology-overview.html