کوروناویروس جدید
موضوعات داغ

واقعیت‌هایی که دانشگاه آکسفورد در مورد واکسن کووید-۱۹ می گوید

در حال حاضر ۱۷۰ پروژه تولید واکسن بر علیه بیماری کووید-۱۹ در سطح جهان در جریان می‌باشد که پروژه دانشگاه آکسفورد یکی از امیدوارانه‌ترین و پیشروترین‌هاست و رقیب نزدیک آن در دانشگاه امپریال کالج لندن و سپس آمریکا و یکی هم در چین است.

پروژه واکسن در آکسفورد به مرحله آزمون انسانی و آخرین مرحله خود رسید و به دلیل کاهش ناگهانی در تعداد مبتلایان در انگلستان بخشی از آزمون در بزریل (قبلا در همین کانال از آن صحبت شده) و آفریقای جنوبی در جریان است.

در حال حاضر دو نظریه از دانشگاه آکسفورد و کارگروه ملی واکسن انگلستان در مورد واکسن آکسفورد و کلیه واکسن‌های در دست ساخت در جهان وجود دارد.

پروفسور سارا گیلبرت که از چهره‌های برجسته پروژه واکسن کرونا دانشگاه آکسفورد بوده و در همکاری تنگاتنگ با اسپانسر طرح یعنی شرکت AstraZeneca می‌باشد به نتیجه کار برای تولید واکسنی موثر با ماندگاری اثر ایمنی چندین ساله، بسیار امیدوار است بطوریکه شرکت آسترا زنکا را متقاعد نموده تا میلیون‌ها دوز از واکسن را پس از اتمام آزمون و پیش از تایید نهایی دستگاه‌های ذیربط تولید نماید تا زمان از دست نرود و در پائیز امسال شاهد توزیع و مصرف واکسن باشیم.

وی می‌گوید در حدود ۸۰۰۰ نفر در انگلستان، ۴۰۰۰ نفر در برزیل و ۲۰۰۰ نفر در آفریقای جنوبی مورد آزمایش قرار گرفته‌اند و اکنون تیم آکسفورد منتظر نتایج می‌باشد. بطور همزمان نیز شرکت آسترا زنکا مشغول ترغیب ۳۰،۰۰۰ نفر در آمریکا برای آزمودن واکسن است. پروفسور گیلبرت معتقد است که واکسن پیش از نیاز به بوستر بعدی خود حداقل برای چندین سال ایمنی می‌دهد و ایمنی ناشی از این واکسن حتی قوی‌تر و طولانی‌تر از ایمنی ناشی از ابتلا خواهد بود.

اما از سوی دیگر پروفسور کیت بینگهام سرپرست کارگروه ملی پیگیری تولید واکسن در انگلستان اعتقاد دارد تا زودتر از شروع سال ۲۰۲۱ به دسترسی عمومی به واکسن نیاندیشیم و تازه در آن زمان هم واکسنی خواهیم داشت که ایمنی در قبال ابتلا نمی‌دهد بلکه می‌تواند باعث تخفیف علائم و پیشگیری از فاز حاد بیماری و میزان مرگ و میر شود.

او معتقد است ما هنوز کروناویروس‌ها و بخصوص SARS-CoV-2 را خوب نمی‌شناسیم و اضافه می‌کند که هرچند ما بیماری‌هایی مثل HIV و مالاریا را خوب می‌شناسیم اما هنوز واکسن قطعی بر علیه آنها نتوانستیم تولید کنیم، بنابرین نباید بیش از حد خوش‌بین باشیم.

بینگهام اعتقاد دارد یا واکسنی تولید نخواهد شد و یا اگر بشود بجای پیشگیری از شدت بیماری می‌کاهد. در حمایت از نظرات او، پروفسور سِر جان بِل می‌گوید: مسائل و راه‌حل‌های این پاندمی بیش از حد بر اساس حدسیات پیش رفته و می‌رود در حالیکه اکثر این حدسیات در طول چند ماه اخیر بخصوص در مورد مشخصات بالینی و رفتار ویروس نادرست از آب درآمده است، بنابراین بهتر است خود را همیشه برای بدترین سناریوها مهیا نگهداریم.

او معتقد است که یک flu بد پیش از تولید واکسن کووید۱۹ در پاییز خواهد آمد که موجب اختلال در تشخیص کووید۱۹ می‌شود و بر ظرفیت مراکز درمانی اثر منفی می‌گذارد، ضمن اینکه اخباری هم از انتشار نوع جدیدی از Swine flu از چین می‌رسد. بهرحال هرچه هست در پائیز اتفاقاتی می‌افتد که زمستان تحت تاثیر آن خواهد بود.

نتیجه می‌گیریم ضمن امیدواری به تولید واکسن نباید از هشیاری و دقت و سختگیری در پروتکل‌های پیشگیری و ایمنی بکاهیم.
دولت‌ها باید از لحاظ برنامه‌ریزی بودجه‌ای و تامین و نگهداری تجهیزات لازم برای پائیز و زمستان آماده باشند.

مردم نیز باید موضوع موج‌های بعدی و حتی بدتر بیماری کووید-۱۹ را جدی بگیرند و در رفتارهای فردی و اجتماعی خود لحاظ نمایند چون مهمترین مولفه برای شکستن سیکل ابتلا و کاهش مرگ و میر، رفتار مردم می‌باشد.


دکتر حسن رودگری
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

منابع:

۱) News & Events, University of Oxford: www.ox.ac.uk
۲) The Globe and Mail: www.theglobeandmail.com
۳) www.coronavirustoday.com
۴) www.dailymail.co.uk
۵) www.arabnews.com
۶) www.thesun.co.uk

دکمه بازگشت به بالا