اخبار سلامت

چگونه باور راسخ یک دانشمند به mRNA واکسن کووید۱۹ را به جهان هدیه کرد

برای کاتالین کاریکو Katalin Kariko، تایید واکسن فایزر-بیونتک، اعتباری برای ۴۰ سال فعالیت و کار اوست که می تواند دریچه ای تازه بر تولید نسل جدید داروها باز کند.

واکسن تایید شده فایزر – بیونتک با کارایی بیش از ۹۰ درصد، براساس تحقیقات ۴۰ ساله، کاتالین کاریکو دانشمند مجارستانی-آمریکایی ساخته شده است.

پروفسور کاریکو، چهار دهه، تحقیق کرده است که چگونه می تواند از مولکولهای تک رشته ای کد ژنتیکی برای درمان بیماریها از سرطان و سکته مغزی گرفته تا آنفولانزا استفاده کرد. در طی این سالها نادیده گرفته شد، تمسخر شد و نظراتش رد شد، اما به کارش ادامه داد.

پروفسور کاریکو، تحقیق بر روی mRNA را در سال ۱۹۷۸ در آزمایشگاهی در مجارستان آغاز کرد. سال ۱۹۸۵ به ایالات متحده مهاجرت کرد و زمانی که در دانشگاه پنسیلوانیا در نظر داشت تحقیقاتش را ادامه دهد، حمایت نشد و حتی تنزل مقام پیدا کرد.

مولکولهای mRNA برش های تک رشته ای از کد ژنتیکی هستند که به سلولهای بدن برای ساخت یک پروتئین خاص فرمان می دهند.
این ایده در ذهن پرفسور کاریکو شکل گرفت که با ساخت آزمایشگاهی mRNA می توان به بدن فرمان داد تا پاسخ قویتری در برابر طیف وسیعی از بیماریها نشان دهد.

سالها یک مشکل بزرگ وجود داشت، تزریق mRNA باعث بروز واکنش های التهابی می شد. تا اینکه در سال ۲۰۰۴ کاریکو و همکارانش متوجه شدند، با تغییراتی در ساختار mRNA می توانند بر این مشکل غلبه کنند.

نتیجه تحقیقات در سال ۲۰۰۵ منتشر شد، پرفسور کاتالین کاریکو در سال ۲۰۱۳ به شرکت آلمانی بیونتک ملحق شد.  شرکت فایزر- بیونتک و شرکت مدرنا از این تکنولوژی برای ساخت واکسن موثر بر کووید ۱۹ استفاده کردند.

پرفسور کاریکو از برندگان احتمالی جایزه نوبل خواهد بود.


تدوین: دکتر زهرا فرزاد

دکمه بازگشت به بالا