براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، روز به روز تعداد افراد مبتلا به ویروس کرونا افزایش مییابد و سیستم ایمنی به عنوان خط اول مقابله با تهاجم عوامل بیماریزا از جمله ویروسها و باکتریها نقش مهمی در محافظت از بدن دارد. شواهد نشان میدهند که مواد غذایی حاوی برخی ویتامینها و مواد معدنی میتوانند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند.
شواهد موجود در زمینه پاسخ به سوال:
شواهدی در دست است که نشان میدهد مواد غذایی حاوی ویتامینهایی مانند آ، ب، ث، دی، ای و مواد معدنی از جمله آهن، سلنیوم و روی میتواند به تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به بیماری کمک نماید.
- از جمله مواد غذایی حاوی ویتامین آ میتوان به جگر سیاه، شیر، تخممرغ و ماهی، همچنین سبزیجات و میوههای زرد و نارنجی رنگ (مانند کدو حلوایی و هویج) و سایر سبزیجات برگ سبز و ذرت اشاره کرد.
- غلات سبوسدار (مانند گندم، برنج، جو)، سیبزمینی، ماکارونی و سبزیجات برگ سبز (مانند اسفناج) و برگدار (مانند برگ چغندر)، کلم بروکلی، موز و مرکبات و محصولات لبنی (شیر و پنیر)، جگر، گوشت، ماهی، تخم مرغ و حبوبات و آجیل از جمله مواد غذایی سرشار از ویتامینهای گروه ب هستند.
- میوهها و سبزیجات مانند مرکبات، گوجهفرنگی و آب گوجهفرنگی و سیبزمینی، بهترین منابع ویتامین ث هستند. سایر منابع غذایی مفید شامل فلفل قرمز و سبز، کیوی، کلم بروکلی، توت فرنگی و طالبی است.
- غذاهای دریایی سرشار از ویتامین دی هستند و پس از آن میتوان قارچ و زرده تخم مرغ را نام برد.
- روغنهای گیاهی مانند روغن کانولا، میوهها و سبزیجات، تخمهها (مانند کدو و آفتابگردان) و آجیل از منابع غذایی سرشار از ویتامین ای هستند.
به ترتیب، جگر و غذاهای دریایی، غلات، گوشت ماهیچه، شیر و فرآوردههای لبنی، میوهها و سبزیجات از جمله مواد غذایی حاوی بیشترین مقدار سلنیوم هستند. همچنین شیر و پنیر مهمترین منابع غذایی سرشار از روی گزارش شدهاند که منجر به تقویت سیستم ایمنی میشوند.
نتیجهگیری:
استفاده از همه گروههای غذایی (نان و غلات، میوهها و سبزیجات، شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات و تخم مرغ، شیرینیها، چربیها و روغنها) و رعایت تنوع غذایی در برنامه روزانه، در کنار فعالیت بدنی مناسب، خواب و استراحت کافی، حفظ آرامش و نداشتن استرس و اضطراب میتواند به تقویت سیستم ایمنی کمک نماید. توجه به این نکته نیز ضروری است که در زمان همه گیری، باید اصول بهداشت در شستشو، فرآوری و پخت هر گروه از مواد غذایی با دقت بیشتری رعایت شود.
- World Health Organization. (2020). Novel Coronavirus ( ۲۰۱۹-n CoV): situation report, 3.
- Johnston, RB An overview of the innate immune system; https://www.uptodate.com/contents/an-overview-of-the-innate-immune system?search=COVID19%20and%20immune%20system&source=search_result&selectedTitle=6~150&usage_type=default&display_rank=6
- A COVID-19 “Perfect Storm” Demands Immediate CDC Action to Treat the Long Ignored Global Pandemic of Vitamin D Deficiency, Says Dr. David C. Page of SmilePage® Health Institute.https://www.ptcommunity.com/wire/covid-19-perfect-storm-demands-immediate-cdc-action-treat-long-ignored-global-pandemic-vitamin.
- Zhang, L, & Liu, Y. (2020). Potential Interventions for Novel Coronavirus in China: A Systematic Review. Journal of medical virology.
- Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
- García-Closas, R., Berenguer, A., Tormo, M. J., Sánchez, M. J., Quiros, J. R., Navarro, C., & Ardanaz, E. (2004). Dietary sources of vitamin C, vitamin E and specific carotenoids in Spain. British Journal of Nutrition, ۹۱(۶), ۱۰۰۵-۱۰۱۱.
- Rayman, M. P. (2012). Selenium and human health. The Lancet, ۳۷۹(۹۸۲۲), ۱۲۵۶-۱۲۶۸.
- Roohani, N., Hurrell, R., Kelishadi, R., & Schulin, R. (2013). Zinc and its importance for human health: An integrative review. Journal of research in medical sciences: the official journal of Isfahan University of Medical Sciences, 18(2), 144.