اخبار سلامت

آیا یک دوز واکسن بعد از ابتلا به کووید کافی است؟

دکتر فرانسیس کولین در NIH در ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ به این سوال پاسخ داده است که آیا یک دوز واکسن بعد از ابتلا به کووید کافی است؟

به میلیونها آمریکایی که واکسن فایزر یا مدرنا را دریافت کرده اند توصیه شده هر دو دوز را بگیرند. دوز اول واکسن mRNA به سیستم ایمنی ما آموزد که پروتئین اسپایک روی سطح ویروس عامل کووید ۱۹ را شناسایی کرده و به آن حمله کند و دوز دوم که چند هفته بعد تجویز میشود، سطح آنتی بادی را تقویت میکند تا اینکه بهتر بتواند محافظت کند.
افرادمبتلایی که بهبود یافته اند نیز قطعا باید  واکسن بزنند تا محافظت در برابر احتمال ابتلای مجدد، به حداکثر برسد، اما آیا از آنجایی که مقداری ایمنی طبیعی دارند، آیا فقط یک دوز کافی است یا باید هنوز دو دوز را دریافت کنند؟

یافته ها نشان میدهد که پاسخ ایمنی به دوز اول واکسن در افرادی که پیش از این کووید داشته اند، مساوی است یا در بعضی موارد بهتر است نسبت به پاسخ به دوز دوم واکسن در افرادی که قبلا کووید نداشته اند. اما نیاز به تحقیقات بیشتری هست و تغییر در مقررات فعلی پیشنهاد نمیشود. نتایج این احتمال را مطرح میکند که ممکن است یک دوز واکسن برای افرادی که قبلا کووید گرفته اند و قبل از این آنتی بادی در برابر ویروس تولید کرده اند کافی باشد.

محققان دریافته اند که در افرادی که بدن آنها پیش از این متعاقب ابتلا به کووید ۱۹ آنتی بادی تولید کرده است، دوز اول ممکن است مشابه دوز دوم در افرادی که قبلا ویروس را نداشته اند، عمل کند. در حقیقت شواهد روایتی نشان میدهد که افرادی که قبلا مبتلا شده اند، بعد از دریافت دوز اول نشانه های قویتری از فعالیت سیستم ایمنی را تجربه میکنند از قبیل درد بازو، تب، لرز و خستگی نسبت افرادی که هرگز مبتلا نشده اند.

آنتی بادی چه چیزی را نشان داد؟ محققان با بررسی ۱۰۹ نفر از افرادی که واکسن دوز اول فایزر یا مدرنا را دریافت کرده بودند، دریافتند آنهایی که قبلا مبتلا نشده بودند، آنتی بادی را در سطح پایینی در طی ۹ تا ۱۲ روز بعد از دریافت دوز اول ایجاد کردند، اما ۴۱ نفر که قبل از گرفتن دوز اول تست مثبت آنتی بادی sars cov 2 را داشتند، پاسخ ایمنی به طور قابل توجهی متفاوت بود و سطح بالایی از آنتی بادی را در طی فقط چند روز پس از گرفتن واکسن تولید کرده بودند و پاسخ ایمنی مشاهده شده ۱۰ تا ۲۰ برابر افرادی بود که قبلا مبتلا نشده بودند. در دوز دوم نیز به همین شکل بود و سطح آنتی بادی در افرادی که قبلا مبتلا شده بودند، ۱۰ برابر بیشتر از بقیه بود.

واکسن در هر دو گروه بخوبی تحمل شد اما بدلیل آنکه در افرادی که قبلا کووید گرفته بودند، سیستم ایمنی در پوشش بالایی بود، علائم بیشتری بعد از دریافت دوز  اول داشتند از قبیل درد و تورم در محل تزریق و همچنین با احتمال بیشتری  علائم کمتر شایع از قبیل خستگی، تب ،لرز، سردرد ،درد عضلانی و درد مفصل را گزارش کردند.

اگر چه گاهی اوقات نیز این موارد دیده نشد.
کووید ۱۹ و واکسن mRNA هنوز جدید است و محققان هنوز قادر به مطالعه در مورد اینکه چه مدت این واکسنها در برابر بیماری ایمنی ایجاد میکنند، نیستند. اما این یافته ها پیشنهاد  میدهد که یک دوز واکسن فایزر و مدرنا میتواند پاسخ ایمنی سریع و قوی در افرادی که بتازگی بهبود یافته اند، ایجاد کند. در مطالعات دیگری این نتایج حمایت شدند.
ممکن است FDAتصمیم بگیرد که توصیه کند که یک دوز واکسن برای افرادی که قبلا مبتلا شده اند،کافی است. این توصیه در حال حاضر در فرانسه در حال تصمیم گیری است و اگر اجرا شود کمک میکند که منابع واکسن توسعه یابد و تعداد افراد بیشتری زودتر واکسینه شوند. اما هر توصیه جدی در این باره نیاز به اطلاعات بیشتری و همچنین نظر مشاورین متخصص FDA و CDC خواهد داشت.

در حال حاضر مهمترین مساله برای ما این است که هر چه میتوانیم انجام دهیم تا این پاندمی وحشتناک را تحت کنترل در آوریم با رعایت سه اصل پوشیدن ماسک، شستن دستها و حفظ فاصله از دیگران. و آستینها را بالا بزنیم تا واکسن هر چه سریعتر در دسترسمان قرار بگیرد.


دکتر محبوبه موقری پور

دکمه بازگشت به بالا