کوروناویروس جدید
موضوعات داغ

ویروس کورونا (COVID-19): کنترل عفونت و اقدامات پیشگیرانه

این مجموعه ویژه در پاسخ به همه‌گیری جهانی COVID-19 ایجاد شده و به‌طور مرتب به‌روز شده است. هدف آن اطمینان از دسترسی فوری به مرورهای نظام‌مندی است که به‌طور مستقیم مربوط به پیشگیری از عفونت هستند.

این مجموعه شامل مرورهایی است که به راهنمای موقت WHO مربوطند و همچنین مرورهای بالقوه مرتبط از شبکه‌های کاکرین: نظام‌های سلامت و سلامت عمومی در کاکرین؛ اسکلتی-عضلانی، دهانی، پوستی و حسی؛ و و مراقبت‌های اورژانسی و حاد در کاکرین، و همچنین بر اساس دانش گروه‌های کاکرین در مناطق تحت تأثیر قرارگرفته است. بسیاری از مرورهای این مجموعه دارای پاسخ‌های بالینی کاکرین (CCA) هستند که پیوند به آن‌ها قرار داده شده است.

طبیعت متفاوت پاتوژن‌ها و نحوه انتقال‌شان در مقایسه با COVID-19 ممکن است کاربرد شواهد خلاصه‌شده در این مرورها را محدود کند. لطفاً توجه داشته باشید که مرورهای مندرج در این مجموعه ویژه و ارائه آن‌ها به معنای این نیست که مداخلات مرورشده، به عنوان اقدامات پیشگیرانه مؤثر شناخته شده‌اند.

به روزشده در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۹: پاسخ بالینی کاکرین اضافه شد «موانع و تسهیل‌کننده‌های تبعیت از دستورالعمل‌های پیشگیری و کنترل عفونت (IPC) برای بیماری‌های عفونی دستگاه تنفسی توسط کارکنان مراقبت‌‌های سلامت: سنتز سریع شواهد کیفی»

کروناویروس (COVID-2019) یک ویروس جدید است که به سرعت در سراسر جهان گسترش یافته است. COVID-19 به راحتی بین افرادی که در تماس نزدیک با هم قرار دارند، یا از طریق سرفه و عطسه گسترش می‌یابد. اغلب افراد آلوده علائم خفیف و شبیه آنفلوآنزا دارند اما برخی به شدت بیمار شده و حتی می‌میرند. این مرور سریع اثرات قرنطینه (به تنهایی یا در ترکیب با سایر اقدامات) را روی افرادی که با موارد تایید شده COVID-19 تماس داشتند، کسانی که از سفر به کشورهایی بازگشته‌اند که طغیان بیماری در آنجا اعلام شده، یا کسانی که در مناطقی ساکن هستند که انتقال بیماری بالا است، ارزیابی می‌کند. پاسخ‌های مرتبط بالینی کاکرین: اثرات قرنطینه برای تماس نزدیک با افرادی که ابتلای آنها به COVID‐۱۹ قطعی شده چیست؟ ، اثرات قرنطینه به علاوه اقدامات دیگر برای کنترل گسترش COVID ‐ ۱۹ چیست؟ ، و اثرات قرنطینه برای افرادی که از کشوری که شیوع COVID-19 در آن اعلام شده سفر می کنند چیست؟

اپیدمی‌های ویروسی یا پاندمی‌های عفونت‌های حاد تنفسی مانند آنفلوآنزا یا سندرم حاد تنفسی شدید، تهدیدی جهانی را مطرح می‌کنند. داروهای ضدویروسی و واکسیناسیون ممکن است برای جلوگیری از گسترش آنها کافی نباشند. این مرور به ارزیابی مداخلات جهت اخلال یا کاهش گسترش ویروس‌های تنفسی می‌پردازد. پاسخ‌های مرتبط بالینی کاکرینآیا مداخلات فیزیکی برای قطع یا کاهش گسترش ویروس‌های تنفسی مفید هستند؟

کنترل عفونت و اقدامات پیشگیرانه

عفونت مرتبط با مراقبت بهداشتی‌درمانی، از عوامل اصلی موربیدیتی و مرگ‌ومیر است. بهداشت دست به‌عنوان یک اقدام پیشگیرانه مؤثر تلقی می‌شود. هدف این مرور ارزیابی موفقیت کوتاه‌مدت و بلندمدت استراتژی‌های بهبود رعایت توصیه‌ها برای بهداشت دست و تعیین این‌که آیا افزایش در رعایت بهداشت دست می‌تواند نرخ‌های عفونت ناشی از مراقبت‌های بهداشتی درمانی را کاهش دهد یا خیر، است. پاسخ‌های مرتبط بالینی کاکرینکمپین‌های چندوجهی در بهبود بهداشت دست کارکنان مراقبت‌‌های سلامت چه اثری دارند؟ و اثرات بازخورد عملکرد، آموزش و نشانه‌های بویایی/دیداری در بهداشت دست کارکنان مراقبت‌‌های سلامت چیست؟

تمیز کردن دست با خاکستر به منظور کاهش گسترش عفونت‌های ویروسی و باکتریایی: یک مرور سریع

شست‌وشوی دست برای کاهش شیوع و انتقال بیماری‌های عفونی از اهمیت بالایی برخوردار است. خاکستر، ته‌نشین باقیمانده از اجاق گاز و آتش‌، ماده‌ای است که برای تمیز کردن دست، در شرایطی که صابون به‌طور گسترده در دسترس نیست، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مرور مزایا و مضرات تمیز کردن دست با خاکستر در مقایسه با تمیز کردن دست با استفاده از صابون یا مواد دیگر برای کاهش گسترش عفونت‌های ویروسی و باکتریایی را ارزیابی می‌‌کند.

 

«احتیاط‌های استاندارد» به یک سیستم عملی، نظیر استفاده از تجهیزات حفاظتی شخصی یا پایبندی به استفاده ایمن از سوزن‌ها اشاره می‌کند، که کارکنان مراقبت‌های سلامت برای کاهش گسترش میکروب‌ها در مراکز مراقبت‌های سلامت مانند بیمارستان‌ها و خانه‌های سالمندان انجام می‌دهند. هدف این مطالعه مروری ارزیابی اثربخشی مداخلاتی است که کارکنان مراقبت‌های سلامت را جهت بهبود پایبندی به احتیاط‌های استاندارد در مراقبت از بیمار مورد هدف قرار می‌دهند.
تجهیزات حفاظت فردی به منظور پیشگیری از بیماری‌‌های بسیار عفونی ناشی از مواجهه با مایعات آلوده بدن در کارکنان مراقبت‌‌های سلامت و کنترل عفونت

در اپیدمی‌های بیماری‌های بسیار عفونی، مانند بیماری ویروس ابولا (EVD)، سندرم حاد تنفسی شدید (SARS)، یا کروناویروس (COVID-19)، کارکنان مراقبت‌های سلامت، به دلیل تماس با مایعات آلوده بدن بیماران، نسبت به جمعیت عمومی در معرض خطر بالاتری از ابتلا به عفونت قرار دارند. استفاده از تجهیزات حفاظت فردی (personal protective equipment; PPE) با پوشاندن قسمت‌های در معرض بدن، می‌تواند خطر ابتلا را کاهش دهد. این مطالعه مروری بررسی می‌کند که کدام نوع از PPE تمام بدنی و کدام روش پوشیدن و درآوردن لباس PPE، کمترین خطر خودآلودگی یا عفونت برای کارکنان مراقبت‌‌های سلامت را به همراه دارد. همچنین روش‌های آموزشی جهت افزایش تبعیت از پروتکل‌های PPE را می‌سنجد. پاسخ‌های مرتبط بالینی کاکرینکدام نوع از تجهیزات حفاظت فردی (PPE) و کدام مداخلات برای افزایش استفاده از PPE توسط کارکنان مراقبت‌های سلامت به کاهش گسترش بیماری‌های بسیار عفونی کمک‌کننده‌ هستند؟

موانع و تسهیل‌کننده‌های تبعیت و پیروی از دستورالعمل‌های پیشگیری و کنترل عفونت (IPC) در بیماری‌های عفونی دستگاه تنفسی توسط کارکنان مراقبت‌‌های سلامت: سنتز سریع شواهد کیفی

زمانی که بیماری‌های عفونی تنفسی جدید رواج پیدا می‌کنند، مانند همه‌گیری COVID-19، پایبندی کارکنان مراقبت‌‌های سلامت به دستورالعمل‌های پیشگیری و کنترل عفونت (IPC) از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شوند. راهکارها در این دستورالعمل‌ها شامل استفاده از تجهیزات محافظت شخصی (PPE) مانند ماسک‌ها، سپرهای (شیلد) صورت، دستکش‌ها و گان‌ها؛ جدا کردن بیماران مبتلا به عفونت‌های تنفسی از دیگران؛ و روال‌های عادی تمیز کردن سختگیرانه‌تر هستند. پیروی از این استراتژی‌ها می‌تواند در عمل دشوار و وقت‌گیر باشد. این مرور سریع کیفی، موانع و تسهیل‌کننده‌های پیروی از دستورالعمل‌های IPC توسط کارکنان مراقبت‌‌های سلامت در بیماری‌های عفونی تنفسی را شناسایی می‌کند. پاسخ‌های مرتبط بالینی کاکرین: موانع و تسهیل‌کننده‌های سازمانی، زیست محیطی و فردی مؤثر بر پیروی از کارکنان مراقبت‌های سلامت از دستورالعمل‌های پیشگیری و کنترل عفونت (IPC) در مورد بیماری‌های عفونی تنفسی چیست؟

 

استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی‌سیلین (MRSA) یکی ازمعمول‌ترین پاتوژن‌های اکتسابی از بیمارستان‌هاست که باعث افزایش بیماری و مرگ‌و‌میر و هزینه‌های درمان می‌شود. کنترل این مشکل در بسیاری از بیمارستان ها در سراسر جهان، همچنان به صورت یک مسئله حل نشده باقی مانده است. هدف این مطالعه مروری ارزیابی اثرات پوشیدن دستکش، روپوش و ماسک، هنگام پیش‌بینی تماس با یک بیمار بستری در معرض یا آلوده به MRSA یا محیط اطراف بیماران است. پاسخ‌های مرتبط بالینی کاکرینآیا دستکش، گان و ماسک انتقال MRSA در محیط بیمارستان را کاهش می‌دهند؟
اوورگان‌ها (overgowns) به‌طور گسترده‌ای در بخش پرستاری نوزادان و واحدهای مراقبت ویژه نوزادان استفاده می‌شوند. این‌گونه برآورد می‌شود که استفاده از گان‌ها می‌تواند به پیشگیری از گسترش عفونت‌های بیمارستانی کمک کرده و به عنوان یادآوری برای کارکنان و ملاقات‌کنندگان جهت شستن دستان خود قبل از تماس با نوزادان، تلقی شود. این مطالعه مروری اثرات پوشیدن اوورگان توسط کارکنان و ملاقات‌کنندگان را در بخش نوزادان بر وقوع عفونت و مرگ در نوزادان ارزیابی می‌کند.

 

خطرات تنفسی در محل کار رایج هستند. بسته به خطر و میزان قرار گرفتن در معرض خطرات، پیامدهای سلامت ممکن است شامل، بیماری‌های ناشی از عوامل عفونی از فرم خفیف تا تهدید کننده زندگی، تاثیرات حاد متنوع از التهاب تنفسی گرفته تا بیماری‌های مزمن ریوی، و حتی سرطان ناشی از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا سموم. استفاده از تجهیزات حفاظتی تنفسی (RPE) یک اقدام پیشگیرانه مهم در بسیاری از تنظیمات شغلی است. RPE فقط زمانی موجب حفاظت فردی می‌شود که به درستی پوشیده، به‌طور ایمنی درآورده شوند و به طور منظم یا جایگزین شوند یا حفظ. اثربخشی مداخلات رفتاری چه به صورت مستقیم روی کارفرمایان و سازمان دهنده‌گان یا به طور مستقیم روی تک‌تک کارگران برای ترویج استفاده RPE در کارگران یک سوال مهم پاسخ داده نشده باقی مانده است. هدف این مرور، بررسی تاثیرات هر گونه مداخله رفتاری چه مستقیم روی مدیران و چه روی کارگران، در استفاده کارگران از RPE به صورت مشاهده یا خودگزارشی در مقایسه با با هیچ مداخله‌ای یا با یک مداخله جایگزین، است.

حمام‌کردن بیماران به شدت بدحال با کلرهگزیدین (chlorhexidin) برای پیشگیری از عفونت اکتسابی از بیمارستان

عفونت اکتسابی از بیمارستان یک عارضه جانبی شایع در مراقبت از بیمار است که می‌تواند منجر به طولانی‌تر شدن مدت زمان بستری بیمار در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU)، عوارض پزشکی بیشتر، معلولیت دائمی یا مرگ شود.عفونت اکتسابی از بیمارستان یک عارضه جانبی شایع در مراقبت از بیمار است که می‌تواند منجر به طولانی‌تر شدن مدت زمان بستری بیمار در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU)، عوارض پزشکی بیشتر، معلولیت دائمی یا مرگ شود. شیوع عفونت به‌خصوص در بخش مراقبت‌های ویژه، یعنی محلی که درآن افراد شدیداً بیمار سیستم ایمنی تضعیف‌شده دارند و تحت مانتیورینگ تهاجمی بیش‌تری می‌باشند، بالاتر است. کلرهگزیدین یک محصول کم‌هزینه است که به‌طور گسترده‌ای به عنوان یک ضد‌عفونی‌کننده و گندزدا استفاده می‌شود و ممکن است با هدف کشتن باکتری‌ها و کاهش گسترش عفونت‌های اکتسابی از بیمارستان، برای حمام کردن افراد به شدت بدحال، از آن استفاده‌ شود. این مرور به بررسی اثرات استحمام با کلرهگزیدین بر روی تعداد عفونت‌های بیمارستانی در افراد شدیداً بیمار می‌پردازد. پاسخ‌های مرتبط بالینی کاکریناثرات استحمام کلرهگزیدین برای پیشگیری از عفونت‌های بیمارستانی در افراد بستری در بخش‌های مراقبت‌های ویژه چیست؟
مراکز پرستاری سالمندان، محلی با احتمال بیش‌تر جهت گسترش باکتری استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی‌سیلین (MRSA) فراهم می‌کنند که ساکنین را در معرض خطر بیش‌تر کلنیزاسیون و عفونت، قرار می‌دهد. این موضوع که استراتژی‌های پیشگیری و کنترل عفونت در جلوگیری و کنترل انتقال MRSA مهم‌اند، پذیرفته شده است. این مطالعه مروری اثرات استراتژیهای پیشگیری و کنترل عفونت را در جلوگیری از انتقال MRSA در مراکز پرستاری سالمندان، مشخص می‌کند.

About this Special Collection

Acknowledgements

این مجموعه ویژه یکی از مجموعه‌های ویژه COVID-19 است. این مجموعه ویژه همچنین به چینی ساده‌شده، چکی، آلمانی،  فرانسوی، ژاپنی، مالزیایی، لهستانی، پرتغالی، روسی و اسپانیایی در دسترس است.

این مجموعه ویژه توسط Lisa Bero (دبیر ارشد بخش بهداشت عمومی و نظام‌های سلامت)، با همکاری Toby Lasserson (معاون سردبیر)، Newton Opiyo (دبیر همکار)، Robin Featherstone (متخصص اطلاعات) و Monaz Mehta (ویراستار) در بخش سرمقاله و روش‌های کاکرین توسعه داده شد. همکاران از شبکه بهداشت عمومی و نظام‌های سلامت، شبکه کاکرین چین، گروه زخم در کاکرین و گروه‌های عفونت‌های حاد تنفسی کاکرین نیز در انتخاب مرورها برای این مجموعه ویژه شرکت داشتند.

این مجموعه ویژه به فارسی توسط مرکز کاکرین ایران در تاریخ ۲۱ فروردین ماه ۱۳۹۹ ترجمه شد.

دکمه بازگشت به بالا