کمیته اطلاع رسانی و آموزش همگانی کرونا در دانشگاه علوم پزشکی تهران
مقدمه:
یکی از مهمترین راههای انتقال ویروس از طریق دستها است، ویروسها و باکتریهای غیربیماریزای موجود بر سطح دست، معمولا تهدیدی برای ایجاد و انتقال بیماری نیستند. اما میکروارگانیسمهای بیماریزایی که به صورت گذرا بر سطح دست قرار میگیرند، تهدیدی برای سلامتی هستند. کم خطرترین ماده برای بهداشت دست، مادهای است که در کمترین زمان، عوامل آلودهکننده را از بین ببرد. عواملی که باید برای انتخاب یک ماده ضدعفونی کننده مناسب در نظر گرفت شامل اثربخشی ماده ضدعفونی کننده، تحمل پوست به آن ماده و صرفه اقتصادی آن است.
شواهد موجود در زمینه پاسخ به سوال:
برای تمیز کردن دست ها، از روش های مختلفی از قبیل شست و شو با آب و صابون، استفاده از الکل ۶۰ تا ۷۰ درصد، اسپری، ژل و فوم ضدعفونی کننده استفاده میشود. تاکنون در خصوص تعداد دفعات کافی برای تمیز کردن دستها با مواد ضدعفونی کننده، اطلاعاتی ذکر نشده است و بر اساس توصیه ها، لازم است پس از هر بار تماس با منابع احتمالی آلودگی، شست و شوی دست با آب و صابون یا ضدعفونی کردن آن انجام شود. طبق بررسیهای بهعمل آمده در بیمارستانهای آمریکا، موارد متعددی از مشکلات پوستی در افرادی که به دفعات زیاد از آب و صابون و یا مواد ضدعفونیکننده استفاده میکنند مشاهده شده است، یکی از راهکارها جهت حل این مشکل، استفاده روزانه از کرمهای مرطوبکننده یا مخلوط آبلیمو و گلیسیرین است.
نتیجه گیری:
توصیهای برای دفعات ضدعفونی کردن یا شستن دستها وجود ندارد و دفعات مواجهه با منابع آلودگی، ملاک این کار است. به منظور حفاظت از پوست دستها پس از شستشوی کامل با آب و صابون و یا ضد عفونی کردن آنها، مصرف روزانه کرمهای مرطوبکننده توصیه می شود.
منابع:
- http://www.environmentalhealth.ir/%D8%A7%D9%84%DA%A9%D9%84-%D9%87%D8%A7-%D9%88-%D8%B6%D8%AF%D8%B9%D9%81%D9%88%D9%86%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%86
- WHO. WHO guidelines on hand hygiene in health care (advanced draft): global safety challenge 2005-2006: clean care is safer care. World Health Organization; 2006
- https://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.html
- Abbasnia S, teymouri F, moradpour M, et al. Evaluation of antibacterial effect of hand hygiene gel on different concentrations of bacteria. 2017. Available at: http://mjms.mums.ac.ir/article_9521_en.html