کوروناویروس جدید
موضوعات داغ

آیا افراد بهبود یافته از کووید ۱۹ می‌توانند باز هم ویروس را منتقل کنند و ناقل بیماری باشند؟

کمیته اطلاع رسانی و آموزش همگانی کرونا در دانشگاه علوم پزشکی تهران
مقدمه:
با توجه به نوپدید بودن عفونت ناشی از کرونا ویروس ۲۰۱۹، سوالات بسیار زیادی در مورد این ویروس مطرح است. بیشتر مطالعات صورت گرفته در مورد کووید ۱۹، بر ویژگی های اپیدمیولوژیکی، بالینی و رادیولوژیکی بیماران مبتلا به عفونت متمرکز شده است. سوال بسیار مهمی که ممکن است برای همگان پیش بیاید این است که آیا افراد بهبود یافته از کرونا ویروس ۱۹ می توانند باز هم ویروس را منتقل کنند و ناقل بیماری باشند؟

شواهد موجود در زمینه پاسخ به سوال:

شواهد دقیقی از دوره واگیری و عفونت زایی ویروس کووید ۱۹ مشخص نیست. اما این دوره ممکن است مانند ویروس سارس، تا هفته ها پس از شروع علائم بالینی به طول بینجامد. در مطالعه ای که بر بیماران بهبود یافته از کووید ۱۹ در چین صورت پذیرفت، پس از ترخیص از بیمارستان یا قطع قرنطینه، از بیماران خواسته شد تا پروتکل قرنطینه را در خانه به مدت ۵ روز ادامه دهند. سپس آزمایشRT-PCR ، پنج و سیزده روز بعد از ترخیص بیماران تکرار شد. تمام نتایج از نظر ویروس کووید ۱۹ مثبت بودند. در تکرار نتایج این تست در روزهای بعد مجدد نتایج مثبت از نظر ویروس کووید ۱۹ مشاهده گردید. بیماران در معاینات پزشکی بدون علامت بودند و یافته های سی تی اسکن قفسه سینه هیچ تغییری نسبت به تصاویر قبلی نشان نداده بود. این افراد هیچ تماسی با مبتلایان  یا افراد مشکوک به کووید ۱۹ گزارش نکرده بودند و  هیچ یک از اعضای خانواده آلوده نبودند. بنابراین این احتمال که ممکن است این عفونت را از سایر افراد آلوده مجدد کسب نمایند رد شد.

نتیجه گیری:

بر اساس دستورالعمل‌های موجود، جداسازی و اقدامات احتیاطی در افراد مبتلا باید تا زمان رفع تب بدون استفاده از داروهای ضد تب، بهبود علائم و نشانه های بیماری، و منفی شدن دو نمونه  متوالی از بینی و گلو به فاصله بیشتر یا مساوی ۲۴ ساعت از هم (جمعا ۴ نمونه) در نظر گرفته شود. همچنین پیشنهاد می شود به مدت ۲ هفته پس از بهبودی از بیماری کرونا اقدامات کنترلی برای این افراد در نظر گرفته شود.

منابع:

  1. US Center for Disease control and prevention. Available in:
  1. US Center for Disease control and prevention. Available in: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/disposition-in-home-patients.html
  1. Lan L, Xu D, Ye G, et al. Positive RT-PCR Test Results in Patients Recovered From COVID-19. JAMA. 2020.
  2. Leong HN, Chan KP, Khan AS, et al. Virus-specific RNA and antibody from convalescent-phase SARS patients discharged from hospital. Emerging infectious diseases. 2004;10(10):1745.
دکمه بازگشت به بالا