(INACTIVATED POLIOVIRUS VACCINE (IPV
موارد مصرف:
واکسن تزریقی فلج اطفال در افرادی که قادر به مصرف واکسن خوراکی فلج اطفال نیستند، کودکانی که به طور ناقص مصون شده اند و بیماران مبتلا به نقص دستگاه ایمنی مصرف می شود.
موارد منع مصرف:
برای بیماران مبتلا به هر نوع بیماری حاد و تب تا زمانی که بهبود یابند، نباید مصرف شود.
عوارض جانبی: واکنش های موضعی در محل تزریق (مثل قرمزی، تورم و درد)، تب، خواب آلودگی، گریه کردن، کاهش اشتها و حالت تهوع از عوارض جانبی این واکسن می باشند.
تداخل های دارویی: مصرف همزمان داروهای کاهنده دستگاه ایمنی، گلوکوکورتیکوئیدها و پرتودرمانی ممکن است پاسخ ایمنی ناقص را موجب شوند.
نکات قابل توصیه
۱- تزریق زیرجلدی یا داخل عضلانی (ترجیحاً در عضله دلتوئید برای بزرگسالان و قسمت قدامی-جانبی عضله ران برای کودکان) توصیه شده است. در اطراف عروق خونی و اعصاب نباید تزریق شود.
۲- برای برنامه واکسیناسیون کودکان واکسن خوراکی نسبت به واکسن تزریقی ارجحیت دارد.
۳- هر گونه تأخیر در فواصل بین نوبت های تزریق واکسن درایجاد مصونیت نهایی تأثیری ندارد. بنابراین در صورت تأخیر نیازی به شروع یک دوره جدید نیست.
مقدار مصرف
کودکان: دوره اولیه ایمن سازی شامل سه نوبت ۰/۵میلی لیتر زیرجلدی می باشد. فواصل بین دو نوبت اول باید حداقل ۴ هفته و ترجیحاً ۸ هفته باشد. اولین و دومین نوبت را معمولاً با واکسن ثلاث و در سنین ۴ و ۸ ماهگی تجویز می کنند. سومین نوبت باید حداقل ۶ ماه و ترجیحاً ۱۲ ماه بعد از نوبت دوم تجویز شود. نوبت یادآوری را قبل از شروع مدرسه باید تزریق کرد، مگر این که اولین نوبت دوره اولیه در شروع ۴ سالگی یا بعد از آن تزریق شده باشد.تزریق تمام ۳ نوبت دوره اولیه و نوبت یادآوری برای تکمیل واکسیناسیون ضروری می باشد. کودکانی که به طور ناقص با IPV واکسینه شده اند باید نوبت های اضافی دریافت کنند تا به چهار نوبت لازم برسند.
بزرگسالان: برای افراد واکسینه نشده اگر در معرض خطر پولیوویروس قرار دارند، یک دوره اولیه واکسیناسیون توصیه می شود. سه نوبت هر بار ۰/۵میلی لیتر زیرجلدی، نوبت اول و دوم با فاصله ۲-۱ ماه و نوبت سوم ۱۲-۶ ماه بعد تزریق شود. برای افرادی که حداقل یک نوبت واکسن دریافت کرده است، باید حداقل یک نوبت تزریق شود.
اشکال دارویی
Injection: 0.5ml