روانپزشکی و روانشناسی

زنده ماندن یا زندگی کردن…

استرس، نگرانی، اضطراب و احساسات منفی همه جا هستند. ناراحتی اعضای خانواده، دوستان و همکاران، شما را نیز ناراحت می کند. اخبار بدی که هر روز می خوانید، شبکه های اجتماعی که دنبال می کنید و مکالماتی که با اطرافیان دارید نیز ممکن است حال شما را بد کنند.

خیلی ها با مفهوم Surviving به معنی “جان سالم به در بردن در شرایط سخت”، آشنا هستند. ولی مفهومی در روانشناسی وجود دارد تحت عنوان Thriving که به حالت روانشناختی اطلاق می شود که علاوه بر غلبه بر شرایط سخت، همزمان می توان شاد بود، از اتفاقات درس گرفت و رشد و شکوفایی داشت.

با وجود این همه مشکلات ریز و درشتی که وجود دارد (مشکلات اقتصادی، گرانی، بیکاری، کرونا، مرگ و میر و …)، شاید در حرف ساده به نظر برسد که بتوان همچنان شاد زندگی کرد. ولی با اینحال نتایج مطالعه ای در نشریه دانشگاه هاروارد نشان می دهد که با راهکارهایی ساده می توانید حال بهتری پیدا کنید، حتی زمانی که غرق در افکار منفی هستید:

تا جایی که می توانید از محرک های منفی فاصله بگیرید: قطعا اینکه چه اخباری را بخوانید، با چه کسانی وقت بگذرانید، و به چه آهنگ هایی گوش دهید، در اختیار شماست. واضح است زمانی که حالتان بد است، گوش دادن به آهنگ های غمگین قرار نیست حالتان را بهتر کند!!!

نحوه بیانتان نسبت به حال بدتان را تغییر دهید:

  • به جای “از سردرد دارم منفجر میشم”، بگوئید “سرم درد می کنه”
  • به جای “از تشنگی دارم خفه میشم”، بگوئید “تشنمه”
  • به جای “از نگرانی دارم دق می کنم”، بگوئید “نگرانم” و …

زبان و بیان منفی، حال بد شما را بدتر می کند.

از تفکر خنثی استفاده کنید: خیلی از روانشناسان پیشنهاد می کنند که در زمان های ناراحتی بایستی از تفکر مثبت استفاده شود. ولی واقعیت این است که با وجود اینهمه اتفاقات بد، به همین راحتی نمی شود از تفکر منفی به تفکر مثبت پرش کرد. منطقی تر این است که از تفکر منفی به سمت تفکر خنثی حرکت نمود. تفکر خنثی به این معنی است که وقتی اتفاق بدی می افتد، به جای غصه و ملامت و فکر و خیال مداوم، بپذیرید که آن اتفاق دیگر افتاده است و به این فکر کنید که چطور می توانید از این به بعد روی اقدامات بعدی تاثیرگذار باشید.

تمرین کنید تا همواره قدردان و سپاسگزار باشید: مطالعات نشان می دهند که قدرشناسی استرس را کاهش و شادی را افزایش می دهد. علاوه بر این، قدرشناسی باعث می شود حمایت های بیشتری نیز از اطرافیان دریافت کنید.

خودتان را قوی تر کنید: ورزش، غذای خوب، خواب کافی و … شما را در مواجهه با اتفاقات بد و ناگوار، مقاوم تر می سازد.

در این شرایط سخت، زنده ماندن هنر می خواهد، با اینحال می توان هم زنده ماند و هم زندگی کرد…


دکتر رضا صالح زاده

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا