کودکان

مزایای تغذیه با شیر مادر برای کودک و مادر

◄شیر مادر پاکیزه و دارای دمای مناسب و عاری از هرگونه آلودگی میکروبی و همه جا در دسترس شیرخوار است.آغوز یا شیر روزهای اول که زرد رنگ و غلیظ است ، حاوی مواد مغذّی است که باعث مصونیت و محافظت شیر خوار به عنوان اولین و مهمترین اقدام در برابر عفونت ها می باشد.
◄میزان املاح و پروتئین و سایر مواد مغذی در شیر مادر نیاز غذایی بدن شیرخوار را متناسب با قدرت هضم وگوارش او به حدکفایت تأمین می نماید.
◄شیر مادر بهترین الگوی رشد و تکامل مطلوب را فراهم می کند.
◄رابطه عاطفی قوی با مادرو افزایش امنیت روانی شیرخوار در بزرگسالی را ایجاد میکند.
◄از ابتلا به سرطان ، دیابت ، آسم ، اگزما ، آلرژی و عفونت های مختلف گوارشی و تنفسی شیرخوار پیشگیری می نماید.
◄سوخت و ساز بهتر کلسترول خون و جلوگیری از افزایش آن و ابتلاء شیرخوار به فشار خون و بیماری های قلبی ، عروقی و کلیوی در بزرگسالی راکاهش می یابد.
◄افزایش بیشتر مهارت های حرکتی، تقویت هوش بیشتر شیرخوار را میسر می سازد.
◄به علت عمل خود تنظیمی شیرخوار در دریافت کالری از شیرمادر و وجود مقداری چربی در شیر انتهایی هر نویت شیردهی ، شیرخوار به طور کامل سیر شده و پرخوری نمی کند در نتیجه کمتر چاق می شود و بروز چاقی در بزرگسالی نیزکاهش می یابد.
◄بهترین غذا برای نوزاد نارس ، کم وزن و یا مبتلا به بیماری های مختلف(عفونت گوش ، اسهال ، زردی و… ) شیر مادر است . در این گونه موارد بخصوص در هنگام بیماری ، شیردهی به هیچ عنوان قطع نشود.
◄شیر مادر علاوه بر پیشگیری از بسیاری بیماری های عفونی ، در درمان بسیاری از بیماری های شیرخواران نقش مهمی دارد.

موارد زیر در کودکانی که شیر مادر می خورند کمتر دیده می شود:

  • آلرژی و آسم و عفونت حاد گوش میانی
  • مننژیت و سپتی سمی(عفونت مغز و خون) نوزادی و سل.
  • عفونت ادراری و عفونت های دستگاه تنفسی و گوارشی.
  • سرطان خون و سندروم مرگ ناگهانی .
  • افزایش کلسترول و چربی های نامناسب خون و بیماریهای عروقی.
  • پوسیدگی دندان و نیاز به ارتودنسی.
  • بیماریهای مزمن تنفسی و گوارشی
  • عفونت های بیمارستانی
  • کمبود فقر آهن و روی(بدلیل جذب بهتر آهن و شیر مادر)
  • یبوست و دل درد
  • برفک به دلیل عدم استفاده از سر پستانک
  • شب کوری(به دلیل وجود ویتامین A کافی در شیر مادر)
  • برگشت محتویات معده به مری(ریفلاکس)
  • سوء تغدیه و انگشت مکیدن
  • تغذیه با شیر مادر ، بیماری و مراجعه به پزشک و مصرف دارو را کاهش می دهد.

مزایای شیر دهی برای مادر

  • اضافه وزن دوران بارداری و ذخیره چربی اضافی مادر سریع تر مصرف شده و اندام ها ، رحم و پستانها زودتر به حالت عادی بر میگردد و کم خونی و خونریزی پس از زایمان کمتر می شود.
  • احتمال بروز سرطان پستان و تخمدان(رحم) ، خطر شکستگی لگن مادر در دوران سالمندی ، پوکی استخوان ، کم خونی ، دیابت و بروز و شدت بیماری M.S و بیماری آرتریت روماتوئید در مادرانی که شیر میدهند بسیار کاهش می یابد.
  • ترشح هورمون عشق یا بازتاب جهش شیر(اُکسی توسین) در مادرانی که شیرخوار خود را تغذیه می کنند سبب افزایش شادابی و امنیت روانی آن می شوند و درصد ابتلاء به افسردگی در این مادران بسیار کمتر است.
  • روابط عاطفی بین مادر و شیر خوار و رضایت حاصل از تماس بدنی میان آنها ، سبب بهتر شدن روحیه و عاطفه مادری می شود.
  • در صورتی که شیرخوار در ۶ ماه اول زندگی منحصراً با شیر مادر تغذیه شود و شیر دهی بطور مکرر در شبانه روز و بنا به میل و خواست او صورت گیرد و عادت ماهیانه مادر شروع نشده باشد ، به پیشگیری از بارداری مادر نیز کمک می کند.
دکمه بازگشت به بالا