ANTICONVULSANTSCENTRAL NERVOUS SYSTEM MEDICINES

ACETAZOLAMIDE

استازولامید

ACETAZOLAMIDE

موارد مصرف:

استازولامید در درمان گلوکوم ثانویه و زاویه باز، کاهش فشار داخل کره  چشم قبل از جراحی گلوکوم، درمان و کنترل حملات تشنجی غیــــاب (صرع کوچــک)، حمـــلات تونیک-کلونیک (صرع بزرگ)، حملات تشنجی پارشیال(نسبی) ساده و میوکلونیک همراه با سایر دارو‌ های ضدتشنج به  کار می ‌رود.

هشدار ‌ها
۱- شمارش سلول های خونی و کنترل غلظت الکترولیت‎ های پلاسما در مصرف طولانی مدت ضروری است.
۲- در صورت وجود نارسایی غده فوق کلیه (بیماری آدیسون)، اسیدوز هیپرکالمیک، کاهش پتاسیم و سدیم خون و اختلالات الکترولیتی، بیماری کبد، ‌نارسایی کلیه و سنگ کلیه با احتیاط فراوان مصرف شود.

عوارض جانبی: پارستزی، کاهش پتاسیم خون، کاهش اشتها، خواب‎آلودگی و افسردگی، بثورات پوستی، اختلالات خونی و سنگ ‌های کلیوی از عوارض جانبی این دارو هستند.

تداخل‎ های دارویی: اسید استیل سالیسیلیک با کاهش دفع استازولامید احتمال مسمومیت با استازولامید را افزایش می‌ دهد. استازولامید دفع کینیدین را کاهـــش داده و موجـــب افزایش غلظت پلاسمایی آن می‌ گردد. این دارو احتمالاً خطر نرمی استخوان ناشی از بعضی از دارو‌های ضدصرع مثل فنی‎توئین را افزایش می ‌دهد. مصرف همزمان استازولامید با کورتیکواستروئید‌ ها، گلیکوزید ‌های قلبی، سیکلوسپورین، مقادیر زیاد دارو های آگونیست گیرنده بتا-۲ مانند ریتودرین، سالبوتامول و تربوتالین خطر بروز کمی پتاسیم خون را زیاد می ‌کند. این دارو دفع لیتیم را زیاد می‌ کند.

نکات قابل توصیه
۱- هنگام مصرفاین دارو در رانندگی و کار با وسایلی که نیاز به هوشیاری کامل دارند،‌ باید احتیاط شود.
۲- تزریق داخل عضلانی این دارو توصیه نمی شود.

مقدار مصرف
خوراکی
بزرگسالان: در گلوکوم با زاویه باز، ‌ابتدا ۲۵۰میلی‌گرم یک تا چهار بار در روز و به عنوان نگهدارنده بر اساس پاسخ بیمار مصرف می ‌شود. در گلوکوم ثانویه (با زاویه بسته) و پیش از جراحی گلوکوم، ۲۵۰میلی گرم هر ۴ ساعت مصرف می ‌شود. به عنوان ضدتشنج، mg/ kg/ day ۸-۳۰ یک تا چهار بار در روز مصرف می‌ شود.
کودکان: در درمان گلوکوم و همچنین به  عنوان ضدتشنج، mg/kg/day ۸-۳۰ یک تا چهار  بار در روز تا حداکثر g/ day  ۱ مصرف می ‌شود.
تزریقی
بزرگسالان: در گلوکوم ثانویه (با زاویه بسته) حاد ابتدا ۵۰۰- ۲۵۰میلی گرم و در صورت نیاز هر ۴-۲ ساعت تا حداکثر g/day ۱ تزریق وریدی می شود. درمان معمولاً با مصرف دارو از راه خوراکی ادامه می‎یابد.
کودکان: در گلوکوم حاد، مقدار mg/kg ۵-۱۰ هر ۶ ساعت تا حداکثر g/day  ۱ تزریق وریدی می‌ شود.

اشکال دارویی

Tablet: 250mg
Injection: 500mg

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا