پوست و مو

مرور مختصری بر کچلی آره آتا

کچلی (آلوپشی) آره آتا چیست؟
کچلی آره آتا یکی از انواع کچلی(از دست دادن مو) است. این بیماری مربوط به سیستم ایمنی بدن است اما تهدید کننده ی حیات نیست و موهای سر را تحت تاثیر قرار می دهد. به دنبال ایجاد این بیماری، سیستم ایمنی بدن اشتباها فولیکول های مو را به عنوان یک دشمن بیگانه شناسایی، و به آن ها حمله می کند و در نتیجه منجر به ریزش تمام یا بخشی از موهای بدن می شود. این فرآیند معمولا از موهای سر شروع می شود.

در مجموع ۳ نوع ریزش موی شدید وجود دارد:

  1. آره آتا: ریزش موهای قسمتی از سر
  2. کامل: ریزش تمام موهای سر
  3. سرتاسری: ریزش موهای سراسر بدن

کچلی یک بیماری مسری نیست، در مردان، زنان و کودکان و در تمامی سنین رخ می دهد. با این وجود در کودکی و اوایل دهه ی سوم زندگی شایعتر است.

علائم کچلی آره آتا:
نشانه ی اصلی این کچلی، از دست دادن دایره ای شکل قسمت کوچکی از موهای سر است؛ این بیماری باعث می شود که قسمت صاف و صورتی رنگ پوست سر بدون مو و آزاد باشد. کچلی آره آتای خفیف با یک یا دو ناحیه بدون مو به اندازه ی یک سکه روی سر شروع می شود.
در بیشتر موارد، بیماری در همین مرحله متوقف می شود و حتی گاها رویش مجدد موها نیز اتفاق می افتد. با این وجود، برای این اتفاق هیچ تضمینی وجود ندارد. سیر این بیماری غیر قابل پیشبینی است و چرخه ی ریزش و رویش مجدد موها می تواند خود به خود تکرار شود.
کچلی آره آتا می تواند به سمت انواع دیگر کچلی نیز پیشرفت کند. در بدترین نوع کچلی، کچلی سرتاسری، موجب از دست رفتن موهای تمام بدن از جمله ابرو ها، مژه ها، بازوها، پاها، زیر بغل، ناحیه تناسلی و سینه و کمر در مردان، می شود. به ندرت ممکن است افراد مبتلا به کچلی در محلی که قبلا مو داشته اند، احساس سوزش یا خارش نیز داشته باشند.
بعضی از افراد مبتلا به کچلی آره آتا ممکن است تغییراتی در ناخن های دست و پای خود مشاهده کنند؛ این تغییرات می تواند شامل ایجاد فرورفتگی های ریز، ایجاد نقاط یا خطوط سفید رنگ و خشن شدن ناخن ها باشد.

علت ایجاد کچلی آره آتا چیست؟
هیچ عامل شناخته شده ای این بیماری وجود ندارد. کچلی آره آتا نوعی بیماری خود ایمنی است به این معنا که سیستم ایمنی بدن اشتباها به بخشی از خود بدن حمله می کند. دانشمندان تصور می کنند که علت ایجاد این بیماری می تواند مرتبط با ژنتیک افراد باشد. در اینصورت، آن ها معتقدند که یک ویروس یا عامل دیگری در محیط افراد می تواند عامل شروع بیماری باشد.

تشخیص کچلی آره آتا به چه صورتی است؟
در صورتی که ریزش موی قابل توجهی داشته اید، به پزشک خود مراجعه کنید. علل زیادی برای ریزش مو وجود دارد. پزشک، الگوی ریزش موها و شرح حال بالینی شما را مورد بررسی قرار می دهد تا ببیند که مناطقی از پوست سر شما که موهای خود را از دست داده است، صاف و صورتی رنگ هست یا خیر. در بعضی از موارد، موهای باقیمانده در ناحیه ی کچلی آره آتا، شکل به خصوصی دارد؛ پزشک ممکن است تعدادی از موهای سر شما را برای بررسی زیر میکروسکوپ بردارد. اگر پزشکتان نتواند که یک تشخیص قطعی بگذارد، ممکن است شما را برای انجام آزمایشی به آزمایشگاه بفرستد تا نمونه ی کوچکی از پوست سر شما را برای مشاهده زیر میکروسکوپ بردارند. این بررسی ها به رد کردن سایر علل و بیماری هایی که ممکن است باعث ریزش مو شود، کمک می کند. همچنین ممکن است با هدف جستجوی ردپای سایر بیماری های خودایمنی، برای شما درخواست آزمایش خون نیز شود.

پیشگیری:

آیا کچلی آره آتا قابل پیشگیری است؟
کچلی آره آتا قابل اجتناب و پیشگیری نیست؛ علت ایجاد آن ناشناخته و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بر خلاف تصور برخی از افراد، این بیماری ارتباط تنگاتنگی با استرس ندارد. برخی از افراد سابقه ی خانوادگی این بیماری را نیز دارند؛ وجود فردی در خانواده که مبتلا به کچلی آره آتا یا بیماری دیگری در سیستم ایمنی است(همانند دیابت نوع ۱، آرتریت روماتوئید، برخی از بیماری های تیروئید، لوپوس، بیماری آدیسون و درماتیت آتوپیک)، خطر ابتلا به کچلی آره آتا در سایر افراد خانواده را افزایش می دهد. البته انتقال این بیماری از والدین به فرزندشان امری نادر است.

درمان:
هیچ درمان قطعی برای کچلی آره آتا وجود ندارد. در صورتی که روی سر خود تعدادی ناحیه ی کوچک ریزش مو دارید، این احتمال وجود دارد که طی چند ماه آینده، موهای آن نواحی دوباره رشد کنند؛ در این صورت ممکن است پزشک برای شما دارویی تجویز نکند.
در صورتی که نواحی ریزش مو وسیع تر باشند، ممکن است پزشک برای شما تزریق استروئید زیر پوست سر در نواحی ریزش مو، تجویز کند. این اقدام به رویش مجدد موهای شما کمک می کند. سایر درمان ها نیز شامل دارو های رویش مو می شود که آن ها نیز محتوی استروئید هایی است که روی پوست سر خود قرار می دهید.
روش درمانی دیگر، ایمونوتراپی تماسی است. این فرآیند موجب ایجاد یک واکنش ازدیاد حساسیت ساختگی در پوست سر شما می شود که خود می تواند عاملی برای رویش مجدد موها باشد. طی انجام این درمان، داروی گذاشته شده روی پوست سر، موجب تحریک، قرمزی و پوسته پوسته شدن پوست آن ناحیه می شود. در صورت اثر بخش بودن این درمان، ممکن است برای دیدن رویش مجدد موها، تا ۳ ماه زمان لازم باشد. ایمونوتراپی تماسی می تواند عوارض جانبی شامل ایجاد ضایعات پوستی شدید و تورم غدد لنفاوی ناحیه ی گردن نیز داشته باشد.
متاسفانه، بدون در نظر گرفتن شیوه ی درمانی که انتخاب می شود، معمولا ریزش موها پس از توقف درمان دوباره باز می گردد.

زندگی روزمره با کچلی آره آتا:
آکادمی پزشکان خانواده ی آمریکا به این نتیجه رسیده است که ممکن است زندگی با کچلی آره آتا از جهت احساسی و عاطفی دشوار باشد. کچلی آره آتا روابط اجتماعی و اعتماد به نفس افراد را تحت تاثیر قرار می دهد به شکلی که افراد از اینکه ریزش موهای آنها به وسیله ی دیگران دیده شود، خجالت زده می شوند. همچنین، ممکن است این موضوع که موهای شما دوباره رشد خواهد کرد یا به ریزش ادامه خواهد داد نیز از جهت روانی آزار دهنده باشد.
افرادی که مبتلا به کچلی آره آتا هستند، می توانند ملحق شدن به یک گروه حمایت بیمار را در نظر داشته باشند. گروه های حمایتی به شما شانس صحبت کردن در مورد مشکل خود را می دهد و به شما برای درک این موضوع که در تحمل مشکلات بیماری خود تنها نیستید، کمک می کند. یک گروه حمایتی می تواند منبع خوبی برای یافتن نکاتی عملکردی برای مدیریت مشکل شما باشد.
تکنیک های آرایش مو و محصولات مراقبت از مو می توانند به پوشاندن قسمت های برهنه ی سر کمک کنند. البته بعضی از این محصولات می توانند برای موهای شما مضر باشند و باعث ریزش و آسیب بیشتر موها شوند. ممکن است تصمیم بگیرید در رابطه با اینکه باید از چه محصولاتی دوری کنید، از پزشک خود مشورت بگیرید.
افرادی که مبتلا به کچلی آره آتا هستند، تشویق می شوند که خلاقیت خود را در استفاده از کلاه، روسری و کلاه گیس نشان دهند.
از دست دادن مژه ها و ابرو ها و ریزش موهای بینی و گوش نیز ممکن است مشکل ساز باشد. موها از چشم، بینی و گوش شما در برابر تحریک گرد و غبار، عوامل میکروبی و اجسام خارجی ریز، مراقبت می کنند. در این صورت با گذاشتن عینک یا عینک آفتابی از چشم های خود محافظت کنید. همچنین برای جلوگیری از ورود میکروب ها به بینی نیز می توانید از پماد های آنتی بیوتیک درون بینی خود استفاده کنید.
حتما قسمت های بدون موی پوست سر خود را به کمک کلاه یا حفاظ بپوشانید تا خطر آفتاب سوختگی و سرطان پوست را کاهش دهید.

سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید:

  1. چه مقدار از ریزش موهای من باید اتفاق بیافتد تا موضوع را با پزشک خود در میان بگذارم؟
  2. در صورتی که یکی از والدین من مبتلا به کچلی آره آتا است، آیا تست و بررسی ژنتیکی وجود دارد که بتواند به تعیین اینکه آیا من نیز مبتلا خواهم شد یا نه، کمک کند؟
  3. در صورتی که ریزش موهای من برای بیشتر از یکسال طول کشیده باشد، احتمال بازگشت آن چقدر است؟
  4. آیا بیماری های خاصی وجود دارند که ابتلا به آنها، افراد را در معرض خطر ابتلا به کچلی آره آتا قرار دهد؟

 

دکمه بازگشت به بالا