اخبار سلامت

احتیاط در واکسن کرونا در مبتلایان بلندمدت COVID-19

سندروم اتوایمیون/التهابی القاشده توسط عوامل کمکی (ASIA) در چهار حالت که یکی از آن‌ها پس از واکسیناسیون است، به‌وجود می‌آید. عوامل کمکی (Adjuvants) موادی هستند که پاسخ ایمنی را تقویت می‌کنند و در واکسن‌ها هم استفاده می‌شوند. از عوامل کمکی رایج می‌توان به سیلیکون و نمک‌های آلومینیوم اشاره کرد.

واکنش خودایمنی به واکسن در کم‌تر از ۰٫۰۱٪ موارد دیده شده است. با این حال به‌دلیل ضعف در گزارش‌دهی یا گزارش‌داده‌نشدن واکنش‌های ملایم این عدد ممکن است بزرگ‌تر باشد.

علائم ASIA شامل ضعف عضلانی، آرتریت، خستگی مزمن، آشفتگی خواب، مشکل در تمرکز و حافظه، تب و خشکی دهان است. بیماران مبتلا به ASIA عموماً در خون خود اتوآنتی‌بادی داشته‌اند.

این افراد در معرض خطر ایجاد ASIA هستند:

  • افراد با سابقه واکنش اتوایمیون پس از واکسیناسیون
  • افراد با سابقه آلرژی
  • افراد با سابقه بیماری اتوایمیون
  • افراد در خطر بیماری اتوایمیون از جمله افراد دارای سابقه خانوادگی یا سیگاری‌ها.

اکثر افرادی که به ASIA مبتلا شده‌اند زن هستند (۸۶٫۷٪) و میانگین سنی افراد ۳۷٫۶ سال (از ۴ ساله تا ۸۲ ساله) بوده است. همچنین ۷۶٫۶٪ افراد در دهه قبل از تشخیص ASIA واکسن دریافت کرده‌اند.

افراد مبتلا به نوع بلندمدت COVID-19 از علائمی مانند خستگی و تنگی نفس به‌مدت سه ماه یا حتی بیش‌تر رنج می‌برند. دلیل احتمالی آن التهاب مداوم یا وجود اتوآنتی‌بادی‌ها ذکر شده است. از این رو ویروس عامل آن به‌عنوان یک ویروس اتوایمیون در نظر گرفته می‌شود. این افراد ممکن است با دریافت واکسن به ASIA مبتلا شوند.

باید در نظر داشت که با وجود خطر ایجاد ASIA، مزایای دریافت واکسن بیش از مضرات آن است. از این رو پیشنهاد می‌گردد با توجه به شرایط هر بیمار، دریافت واکسن COVID-19 مورد توجه باشد. البته نباید واکسن‌های حاوی ویروس زنده استفاده شوند و دریافت واکسن باید به‌شرط کنترل شرایط اتوایمیون بدن باشد.

دکمه بازگشت به بالا