اخبار سلامت

توضیحات دکتر ناجی درمورد کارایی واکسن روسی

توضیحات دکتر ناجی استاد تمام ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی درمورد کارایی واکسن روسی

در این احوال آشفته صحبت از واکسن روسی اسپوتنیک وی دل و جرئت میخواهد، به هرحال سعی میکنم در ذیل در خصوص این واکسن اطلاعاتی را خدمتتان ارائه دهم.

واکسن روسی اسپونیک وی محصول مرکز تحقیقات میکروب شناسی و همه گیرشناسی ملی Gamaleya مسکو میباشد که در آن از دو وکتور آدنوویروس انسانی تیپ ۲۶ و ۵ استفاده شده است. ژن پروتئین اسپایک کرونای سارس۲ در این دو وکتور قرار گرفته و جایگزین پروتئین شاخگی خود آدنوویروس ها شده است. این واکسن در دو دوز به فاصله ۲۸ روز به صورت عضلانی تزریق میگردد. واکسن اسپوتنیک در دو شکل مایع منجمد با شرایط نگه داری در منفی ۲۰ درجه سانتیگراد برای مصرف عادی و سریع آن و یا بصورت لیوفیلیزه (پودر خشک) برای صادرات و مصرف در مناطق دور دست و شرایط حمل یخچالی تولید میشود.

استفاده از دو وکتور مختلف آدنو ویروسی طراحی هوشمندی بوده است که از افت کارایی ایمنولوژیک که معمولا طی تزریق دو نوبته واکسن های وکتوری به وجود می آید جلوگیری میکند (ارجاعتان میدهم به مشکل واکسن آکسفورد، در دو پست قبلی).

نتایج کار آزمایی بالینی فاز اول و دوم این واکسن روسی در مجله Lancet در سپتامبر ۲۰۲۰ میلادی چاپ شده است. این کارآزمایی جهت پی بردن به ایمن بودن و ایمنی زایی واکسن در دو بیمارستان بر روی ۷۶ داوطلب ۱۸ الی ۶۰ ساله در دو گروه ۳۸ نفره انجام شد و نتایج آن نشان داد که این واکسن به خوبی تحمل شده و هیچگونه عوارض جانبی جدی ایجاد نکرده و پس از ۴۲ روز بعد از تزریق اولین دوز(۱۴ رد بعد از دوز دون) در ۱۰۰درصد افراد ایجاد آنتی بادی با تیتر مطلوب و خوب از آنتی بادیهای خنثی کننده با هر دو شکل منجمد و لیوفیلیزه میکند.

فاز سوم کار آزمایی بالینی این واکسن در ۴۰هزار نفر در روسیه، امارا متحده عربی، ونزوئلا، بلا روس و هندوستان انجام شده که نتایج تفصیلی آن در حال چاپ میباشد.

نتایج موقت آین کارآزمایی مبنی بر این است که کفایت ایمنولوژیک واکسن بعد از ۲۸ روز پس از تزریق دوز اول واکسن (۷ روز بعد از تزریق دوز دوم) در حدود ۹۱/۴درصد میباشد. این کفایت پس ۴۲ روز (۲۱ روز بعد از تزریق دوز دوم) به ۹۵درصد میرسد که بسیار مطلوب است.

تا کنون جدای از روسیه، کشورهایی مانند امارات متحده عربی، مجارستان، الجزایر، مکزیک، آرژانتین، بولیوی، بلاروس، صربستان، ونزوئلا، پاراگوئه، ترکمنستان، فلسطین و ایران مجوز مصرف اورژانس این واکسن را صادر کرده اند. بر اساس اخبار حاصله اسرائیل، عربستان و آلمان هم در شرف صدور جواز مصرف اورژانسی برای این واکسن میباشند.

خبرنگار و تنظیم کننده خبر: سحر نظیف کار

دکمه بازگشت به بالا