اخبار سلامت

آخرین اخبار در مورد مسائل واکسن آسترازنکا

چندین کشور اروپایی اخیرا تصمیم گرفته بودند تا به خاطر فقدان دیتا قابل اعتماد از دادن واکسن آسترازنکا به رده‌های سنی بالا خودداری نموده و واکسن دیگری را جایگزین کنند. البته این موضوع مجددا در حال بازنگری و تغییر است. 

در طی روزهای گذشته بلژیک نیز به دلیل آنچه فقدان مستندات قابل اتکا نامید، ترجیح داد تا از تزریق واکسن آسترازنکا به افراد بالای ۵۵ سال خودداری نماید. این در حالی است که پیشتر از آن آلمان، فرانسه، لهستان و ایتالیا نیز چنین تصمیمی گرفته بودند. این سیاست منجر به توقف واکسیناسیون در برخی مناطق و یا کند شدن روند آن تا حد یک افت ۵۶٪ در پذیرش بیمارستانی برای واکسن شد و از طرف دیگر نمایش انبارهای پر از واکسن آسترازنکا در این کشورها منجر به سر و صدای مطبوعاتی گشت.

در حال حاضر تنها ۷٪ جمعیت بلژیک در مقایسه با بیش از ۳۰٪ جمعیت انگلستان واکسینه شده‌اند و البته میانگین جمعیت واکسینه شده کل اروپا تا این لحظه ۷/۲۶٪ می‌باشد. لذا وزارت بهداشت بلژیک در خصوص این روند کند بسیار نگران است.

البته برخی نهادهای تصمیم‌ساز در بلژیک با استناد به موفقیت و اثرگذاری چشمگیر واکسن‌های فایزر و آسترازنکا (آکسفورد) برای سالمندان بالای ۸۰ سال که توسط دانشگاه‌ها و نهاد بهداشت عمومی اسکاتلند (Public Health Scotlsnd) گزارش شده و حاکی از  کاهش ۸۱ درصدی مراجعه سالمندان بالای ۸۰ سال به بیمارستان‌های اسکاتلند است، خواهان بازنگری در سیاست توقف تزریق آسترازنکا به سالمندان و ادامه تزریق آن به آنها هستند.

بدنبال این موضوع اکنون در آلمان هم سیاستگذاران واکسیناسیون در حال بازنگری در سیاست محدودیت تزریق آسترازنکا به افراد زیر ۶۵ سال در آلمان بوده و آن را برای سالمندان نیز توصیه می‌کنند. البته به این ترتیب از اتلاف ذخایر این واکسن در انبارهای آلمان که تا به حال تنها از ۱۵٪ موجودی آنها استفاده شده، نیز پیشگیری می‌شود. هرچند در حال حاضر واکسیناسیون افراد آلمانی بالای ۱۸ سال در مناطق هم مرز با جمهوری چک توسط آسترازنکا آغاز گشته است. این در حالی است که مسکو خبر از سفارش اسپوتنیک ۵ توسط جمهوری چک برای تکمیل سبد واکسیناسیون این کشور و تسریع امر، داده است.

بخاطر مدیریت ترددهای فرا ملی در اروپا و همچنین تشویق مردم برای دریافت واکسن، اورسلا فاندر لیین رییس کمیسیون اروپا که خود نیز پزشک است، اعلام نمود که بزودی پاسپورت دیجیتالی واکسیناسیون برای دریافت‌کنندگان واکسن صادر می‌شود تا بتوانند راحت‌تر در بین مرزهای اروپایی تردد کنند.

نتیجه می‌گیرم همانطور که بارها تاکید شده بهتر است همیشه از سبد واکسن استفاده نمود و از ابتدا سیاست واکسیناسیون مشخصی را برای گروه های پرخطر و یا سنین مختلف تبیین نمود تا بتوان بهترین پوشش را بر اساس دیتای علمی قابل اتکا هر واکسن ایجاد نمود. باید توجه داشت که واکسن اسپوتنیک ۵ نیز در کارآزمایی‌های بالینی خود فاقد دیتای برای سنین زیر ۱۸ و یا سالمندان بوده است، هرچند اخیرا مستنداتی برای سالمندان ارایه داده اما کماکان در پژوهش‌های بالینی خود افراد بالای ۱۸ سال را لحاظ نموده بود.
امید است مسائل اینچنینی توسط سیاستگداران و ناظران واکسیناسیون در کشور مد نظر بوده و از سوی دیگر ثبت کلیه علائم احتمالی پس از تزریق واکسن و میزان اثرگذاری آن در دستور کار پژوهش‌های نظارتی در کشور قرار گیرد.


دکتر حسن رودگری
دانشگاه علوم پزشکی علوم پزشکی

کارگروه تازه‌های علمی کرونا
سازمان نظام پزشکی کشور

منبع:
theguardian .com/world 01.03.2021

دکمه بازگشت به بالا