بیماری های قلبی عروقی

آترواسکلروز چیست؟

سرخرگ ها عروق خونی هستند که خون را از قلب به سایر قسمت های بدن منتقل می کنند. آترواسکلروز بیماری است که باعث می شود سرخرگ ها باریک و سخت شوند. همچنین ممکن است سرخرگی در اثر این بیماری به طور کامل مسدود گردد. نام دیگر بیماری آترواسکلروز « بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک» است.

دلایل و فاکتورهای خطر
چه چیزی باعث ایجاد آترواسکلروز می شود؟
پزشکان دقیقا نمی دانند چه چیزی باعث ایجاد بیماری آترواسکلروز می شود. بیماری در ابتدا ممکن است بدلیل آسیب لایه های داخلی سرخرگ ها ایجاد شود. عوامل بسیاری باعث ایجاد این آسیب ها می شوند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فشار خون بالا
  • کلسترول
  • دیابت
  • اضافه وزن و چاقی
  • سیگار و استفاده از تنباکو
  • رژیم غذایی ناسالم
  • عدم تحرک
  • سابقه بیماری قلبی در خانواده

زمانی که آسیب رخ می دهد، بدن برای ترمیم سرخرگ ها تلاش میکند. در طی فرایند ترمیم پلاکهایی ایجاد می شود که در دیواره سرخرگ ها تجمع پیدا می کنند. پلاک ها از چربی، کلسترول، کلسیم و ترکیبات دیگری که به طور معمول در خون یافت میشوند تشکیل شده اند.
پلاک ها در طی زمان، ضمن ادامه تشکیل شدن در سرخرگ ها سخت تر شده و سرخرگ را تنگ می کنند. برخی اوقات ممکن است پلاک متلاشی شود. این مسئله باعث تشکیل لخته خون (ترومبوس) می شود. اگر این اتفاق در عروقی رخ دهد که خون را به قلب می رساند، می تواند در نهایت منجر به ایجاد حمله قلبی شود. در صورتی که این اتفاق در عروقی خون رساننده به مغز رخ دهد باعث ایجاد سکته خواهد شد.

سطح کلسترول چگونه در ایجاد بیماری آترواسکلروز مشارکت می کند؟
کلسترول یک ماده مومی است که بدن از آن برای محافظت از اعصاب، ایجاد بافت های سلول، و تولید هورمون های خاص بهره می گیرد. مقادیری از کلسترول برای سلامتی ضروری است. بدن انسان (به ویژه کبد) دارای توانایی ایجاد کلسترول مورد نیاز بدن است. همچنین مقداری کلسترول به طور مستقیم از طریق غذای خورده شده (مانند تخم مرغ، گوشت، و لبنیات) دریافت می شود.

دو نوع از مهمترین انواع کلسترول عبارتند از :
۱.لیپوپروتئین کم تراکم یا کلسترول بد یا LDL
۲.لیپوپروتئین پر تراکم یا کلسترول خوب یا HDL
کلسترول بد یا LDL باعث ایجاد پلاک میشود. سطوح بالای کلسترول بد یا LDL می تواند با آسیب به عروق باعث ایجاد آترواسکلروز شود. از طرف دیگر، سطوح بالای کلسترول خوب یا HDL می تواند از عروق محافظت کرده و از ایجاد بیماری آترواسکلروز جلوگیری کند.

عوارض جانبی
آترواسکلروز چگونه به بیماری قلبی عروقی منجر می شود؟
آترواسکلروز دلیل اصلی ایجاد بیماری قلبی عروقی است. بیماری های قلبی عروقی دلیل اصلی مرگ و میر هستند. انواع بیماری های قلبی و عروقی عبارتند از:

  • بیماری سرخرگ تاجی (کرونری): بیماری سرخرگ تاجی هنگامی رخ می دهد که پلاک ها در عروق خون رسان به قلب تجمع پیدا می کنند. زمانی که جریان خون به سمت قلب کاهش پیدا می کند یا در هنگامی که عروق مسدود می شوند، ممکن است درد قفسه سینه و حمله قلبی رخ دهد.
  • بیماری عروق کوچک: بیماری عروق کوچک هنگامی رخ می دهد که پلاک ها در عروق کوچک قلبی تشکیل شوند. این رخداد می تواند باعث ضعیف شدن قلب و ایجاد درد در قفسه سینه بویژه در هنگام فعالیت شود.
  • بیماری عروق مغزی و سکته: سکته زمانی رخ می دهد که سرخرگ خون رساننده به مغز دچار انسداد شود. این مسئله میتواند منجر به ایجاد آسیب موقتی یا دائمی در مغز شود. همچنین ممکن است قدرت بینایی، تلکم، و حرکت اندام ها در انسان از بین رود.

بیماری عروق محیطی: این بیماری زمانی رخ می دهد که پلاک ها در عروقی ایجاد شوند که وظیفه خون رسانی به دست و پا را بر عهده دارند. این مسئله می تواند منجر به ایجاد بی حسی، درد، و عفونت احتمالی در اعضای تحت تاثیر قرار گرفته شود.

سایر تاثیرات آترواسکلروز بر روی بدن
آنوریسم به نواحی ضعیف تر عروق خونی گفته می شود که مانند بادکنک باد می کنند و به طرز غیرطبیعی متورم می شوند. زمانی که این اتفاق رخ می دهد ، عروق خونی می توانند دچار پارگی یا متلاشی شدن شوند. آترواسکلروز ممکن است باعث ایجاد آنوریسم در عروق بزرگ خونی بدن شود. به عنوان مثال، آترواسکلروز ممکن است باعث تاثیر بر روی سرخرگ آئورت شود که این سرخرگ بزرگ خون را از قلب به سایر قسمت های بدن می رساند.
آترواسکلروز می تواند باعث تاثیر بر روی عروق بزرگی که خون را به روده ها می رسانند نیز شود. این عروق ممکن است تا جایی باریک شوند که نتوانند خون کافی برای هضم غذا را فراهم نمایند . همچنین آترواسکلروز بر روی سرخرگ های بزرگی که خون را به کلیه می رسانند تاثیر می گذارد. این مسئله می تواند منجر به نارسایی کلیوی و فشار خون بالا شود.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا