بیماری های قلبی عروقی

آنژین صدری (Angina)

آنژین نوعی مشکل قلبی است که باعث ایجاد درد یا فشار روی قفسه سینه می‌شود. البته تمام درد یا احساس فشارها در قفسه سینه مربوط به قلب نیست.

آنژین چیست؟

آنژین نوعی مشکل قلبی است که باعث ایجاد درد یا فشار روی قفسه سینه می‌شود. البته تمام درد یا احساس فشارها در قفسه سینه مربوط به قلب نیست.

۳ نوع آنژین وجود دارد.

  1. آنژین پایدار: شایع‌ترین نوع آنژین است و زمانی اتفاق می‌افتد که عضله قلب در مدت زمان فعالیت بدنی (یا وجود استرس) به اندازه کافی خونرسانی نمی‌شود. آنژین پایدار یک الگوی منظم قابل پیشبینی دارد و در مدت طولانی‌تری درمان می‌شود. درمان شامل مصرف دارو و نیز شروع تدریجی فعالیت بدنی می‌باشد که به عنوان بخشی از یک برنامه بازتوانی قلبی پیشنهاد می‌شود. این برنامه بازتوانی فعالیت قلب را بهبود می‌بخشد و عوامل خطری که بیماری را بدتر می‌کند، کاهش می‌دهد.
  2. آنژین ناپایدار: شدیدترین نوع آنژین است و ممکن است بدون هشدار (حتی زمانی که فرد در حال استراحت است) رخ دهد. از الگوی مشخصی پیروی نمی‌کند. نسبت به آنژین پایدار، بیشتر طول می‌کشد. استراحت و داروها به رفع آنژین ناپایدار کمک کمتری می‌کند و می‌تواند هشداری برای پیش‌آمد یک حمله قلبی باشد.
  3. آنژین واریانت: نوع نادری است. قاعدتاً هنگام شب و یا اوایل صبح که بیمار خواب است رخ می‌دهد. مصرف داروها به رفع آن کمک می‌کند.

آنژین می‌تواند شما را در هنگام فعالیت‌هایی مانند راه رفتن، بالا رفتن از پله‌ها، ورزش کردن و حتی انجام کارهای شخصی اذیت کند. اگر درد قفسه سینه‌ای دارید که پس از چند دقیقه برطرف نشده است باید فوراً به اورژانس مراجعه کنید.

علائم آنژین

  • درد یا احساس فشار در قفسه سینه
  • تعریق شدید
  • مشکل در نفس کشیدن
  • درد بازو، گردن، فک یا شانه
  • تهوع
  • احساس خستگی زیاد
  • احساس نفخ
  • دردی که می‌آید و می‌رود.

آنژین چگونه ایجاد می‌شود؟

آنژین نوعی بیماری قلبی است که به دنبال انسداد عروق خونرسان به خود قلب ایجاد می‌شود. برخی عوامل خطر خاص بیماری‌های قلبی عبارتند از:

  • فشار خون بالا
  • دیابت
  • سیگار کشیدن
  • کلسترول بالا
  • یائسگی در زنان
  • سابقه مثبت خانوادگی بیماری‌های قلبی در سنین پایین

تشخیص آنژین چگونه است؟

پزشک علائم شما را بررسی می‌کند و از سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی عروقی می‌پرسد. برای بررسی بیماری‌های قلبی، ممکن است پزشک یک یا چند مورد از موارد زیر را برای شما درخواست کند:

  • نوار قلب (ECG or EKG): به کمک اتصال سیم و پَدهایی به اندام‌ها و قفسه سینه تهیه می‌شود و ممکن است بتواند آسیب‌های وارد شده به قلب و عروق آن را نمایان کند. اگر نوار قلب هنگام آنژین گرفته شود می‌تواند محل ایجاد انسداد عروقی و آسیب قلبی را مشخص کند.
  • تست استرس (تست ورزش): شامل راه رفتن روی تردمیل یا مصرف داروهایی می‌شود. روی تردمیل، همان سیم و پَدها به شما متصل می‌شود و اینگونه هر نوع اتفاق غیر طبیعی قلبی که هنگام فعالیت بدنی برای شما رخ می‌دهد نمایان می‌گردد.
  • تصویربرداری: تصویری از قلب برای پزشک فراهم می‌کند.
  • کاتترگذاری قلبی: در جریان این روش، پزشک یک لوله خیلی بلند نازک را به یک شریان در پا یا بازوی بیمار وارد کرده و سپس آن را به قلب هدایت می‌کند. سپس پزشک اقدام به تزریق مواد رنگی به عروق قلب می‌کند. سپس در طی فرآیند از قلب تصویربرداری می‌شود تا در صورت وجود، محل انسداد عروقی مشخص شود.

آیا آنژین قلبی قابل پیشگیری است؟

بهترین راه برای پیشگیری از آنژین صدری، پیشگیری از بیمار شدن قلب است. برای پیشگیری از ایجاد بیماری قلبی؛ اگر فشار خون بالا، دیابت و کلسترول خون بالا دارید به پزشک مراجعه کنید تا تحت برنامه درمانی مناسب قرار بگیرید. اگر سیگار می‌کشید، ترک کنید. رژیم غذایی سالم داشته باشید؛ وزن مناسب خود را حفظ کنید و به صورت منظم فعالیت بدنی داشته باشید.

اگر از قبل به بیماری قلبی مبتلا هستید، رعایت موارد ذکر شده برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت شما لازم است. در صورتی که سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارید، با پزشک خود در مورد راه‌های کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی مشورت کنید.

درمان آنژین صدری

آنژین شدید معمولا به کمک دارویی به نام نیتروگلیسیرین (قرص آن معروف به قرص زیر زبانی است) درمان می‌شود. اما به طور کلی و قطعی، آنژین زمانی درمان می‌شود که بیماری‌های قلبی برطرف شوند. اگر منشا درد قفسه سینه جایی غیر از قلب است، پزشک درمان مناسب آن را برای شما در نظر می‌گیرد.

زندگی کردن با آنژین

زندگی با آنژین نیازمند کنترل عوامل خطر بیماری‌های قلبی است. اگر به علت بیماری‌های زمینه‌ای دچار بیماری قلبی شده‌اید، از برنامه درمانی خود برای داشتن زندگی سالم پیروی و داروهای تجویزی پزشک را مصرف کنید.

سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید:

  1. برای رهایی از علائم، چه تغییراتی لازم است در سبک زندگی خود ایجاد کنم؟
  2. آیا ورزش کردن برای من بی‌خطر است؟ چگونه شروع به ورزش کنم؟
  3. آیا جراحی به من کمک می‌کند؟
  4. آیا دارویی که برای من تجویز شده با داروهای قبلی مصرفی من تداخل دارد؟
  5. چه علائمی نشان می‌دهد که وضعیت من بدتر شده است؟
  6. آیا آنژین در طولانی‌مدت مرا در معرض بیماری‌های دیگری قرار می‌دهد؟

Resources

American Heart Association: Angina (Chest Pain)

National Heart, Lung, and Blood Institute: What is Angina?

National Institutes of Health, MedlinePlus: Angina

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا