اصلاح شیوه زندگیترک سیگار

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن

  • ترک سیگار چه اهمیتی دارد؟

ترک سیگار بسیار مهم است. استعمال دخانیات قابل پیشگیری­ترین عامل مرگ و میر است. استعمال سیگار هر ساله یک سوم موارد مرگ و میر ناشی از سرطان را شامل می­شود. استعمال سیگار شایعترین عامل بیماریزای سرطان ریه است که نهایتاً موجب مرگ بیمار می­شود. همچنین سیگار با سرطان­های دیگر مثل سرطان مری، حنجره، کلیه، پانکراس (لوزالمعده) و دهانه رحم ارتباط دارد. استعمال سیگار مشکلات دیگری برای سلامتی ایجاد می­کند، مثل بیماری های مزمن ریه، بیماریهای قلبی، استعمال سیگار طی بارداری سبب اثرات زیان­باری روی جنین می­شود. مثل زایمان زودرس، وزن کم نوزاد هنگام تولد.

  • فواید زودرس ترک سیگار چیست؟

فواید سلامتی ناشی از ترک سیگار قابل توجه می­باشد. تقریباً بلافاصله، گردش خون شخص شروع به بهبود می­کند وسطح مونو اکسید کربن در خون شروع به کاهش می­کند (مونواکسیدکربن گازی بی­رنگ و بی­بو است که در دود سیگار یافت می­شود و سبب کاهش توانایی خون در حمل اکسیژن می شود). تعداد نبض و فشارخون شخص سیگاری به طور غیر طبیعی بالاست، که پس از ترک سیگار شروع به برگشت به حد طبیعی می­کند. بلافاصله چند روز پس از ترک، احساس شخص از مزه و بو برمی­گردد و نفس کشیدن برای شخص راحت­تر می­گردد.

  • اثرات دیر رس ترک سیگار چیست؟

افرادی که استعمال سیگار را ترک می­کنند نسبت به افرادی که به کشیدن سیگار ادامه می­دهند زندگی طولانی­تری دارند. بعد از ۱۵- ۱۰ سال در این افراد خطر مرگ زودرس ناشی از سیگار مثل افرادی می­شود که هرگز سیگار  نکشیده­اند. حدود ۱۰ سال پس از ترک سیگار خطر مرگ ناشی از سرطان ۵۰-۳۰ درصد کمتر از کسانی است که به کشیدن سیگار ادامه می­دهند. زنانی که استعمال سیگار را قبل از شروع بارداری ترک می­کنند یا کسانی که در سه ماهه اول بارداری سیگار را ترک می­کنند خطر تولد نوزاد با وزن کم و دیگر خطرات مرتبط با استعمال سیگار در بارداری در آنها کم می­شود. ترک سیگار همچنین خطر سایر بیماریهای مرتبط با استعمال سیگار را کاهش می­دهد مثل بیماری های قلبی و بیماریهای مزمن ریه. همچنین فواید زیادی در ترک سیگار برای افرادی که بیمار هستند یا افرادی که مبتلا به سرطان هستند وجود دارد. ترک سیگار خطر ابتلا به عفونتها را کاهش می­دهد، مثل پنومونی که سبب مرگ در بیمارانی می­شود که همزمان مبتلا به سایر بیماریها نیز می­باشند.

  • آیا خطر پس ا ز ترک سیگار کم می­شود؟

ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان را کاهش می­دهد و این مزیت سبب طولانی­تر شدن مدت زمانی می­شود که افراد دیگر سراغ سیگار نروند. در افراد با ترک سیگار خطر ابتلا و مرگ ناشی از سرطان ریه و همچنین خطر ابتلا به سایر سرطان­ها کاهش می­یابد. احتمال مرگ زودرس و شانس ابتلا به سرطان که به علت سیگار ایجاد می­شود به تعداد سالهای استعمال سیگار، تعداد پاکت­های مصرفی در روز، سن شروع استعمال سیگار، وجود یا عدم وجود بیماری در زمان ترک سیگار بستگی دارد.

  • در چه سنی ترک سیگار بیشترین فایده را دارد؟

در هر سنی ترک سیگار در زن و مرد سودمند است. ممکن است افراد مسن تر تمام مزایای ترک سیگار را دریافت نکنند. به هر حال، خطر مرگ در ۱۶ سال آینده در افرادی که قبل از ۵۰ سال سیگار را ترک      می کنند در مقایسه با افرادی که به استعمال سیگار ادامه می­دهند مشابه است. تا سن ۶۴ سالگی، شانس مرگ مشابه افرادی است که هرگز سیگار نکشیده­اند. در افراد مسن­تر که استعمال سیگار را کنار گذاشته­اند خطر مرگ ناشی از بیماریهای کرونر قلب و سرطان ریه کاهش می­یابد. همچنین مزایای زودرس (مثل بهبود خون رسانی، افزایش انرژی و ظرفیت تنفسی) دلایل خوبی برای افراد مسنی است که سیگار را ترک کرده­اند.

  • مشکلات مرتبط با ترک سیگار چیست؟

ممکن است ترک سیگار سبب اثرات کوتاه مدتی شود به خصوص در افرادی که مدت طولانی سیگار       می کشیده­اند. افرادی که سیگار را ترک کنند معمولاً دچار اضطراب، تحریک پذیری، گرسنگی، خستگی مفرط، اختلال در خوابیدن و اختلال در تمرکز می­شوند. خیلی از استعمال کنندگان پس از ترک سیگار به وزنشان اضافه می­شود که معمولاً کمتر از ۱۰ پوند (۵/۴ کیلوگرم) می­باشد، این تغییرات به تدریج ناپدید می شوند. افرادی که سیگار را ترک می­کنند برای آینده سالم­تر شانس بیشتری دارند.

  • چگونه مراقبین سلامت در ترک سیگار به افراد کمک می­کنند؟

پزشکان و دندانپزشکان منابع اطلاعاتی مناسبی هستند که درباره خطرات استعمال سیگار روی سلامت و همچنین منافع ترک سیگار می­توانند افراد را آگاه کنند. آنها می­توانند درباره استفاده مناسب و عوارض جانبی بالقوه درمان جایگزین با نیکوتین به بیماران اطلاع رسانی کنند و به آنها کمک کنند تا برنامه­های ترک سیگار مقطعی را دریافت کنند. پزشکان و دندانپزشکان در هر ویزیت با سؤالاتی که در مورد سیگار از بیماران می­پرسند می­توانند نقش مهمی داشته باشند.اطلاع رسانی به بیماران به منظور ترک سیگار، کمک به بیماران با دادن اطلاعات در مورد ترک سیگار، فراهم کردن اصول کمک به خود، دادن پیشنهاداتی در مورد درمان جایگزین با نیکوتین و ترتیب دادن ویزیت هایی برای پیگیری درمان، اهمیت نقش مراقبین سلامت را نشان می­دهد.

  • درمان جایگزین با نیکوتین چیست؟

نیکوتین دارویی است که در سیگار و انواع دیگر تنباکو یافت می­شود و سبب اعتیاد می­گردد. محصولات نیکوتین در دوزهای کم و ثابت نیکوتین در بدن منجر به از بین بردن نشانه­های ناشی از ترک می­شوند. این نشانه­ها اغلب در افرادی که سعی در ترک سیگار دارند احساس می­شود. این فرآورده­ها در چهار فرم وجود دارند (برچسب­ها، آدامس، اسپری بینی و استنشاقی) که به نظر می­رسد موثر باشند. شواهدی موجود      می باشد که ترکیب برچسب های نیکوتینی با آدامس­های نیکوتینی یا با اسپری بینی نیکوتینی اثر    طولانی تری در ترک سیگار در مقایسه با استفاده از یک نوع ترکیب جایگزین نیکوتین دارد. اثر آدامس نیکوتینی در ترکیب با برچسبهای نیکوتینی در کاهش نشانه­های ناشی از ترک سیگار بهتر از درمان دارویی به تنهایی است. محققین به استفاده از ترکیب جایگزین­های نیکوتینی حتماً با مشاوره با پزشک، دندانپزشک، داروساز یا دیگر مراقبین بهداشت توصیه می­کنند.

  • برچسب نیکوتینی:

این فرآورده بدون نسخه در دسترس هستند یک میزان ثابتی از نیکوتین از طریق پوست عبور می­دهند. برچسب­های نیکوتینی برای درمان ترک سیگار در قدرتهای متفاوتی مثلاً برای ترک ۸  هفته­ای وجود دارند. در درمانهای پیشرفته دوزهای نیکوتین به تدریج پایین آورده می­شود. برچسب­های نیکوتین معمولاً برای افراد با مشکلات پوستی یا آلرژیک گزینه مناسبی نیستند.

  • آدامس نیکوتینی:

این محصول در داروخانه­ها در دسترس می­باشد (۲ میلی گرم و ۴ میلی گرم). جویدن آدامس نیکوتینی سبب رهایی نیکوتین در جریان خون از طریق مخاط می­شود. آدامس نیکوتینی برای افرادی که بیماریهای مفصل، فک تحتانی و فوقانی یا دیگر مشکلات دندانپزشکی دارند مناسب نمی­باشند.

  • اسپری بینی نیکوتینی:

در سال ۱۹۹۶ توسط FDA تایید شده است. این دارو حتماُ باید توسط پزشک تجویز شود. اسپری بینی دارای پمپی حاوی نیکوتین می­باشد که استعمال کنندگان تنباکو می­توانند آن را استنشاق کنند، زمانی که به کشیدن سیگار ترغیب می­شوند مناسب می­باشد. در افراد جوان، افراد با مشکلات سینوس­ها و بینی و آسم توصیه نمی­شود.

  • نیکوتین استنشاقی:

این محصول فقط با نسخه پزشک در دسترس قرار می­گیرد و تائیدیه FDA  سال ۱۹۹۷دارد.

اگر چه استنشاقی نام گرفته است ولی مثل سیگار به ریه­ها نمی­رسد. اکثر نیکوتین فقط به دهان و گلو    می رسد و توسط غشاء مخاطی جذب می­شود. عارضه جانبی آن اکثراً تحریک دهان و گلو و ایجاد سرفه است. هر کسی با بیمارهای تنفسی مثل آسم باید با احتیاط مصرف کند.

  • آیا ترک سیگار بدون کمک نیکوتین امکان پذیر است؟

بوپروپیون. یک داروی ضد افسردگی است که با تجویز پزشک در اختیار قرار می­گیرد. در سال ۱۹۹۷ توسط FDA  تائید شده است. این دارو به منظور درمان اعتیاد به نیکوتین مصرف می­شود. این دارو می­تواند سبب کاهش نشانه­های ناشی از ترک سیگار و کاهش میل به سیگار می­شود. بعضی از عوارض بو پروپیون شامل دهان خشک، اختلال در خواب رفتن، سرگیجه و راشهای پوستی است. افرادی که سابقه تشنج دارند یا به اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی دارند یا دیگر بیماری ها که با بوپیروپیون تداخل ایجاد می­کند، نباید مصرف شود.

  • چه تلاشی در ترک سیگار بعد از عود باید شود؟

در خیلی از سیگاریها ترک سیگار سخت است. آنها معمولاً قبل از ترک کامل سیگار چندین بار سعی در ترک داشته­اند. همچنین احتمال عود در چند هفته یا ماه اول بعد از ترک وجود دارد. افرادی که به مدت سه ماه سیگار را ترک کنند می­توانند بقیه زندگیشان را بدون سیگار سپری کنند.

دکمه بازگشت به بالا