کاردیومیوپاتی (Cardiomyopathy)
کاردیومیوپاتی نوعی بیماری عضلات قلب است و موجب میشود تا عضلات قلب (و به دنبال آن، خود قلب) بزرگ شود. در سیر این بیماری، افزایش تدریجی ضخامت و سفتی عضله قلب، در طول زمان، موجب ضعیف شدن قلب شما میشود.
کاردیومیوپاتی چیست؟
کاردیومیوپاتی نوعی بیماری عضلات قلب است و موجب میشود تا عضلات قلب (و به دنبال آن، خود قلب) بزرگ شود. در سیر این بیماری، افزایش تدریجی ضخامت و سفتی عضله قلب، در طول زمان، موجب ضعیف شدن قلب شما میشود. قلب ضعیف نمیتواند خون را به سادگی پمپ کند. این دشواری قلب در پمپ کردن خون میتواند موجب ضربان قلب نامنظم، مشکلات دریچهای قلب و حتی نارسایی قلبی شود.
افراد در هر سن و نژادی میتوانند به این بیماری مبتلا شوند.
علائم کاردیومیوپاتی
علائم کاردیومیوپاتی میتواند مشابه علائم نارسایی قلبی باشد. این علائم عبارتند از:
- تنگی نفس
- خستگی
- سرفه
- سخت نفس کشیدن، خصوصاً هنگام دراز کشیدن
- ورم (ادم) کف، مچ و ساق پا
- نفخ شکمی
- درد قفسه سینه
- سرگیجه، احساس سبکی سر و غش کردن
کاردیومیوپاتی چگونه ایجاد میشود؟
کاردیومیوپاتی میتواند علل مختلفی داشته باشد. این علل عبارتند از:
- بیماری عروق کرونر (انسداد عروق قلبی)
- فشار خون بالا
- عفونت
- برخی داروها
- دیابت
- اختلالات تیروئید
- سو مصرف الکل
به ندرت ممکن است کاردیومیوپاتی در سه ماهه سوم بارداری یا چند ماه ابتدای تولد نیز رخ دهد.
تشخیص کاردیومیوپاتی چگونه است؟
در ابتدا پزشک از شرح حال و سابقه پزشکی شما و خانوادهتان خواهد پرسید. اگر فردی در خانواده شما به کاردیومیوپاتی یا نوع دیگری از بیماری قلبی دچار شده است، اهمیت دارد که موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید، زیرا برخی از علل کاردیومیوپاتی به صورت خانوادگی گسترش مییابد، همچنین پزشک میتواند برای شما آزمایش یا تستهایی درخواست دهد تا میزان خطر شما را متوجه شود.
پزشک به معاینه فیزیکی نیز میپردازد. معاینه قلب و آزمایش خون از روشهای کمکی دیگر هستند.
آیا کاردیومیوپاتی قابل پیشگیری است؟
ممکن است کاردیومیوپاتی به ارث برسد (خانوادگی باشد). این نوع کاردیومیوپاتی قابل پیشگیری نیست، اما میتوان با انتخاب سبک زندگی سالم، از خطر عوارض کاردیومیوپاتی کاست.
از سوی دیگر، ممکن است کاردیومیوپاتی نتیجه بیماری یا وضعیتهای دیگری باشد (ارثی نباشد). در برخی موارد، درمان زود هنگام این بیماریها میتواند به پیشگیری از ابتلا به کاردیومیوپاتی کمک کند.
اگرچه در همه موارد نمیتوان از کاردیومیوپاتی پیشگیری کرد، اما میتوان با انجام اقداماتی احتمال ابتلا به عوارض آن را کاهش داد. بر اساس توصیههای سازمان ملی خون، ریه و قلب آمریکا، اقدامات زیر میتواند کمککننده باشد:
- از مصرف الکل و داروهای غیرمجاز خودداری کنید.
- خواب و استراحت کافی داشته باشید.
- غذاهای سالم برای قلب بخورید.
- ورزش کنید و فعالیت داشته باشید.
- سیگار را ترک کنید.
- استرسهای خود را مدیریت کنید.
درمان کاردیومیوپاتی
درمان کاردیومیوپاتی بستگی به علت ایجاد کننده آن دارد. برای مثال اگر فشار خون بالایی دارید، پزشک با تجویز داروهایی به کنترل فشار خون کمک میکند. اگر سیگار میکشید یا الکل مینوشید، احتمالا پزشک ترک آن را به شما توصیه خواهد کرد. در صورت داشتن اضافه وزن یا چاق بودن، احتمالا کاهش وزن لازم است. داشتن فعالیت بدنی، یکی از قسمتهای مهم سبک زندگی سالم است. با این وجود، قبل از شروع هر برنامه ورزشی باید موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
ممکن است پزشک مستقیماً داروهایی برای درمان کاردیومیوپاتی تجویز کند یا به شما توصیه کند تا روزانه کمتر از ۲.۳ گرم نمک مصرف کنید. مصرف سدیم بالا با افزایش فشار خون و بیماری قلبی ارتباط دارد.
اگر مبتلا به نارسایی قلبی باشید، ممکن است به یک ابزار کوچک مشابه یک ضربانساز نیاز داشته باشید تا به قلب شما برای صحیح کار کردن کمک کند. برای جایگذاری این ابزار در بدن نیاز به جراحی وجود دارد.
در موارد شدید، ممکن است بیمار مبتلا به کاردیومیوپاتی نیاز به پیوند قلب پیدا کند. متخصص قلب در تصمیمگیری و انجام این کار به شما کمک خواهد کرد.
زندگی با کاردیومیوپاتی
برخی افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی یا اصلا علائم ندارند یا علائم خفیفی دارند. این افراد ممکن است نیاز به دریافت درمان نداشته باشند ولی حتماً باید بیماری آنها تحت نظارت و پیگیری باشد. اگر علائم متوسط یا شدید وجود داشته باشد، باید کنترل شوند.
اقدامات تغییر سبک زندگی که پیشتر در این متن توصیه شد، رعایت شود. داروهای تجویز شده به وسیله پزشک مصرف شود. این اقدامات به کنترل علائم و حتی متوقف کردن مسیر پیشرفت بیماری کمک میکند.
سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید:
- علت احتمالی کاردیومیوپاتی من چیست؟
- اگر علت دیگری باعث ایجاد کاردیومیوپاتی در من شده باشد، درمان آن به رفع کاردیومیوپاتی کمک میکند؟
- بهترین درمان برای من چیست؟ دارو؟ جراحی؟
- آیا لازم است تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنم؟
- آیا در معرض خطر نارسایی قلبی قرار دارم؟
- آیا نیاز به پیوند قلب خواهم داشت؟
Resources
American Heart Association: Cardiomyopathy in Adults
Centers for Disease Control and Prevention: Cardiomyopathy
National Heart, Lung, and Blood Institute: Cardiomyopathy