Antidotes

ATROPINE

آتروپین

ATROPINE

موارد مصرف:

آتروپین در درمان اسپاسم پیلور یا مجرای گوارشی، همراه با مرفین در درمان اختلال های اسپاسمی مجاری صفراوی، قولنج کلیه، درمان قاعدگی دردناک و شب ادراری، برای کاهش تنوس عضلات روده هنگام تصویربرداری، برای کاهش ترشحات بزاق و ترشحات دستگاه تنفسی پیش از بیهوشی، برای جلوگیری از برادی کاردی و ایست سینوسی و کمی فشار خون ناشی از مصرف سوکسینیل کولین، به عنوان پادزهر در درمان مسمومیت با مهارکننده‎ های کولین استراز از جمله سموم ارگانوفسفره، همراه با نئوستیگمین یا پیریدوستیگمین در رفع آثار مسددهای عصبی -عضلانی و در درمان بیماری پارکینسون مصرف می شود.

موارد منع مصرف:

این دارو در گلوکوم با زاویه بسته و هیپرتروفی پروستات نباید مصرف شود.

هشدارها
۱- نوزادان و کودکان به عوارض سمی آتروپین حساسیت بیشتری دارند. در این بیماران در صورت مصرف مقادیر زیاد ممکن است واکنش‎ های متناقض مشاهده شود.
۲- به دلیل کاهش عرق بدنبال مصرف این دارو، دمای بدن افزایش می ‎یابد.
۳- احتمال بروز هیجان و تحریک‎ پذیری و نارسایی حافظه ای در سالخوردگان با مصرف مقادیر درمانی آتروپین وجود دارد.
۴- این دارو در آریتمی قلبی، نارسایی احتقانی قلب، فقدان تنوس دستگاه گوارش، احتباس ادرار، کولیت اولسراتیو باید با احتیاط فراوان مصرف گردد.

عوارض جانبی:

یبوست، خشکی دهان، بینی، گلو یا پوست و اشکال در بلع، گشاد شدن مردمک، دوبینی، برادی کاری و سپس تاکی کاردی و کاهش تعریق از عوارض جانبی این دارو هستند.

تداخل های دارویی:

مصرف همزمان این دارو با گلوکوکورتیکوئیدها و هالوپریدول ممکن است فشارداخل چشم را افزایش دهد. در صورت مصرف همزمان با داروهای ضد‎هیستامین و سایر داروهای ضدموسکارینی، دیسوپیرامید، فنوتیازین‎ ها و ضدافسردگی های سه حلقه ای اثرات ضد‎موسکارینی تشدید می شود. مصرف همزمان این دارو با داروهای ضدمیاستنی سبب کاهش هرچه بیشتر تحرک روده می شود.

نکات قابل توصیه
۱- پس از مصرف دارو از قرار گرفتن در محیط های گرم و از پرداختن به فعالیت بدنی شدید باید خودداری گردد.
۲- احتمال ایجاد اختلال دید یا حساسیت به نور،خشکی دهان، بینی یا گلو وجود دارد.

مقدار مصرف

تزریقی

بزرگسالان:به عنوان ضدموسکارینی (مهار کننده ترشحات بزاق و عصب واگ)، ۱-۰/۵  میلی گرم به صورت عضلانی، وریدی یا زیرجلدی تزریق می گردد. در آریتمی ناشی از سکته قلبی ۰/۵ میلی گرم وریدی تجویز و هر ۵-۳ دقیقه تا حداکثر ۳ میلی گرم تکرار می شود. به عنوان داروی پیش بی هوشی، مقدار ۰/۶-۰/۳ میلی گرم وریدی بلافاصله قبل از بیهوشی، و جهت کنترل عوارض موسکارینی مهارکننده‎ های آنزیم کولین استراز ۱/۲-۰/۶ میلی گرم به طور همزمان با آنها تجویز وریدی می شود. در مسمومیت با مهارکننده‎ های کولین استراز مقدار ۳-۲ میلی گرم تزریق وریدی شده و این مقدار مصرف هر ۳۰- ۲۰ دقیقه تا رفع علائم مسمومیت تکرار می شود. در ایست قلبی ۱ میلی گرم داخل وریدی تزریق و هر ۵-۳ دقیقه تا رفع برادی کاردی تکرار می شود و یا ۳ میلی گرم تزریق وریدی می شود. در صورت عدم دسترسی به ورید، تجویز داخل نای ۲-۱ میلی گرم آتروپین که در حداکثر ۱۰ میلی لیتر آب مقطر یا نرمال سالین رقیق شده باشد امکان پذیر است.

کودکان:مقدار مصرف mg/kg 0/03 -0/01 می باشد. به عنوان پادزهر مهارکننده‎ های کولین استـراز مقدار اولیه mg/kg 0/02 (تا حداکثر ۱/۲میلی گرم) تزریق وریدی یا عضلانی می شود.

خوراکی

بزرگسالان:مقدار ۱/۲-۰/۳میلی گرم هر ۶-۴ ساعت مصرف می شود.

کــــودکان:مقــدار mg/kg 0/01 تـــا حداکثــــر ۰/۴ میلی گرم هر ۶-۴ ساعت مصرف می شود.

اشکال دارویی

Tablet: ۰.۵mg
Injection: ۰.۵mg/ml, 20mg/2ml, 2.5mg/0.8ml, 10mg/10ml

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا