فایزر: واکسن کرونای ما در پیشگیری از سرایت نود درصد موفق بوده
شرکت داروسازی فایزر میگوید واکسن کرونای این شرکت در بیش از نود درصد موارد از انتقال ویروس کرونا پیشگیری کرده است
فایزر میگوید نتایج اولیه مرحله سوم کارآزمایی بالینی -که هنوز در جریان است- نشان میدهند این واکسن در نود موارد در پیشگیری موفق بوده و مصونیت به کرونا هفت روز بعد از تزریق نوبت دوم و ۲۸ روز بعد از نوبت اول حاصل شده است.
این شرکت آمریکایی همچنین گفت در آخرین مرحله کارآزمایی بالینی هیچ عارضه جانبی جدیای مشاهده نشده است.
فایزر این واکسن آزمایشی را با همکاری شرکت بیواِنتِک ساخته است.
فایزر میگوید در نود درصد موارد مصونیت به کرونا هفت روز بعد از تزریق نوبت دوم و ۲۸ روز بعد از نوبت اول حاصل شده است.
این شرکت آمریکایی همچنین گفت در آخرین مرحله کارآزمایی بالینی هنوز هیچ عارضه جانبی جدیای تاکنون مشاهده نشده است.
این نتایج بر اساس تاثیر واکسن در ۹۴ داوطلب اول بوده که به کرونا مبتلا بودند.
آلبرت بورلا مدیرعامل و رئیس فایزر در بیانیهای نوشت: “اولین نتایج از مرحله سوم کارآزمایی بالینی واکسن کرونا شواهدی هستند از اینکه واکسن ما قادر است از کرونا پیشگیری کند.”
او این نتایج را “نقطه عطفی” در تولید واکسن دانست “آن هم در زمانی که دنیا بیشترین نیاز را به آن دارد.”
تدروس آدانوم گبرهیسوس رئیس سازمان بهداشت جهانی خبر موفقیت اولیه این واکسن آزمایشی را “دلگرمکننده” خواند و به تمام دانشمندان و دستاندرکاران درود فرستاد. او نوشت برای پایان دادن به این همهگیری جهانی دنیا شاهد “نوآوری و همکاری علمی بیسابقهای” بوده است.
مجوز اضطراری واکسن با دوز دوگانه
فایزر قصد دارد اواخر ماه جاری پس از جمعآوری دادههای توصیهشدهی دو ماهه از ایمنی، مجوز اضطراری واکسن با دوز دوگانه را از سازمان غذا و داروی آمریکا بخواهد. بهگفتهی مدیران فایزر، شرکت تا پایان سال دوز کافی برای ایمنسازی ۱۵ تا ۲۰ میلیون نفر را خواهد ساخت. کاترین جانسون، نائبرئیس ارشد و مدیر واحد پژوهش و توسعهی واکسن در فایزر در مصاحبهای گفت «این لحظهای تاریخی است. دنیاگیری وضعیتی ویرانگر بود و ما در مسیر و هدفی گام برداشتهایم که هیچکس تاکنون بدان دست نیافته است: تهیهی واکسن ظرف مدت یک سال.»
دانشمندان مستقل دربارهی بزرگنمایی نتایج اولیه پیش از گردآوری دادههای بلندمدت از کارآمدی و ایمنی واکسن هشدار دادهاند. همچنین هیچکس نمیداند حفاظت واکسن تا چه مدت دوام خواهد آورد. بااینحال، فایزر نخستین شرکتی است که نتایج مثبت را از کارآزمایی مرحلهی آخر واکسن اعلام میکند و با این موفقیت، در رقابت نفسگیر جهانی برای ساخت واکسن کرونا که با بیسرعتی بیسابقه درجریان است، از دیگر سازندگان پیشی میگیرد.
درحالحاضر، ۱۱ واکسن از جمله چهار مورد در ایالات متحده در مرحلهی پایانی کارآزمایی بهسر میبرند. پیشرفت فایزر میتواند خبر خوبی برای واکسن مدرنا که از فناوری مشابهی استفاده میکند، بهشمار آید. مادرنا گفته است احتمالا اواخر این ماه، نتایج اولیه را دراختیار خواهد داشت.
ایمنی و کارآمدی واکسن بیون تک
دادههایی که فایزر امروز منتشر کرد، ازطریق بیانیهای خبری و نه مقالهی علمی داوریشده دراختیار رسانهها قرار گرفته است. درنتیجه، هنوز مدرک محکمی از ایمنی و کارآمدی واکسن فایزر دردست نیست و یافتههای اولیه از تأثیر بیش از ۹۰ درصدی ممکن است با پیشرفت کارآزمایی تغییر کند. جسی گودمن، متخصص بیماریهای عفونی در دانشگاه جورجتاون میگوید «ما باید دادههای واقعی را ببینیم و به نتایج بلندمدتتر نیاز خواهیم داشت.»
بااینحال، دانشمندان از همین دادههای اولیه نیز شگفتزده شدهاند. آکیکو ایواساکی، ایمنیشناس در دانشگاه ییل میگوید «این واقعا عدد چشمگیری است. انتظار نداشتم تا این حد بالا باشد. خود را برای عددی همچون ۵۵ درصد آماده میکردم.» بهگفتهی دکتر سعد عمر، مدیر مؤسسهی بهداشت جهانی در ییل، اگر واکسن نهایی با این سطح از کارآمدی آماده شود، «مؤثرتر از واکسن معمولی آنفلوانزا خواهد بود و اثری جدی بر خمیدگی منحنی همهگیری خواهد داشت.»
توزیع گستردهی واکسن فایزر چالشی لجستیکی خواهد بود. ازآنجا که واکسن با RNA پیامرسان ساخته شده است، دوزهای آن باید در دمای فوقسرد نگهداری شود. بااینحال، فایزر برای حملونقل واکسن، خنککنندهی مخصوصی با حسگرهای حرارتی مجهز به جیپیاس ساخته است علاوه بر این، افراد سه هفته بعد باید برای دریافت دوز دوم بازگردند تا فرایند ایمنسازی تکمیل شود. درنتیجه، تا واکسیناسیون گسترده هنوز راه درازی درپیش است. همچنین بهنقل از اغلب متخصصان، جهان برای پایاندادن به دنیاگیری نیازمند درمانها و واکسنهای بسیار خواهد بود.
خبرنگار و تنظیم کننده خبر: اکبر نیک پژوه