اخبار سلامت

سه باور اشتباه کرونایی!

مجوز گشاده‌دستانه‌ی سفرهای نوروزی برخلاف نظر وزارت بهداشت، قمار پرخطری بود که متاسفانه به افزایش چشمگیر مبتلایان منتهی شد. و هم اکنون، پیک چهارم از آن‌چه به نظر می‌رسید، به ما نزدیک‌تر است. به همین بهانه، سه باور اشتباه و رایج را در مورد کرونا مرور می‌کنم.

۱) این همه رعایت کردیم، گرفتیم. اما خیلی‌ها که رعایت نکردند، نگرفتند. چرا؟

یادمان باشد کووید-١٩ در هشتاد درصد موارد، علائم خفیفی دارد که با بیماری‌های رایجی چون سرماخوردگی و حساسیت اشتباه گرفته می‌شود و گاه فرد مبتلا اصلا نمی‌فهمد که کرونا گرفته است. کم‌ترین کوتاهی در رعایت اقدامات پیشگیرانه می‌تواند به راحتی باعث ابتلا شود.

مطمئن باشید افرادی که مدعی بی‌خیالی و «هیچی‌مون نشده!» هستند، اگر برای نمایش دروغین «ما اینیم!» یا پنهانکاریِ بیماری‌شان نباشد، قطعا مبتلا شده‌اند اما دچار عوارض شدید بیماری نشده‌اند و چه بسا بالاخره گرفتار شوند. نمونه‌اش زنده‌یاد علی انصاریان که گفته می‌شد متاسفانه اهمیت چندانی به ماسک و فاصله اجتماعی نمی‌داد و سرانجام و با تاسف، به همین دلیل جان سپرد!

۲) من در دورهمی‌ها حضور پیدا می‌کنم اما ماسک می‌زنم!

چند ماه قبل در پستی، مفصل نوشتم چرا ماسک به تنهایی کافی نیست و تکرار می‌کنم که در فضاهای بسته و بدون تهویه، یا در مجاورت‌های بیش از یک ساعت، حتی با وجود ماسک، احتمال درگیری بالاست و حفظ فاصله اجتماعی، اهمیتی معادل دارد.

۳) من با فرد مبتلا تماس داشتم و علائم سرماخوردگی دارم. اما تستم منفی شده است؛ پس من کرونا ندارم.

این یک ‌خطای شایع و استراتژیک است‌. اول این که نیازی به انجام فوری تست نیست. دوم این که هر علامتی که قبلا سرماخوردگی یا حساسیت یا سینوزیت به شمار می‌آمد، الان در پاندمی کرونا، باید کووید۱۹ محسوب شود. پس لطفا اگر طی دو هفته اخیر با فرد مبتلا در ارتباط بوده‌اید و هر علامت مشکوکی دارید، هرچند خفیف، فرض را بر کرونا مثبت بگیرید و حداقل ده الی چهارده روز پس از شروع علائم، خود را قرنطینه کنید و نیازی به انجام‌ تست PCR نیست و یادمان باشد احتمال منفیِ کاذب بودن تست‌‌ها ممکن است.

لطفا از پذیرش ابتلا به کووید۱۹ نهراسیم و با خودفریبی و اصرار بر سرماخوردگی و حساسیت، آن را انکار نکنیم. گاهی یک کرونای خفیف که به نظرتان «نه بابا کرونا نیست!» می‌تواند باعث مرگ یک یا چند نفر دیگر شود و چه بسا عزیزان خودتان باشند! پس لطفا بیشتر رعایت کنیم که اگر در روزهای آینده وارد گردباد پیک چهارم شدیم، اندوه کمتری بر شانه‌ها تحمیل شود.


دکتر مصطفی جلالی‌فخر

دکمه بازگشت به بالا