اخبار سلامت

آیا سوش انگلیسی ویروس کرونا متفاوت است؟

اخیر مجله معتبر The Lancet (public health) نتایج تحقیقی از دانشگاه کینگزکالج لندن را انتشار داده است که بر روی ارتباط عفونت با واریانت B.1.1.7 موسوم به سوش انگلیسی ویروس SARS-CoV-2 و سمپتوم‌ها، طول دوره بیماری، احتمال عفونت مجدد و چگونگی انتقال آن می‌باشد.

آنها اطلاعات مربوط به علائم و طول دوره بیماری را از دیتابیس کل ثبت علائم Covid که از طریق app مربوط در انگلستان برای تست مثبت شده‌ها موجود است به دست آوردند و سعی شده از اطلاعات درج شده بین ۲۸سپتامبر تا ۲۷ دسامبر۲۰۲۰ که زمان گسترش سریع سوش انگلیسی در کشور بود استفاده شود. برای میزان سرایت‌پذیری نیز از دیتای موجود در کنسرسیوم ژنومیکس انگلستان استفاده شده است.

یافته‌های برگرفته از ۳۶۹۲۰ رکورد که تحت مطالعه بودند حاکی از آن است که نوع علائم و طول دوره درمان سوش انگلیسی با سوش اولیه تفاوت معنادار ندارد و میزان عفونت مجدد با واریانت B.1.1.7 بیشتر از سوش اولیه کرونا نیست بنابراین وجود این سوش میزان عفونت مجدد را افزایش نمی‌دهد. اما اندکس Rt توسط سوش انگلیسی افزایش ۱.۳۵ برابری داشته است، (۳۵٪ افزایش سرایت) که نشانگر سرعت انتقال و سرایت‌پذیری بالاتر آن است. بنابرین پیشنهاد می‌دهند که روش‌های تشخیصی رایج و زیرساخت‌های موجود برای این سوش نیز کماکان موثر می‌باشد. ضمنا تاکید دارند که عفونت مجدد به نسبت سوش اولیه در سوش انگلیسی افزایش نمی‌یابد، بلکه احتمالا واکسن‌های موجود نیز بر آن موثر باشند.

البته باید توجه داشت که مطالعه دیگری که توسط دانشگاه بریستول و اگزِتر انجام شد میزان سرایت را ۵۵٪ اعلام نمود. آنها ۵۴۹۰۵ مورد مرگ را نیز بین اول اکتبر۲۰۲۰ تا ۲۹ ژانویه ۲۰۲۱ بررسی نمودند و دریافتند که بین ۳۲٪ تا ۱۰۴٪ و متوسط ۶۴٪ مبتلایان به سوش انگلیسی بیشتر از سوش اولیه ظرف ۲۸ روز پس از ابتلا می‌میرند (میانگین مرگ از ۲/۵ نفر مرگ در هر هزار نفر به ۴/۱ مرگ در هر ۱۰۰۰ نفر افزایش می‌دهد).

نتیجه می‌گیریم هرچند در یک مطالعه به دلیل سرایت‌پذیری بیشتر سوش انگلیسی، تعداد مبتلایان همه گروه‌های سنی و گروه‌های پرخطر افزایش می‌یابد که منجر به شلوغ شدن بیمارستان‌ها می‌گردد و یا حتی طبق مطالعه دیگر به دلایلی میزان مرگ ممکن است افزایش یابد اما این سوش علائم متفاوت تر چشمگیری ندارد (هرچند سرفه و گلودرد کمی در یک مطالعه دیگر شایع تر است) و نوع درمان و یا واکسن نیز تا این لحظه برای این سوش متفاوت‌تر نیست.
بهترین راه مقابله با تمام واریانت‌ها کما فی‌السابق تسریع واکسیناسیون ملی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی تنها راه رهایی است.


دکتر حسن رودگری
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

کارگروه تازه‌های علمی کرونا
سازمان نظام پزشکی کشور

منبع:
-The Lancet (public health). Vol:6, Issue 5, E335-345
-BMJ. 2021;372:n579

دکمه بازگشت به بالا