اخبار سلامت

نوع جدیدتر ویروس کرونا کشف شد

ساعاتی پیش خبرگزاری‌های معتبر در بریتانیا خبر از کشف نوع جدیدتری از ویروس کرونا در انگلستان داده‌اند که B.1.525 نامیده می‌شود. این ورژن شبیه نوع آفریقای جنوبی است و اکنون بررسی خانه به خانه در منطقه کشف ورژن جدید آغاز شده است.

محققین دانشگاه ادینبرا در مرکز اسکاتلند ۳۸ مورد را گزارش کرده‌اند که ۲مورد از ولز و ۳۶ مورد از انگلند بوده است.
البته هنوز زود است که ورژن جدید را در لیست واریانت‌های نگران‌کننده قرار داد.

پروفسور راوی گوپتا از دانشگاه کمبریج در این مورد هشدار داده و اعلام نمود که این واریانت یک جهش جدی (significant mutation) دارد که در برخی واریانت‌های دیگر نیز دیده شده است. البته در عین حال این موضوع شاید اجازه دهد تا رفتار این واریانت را بتوان پیش‌بینی نمود.

پروفسور ایوون دویل از انستیتو بهداشت انگلستان (PHE) می‌گوید که انستیتو بهداشت در حال ردیابی موضوع است و اقدامات غربالگری آغاز گردیده هرچند اطلاع مستند علمی دقیقی از شدت واگیری و علائم این واریانت در دست نیست.

یکی از جهش‌های این واریانت E484K mutation است که پیشتر در واریانت برزیلی و آفریقایی دیده شده و احتمال داده می‌شود این جهش قدرت عبور از برخی سدهای ایمنی را به ویروس بدهد. سایر جهش‌ها شبیه واریانت Kent انگلیسی است.

اکنون نگرانی‌های بیشتر در خصوص تغییرات ویروس در جوامع مختلف و به نفع گسترش سریع‌تر آن است و یا اینکه بتواند از اثر واکسن‌های موجود فرار کند.

پروفسود گوپتا از دانشگاه کمبریج اعتقاد دارد که جهش E484K احتمالا توانایی فرار از واکسن را دارا باشد.

اکنون واکسن سازهای بزرگ و معتبر در حال کار تحقیقی بر روی واکسن جدیدتری هستند که بتواند بر همه واریانت‌های موجود اثر بگذارد.

البته پروفسور اندرو هیوارد اپیدمیولوزیست برجسته کالج لندن معتقد است این واریانت احتمالا قدرت گسترش و واگیری بیشتر ندارد، هرچند وی می‌گوید باید سریعا بر روی واریانت‌ها کار تحقیقی شود چون از رفتارهای جدید ویروس اطلاع درستی نداریم.

نتیجه گیری می‌شود که هرچند باید منتظر اطلاعات دقیقتر و بیشتر بود اما واضحا ویروس در چرخه حیات خود و پس از گذشتن مکرر از بدن‌های افراد بسیار و مواجهه با شرایط مختلف توانسته جهش‌هایی داشته باشد که به ویروس توانایی‌های جدیدی داده است. این جهش‌ها لزوما مرتبط با ناحیه جغرافیایی خاصی نیست و دلیل آن جهش‌های مشابه در افرادی که در کشورهای مختلف زندگی می‌کردند و هیچ ارتباطی با هم نداشتند، است.

بنابراین سخنان اخیر مسئولان وزارت بهداشت در مورد گسترش ویروس انگلیسی در کشور می‌تواند نشانه‌ای از بروز جهش مشابه ولی مستقل باشد هرچند نمی‌توان احتمال ورود از خارج را رد کرد.

باید گفت مهم نیست که ویروس‌ها از کجا می‌آیند بلکه مهم است که ما به درستی برنامه ریزی و رفتار کنیم.

قطعا واکسن کمک بزرگی به توقف چرخه حیات ویروس است و در صورت سرعت بخشی به واکسیناسیون بتوان فرصت جهش بیشتر را از آن گرفت، لذا باید در تامین سبد واکسن از انواع مختلف ولی معتبر تسریع نمود و جدول زمانبندی واکسن را جدی گرفت. از سوی دیگر اعمال قرنطینه های جدی‌تر و سخت‌تر را نباید از قلم انداخت.


دکتر حسن رودگری
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

کارگروه تازه‌های علمی کرونا
سازمان نظام پزشکی کشور

منابع:
خبرگزاری‌های گاردین، بی بی سی و اسکای نیوز

دکمه بازگشت به بالا