اخبار سلامت

واکسن جدید برای همه انواع و واریانت‌های ویروس‌های کرونا

اخیرا انستیتو واکسن انسانی دوک (DHVI) در آمریکا خبر داد که این مرکز پژوهشی در مرحله آزمایش حیوانی بر روی میمون‌ها و موش‌ها توانسته واکسنی را معرفی کند که بر روی همه انواع عفونت‌های ناشی از کروناویروس‌ها موثر است و از جمله بر SARS-CoV-2 که عامل بیماری کووید۱۹ می‌باشد.

این واکسن که واکسن جامع کروناویروس Pan-Cotonavirus Vaccine نامیده می‌شود، از طریق ذرات نانو می‌تواند آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده را در بدن بر علیه قسمتی از ویروس‌های خانواده کرونا تحریک کند که در همه آنها مشترک بوده و جهش‌پذیری و تغییر ندارد.

این محققین از بهار ۲۰۲۰ پژوهش خود را بر روی این واکسن آغاز کرده بودند، چون می‌دانستند واکسن‌های رایج نهایتا دچار مشکل در مقابل واریانت‌های جهش یافته ویروس کرونا می‌شوند.

دکتر بارتون هاینِس مدیر DHVI  می‌گوید که واکسن آنها نه تنها بر علیه ویروس بیماری کووید۱۹ بلکه در مقابل همه کروناویروس‌ها و از جمله بیماری سارس و مرس محافظت خواهد داد.

این ایده و کشف واکسن جدید بر مبنای مشاهدات دکتر هاینِس و دکتر کوین ساندرز بود که متوجه اثر آنتی‌بادی پلاسما یک فرد مبتلا به SARS-CoV-1 بر روی بقیه انواع کرونا ویروس شدند.

پاشنه آشیل و نقطه آسیب‌پذیر ویروس کرونا در قسمت Receptor Binding Domain (RBD) آن قرار دارد که در تمام انواع ویروس‌های کرونا و انواع واریانت‌های کووید۱۹ بطور ثابت و بدون تغییر موجود است، لذا ویروس را نسبت به اثر ضربدری آنتی‌بادی‌ها بشدت آسیب‌پذیر می‌سازد.

بدنبال این کشف، تیم تحقیقاتی دوک ذرات نانو مشابه این قسمت ثابت در ویروس را ساخته و توانستند در بدن حیوانات نسبت به آن عکس‌العمل ایمنی ایجاد نموده و آنتی‌بادی تولید کنند. این ذرات نانو را با مولکول‌های کوچکی نیز همراه می‌کنند که شبیه آگونیست‌های رسپتورهای ۷ و ۸ موسوم به ۳M-052 بوده و قدرت ورود به سلول و تحریک‌زایی ایمنی را افزایش می‌دهند.

در آزمایش حیوانی این واکسن اثربخشی ۱۰۰٪ داشته و هیچ ویروس کرونایی از آن در امان نبود.

در طول ۲۰ سال گذشته سه اپیدمی توسط کرونا ویروس‌ها در جهان اتفاق افتاده که بدترین آنها همین پاندمی کووید۱۹ است بنابرین وجود واکسنی برعلیه همه آنها نوید بخش پیشگیری از اپیدمی‌های آینده می‌باشد.

نتیجه می‌گیریم که بزودی دانش بشری نه تنها بر پاندمی کووید۱۹ بلکه بر هرگونه اپیدمی کروناویروسی می‌تواند تسلط یافته و آن‌ها را مدیریت نماید. ممکن است پس از گذراندن فازهای بعدی کارآزمایی بالینی و دریافت مجوزات رسمی این واکسن در سال ۲۰۲۲ به تولید انبوه برسد و بتوان از آن در برنامه واکسیناسیون عمومی و یا حتی در کودکی استفاده نمود. برای حصول نتیجه قطعی فعلا باید صبر کرد.


دکتر حسن رودگری
دانشگاه علوم پزسکی شهید بهشتی

دکتر علیرضا پاسدار
دانشگاه علوم پزشکی مشهد

منابع:

-Nature. Saunders KO. 10.05.2021
-medical.net
-Nature/news. 05.05.2021

دکمه بازگشت به بالا