DULOXETINE
موارد مصرف:
این دارو در درمان اختلالات افسردگی شدید و اختلالات اضطرابی ژنرالیزه، کنترل درد نوروپاتی دیابتی و عدم کنترل ادرار هنگام استرس مصرف می شود.
موارد منع مصرف:
در نارسایی کبدی، گلوکوم با زاویه بسته و نارسایی شدید کلیه نباید مصرف شود.
هشدار ها
۱- در صورت وجود اختلالات دوقطبی، بیماری مزمن کبدی، مسمومیت کبدی، سابقه مانیا و سابقه تشنج با احتیاط فراوان تجویز شود.
۲- به دلیل افزایش تمایل به خودکشی در بعضی مراحل مصرف دارو باید کمترین مقدار ممکن دارو در اختیار بیمار قرار گرفته و بیمار به دقت توسط بستگان به ویژه در ماههای اول درمان تحت نظر باشد.
عــــوارض جانبـــی: واکنش های آنافیلاکتیک، خیـــــز آنژیونوروتیک، گلوکوم، هپاتیت، کمی سدیم خون، زردی، افت فشار خون وضعیتی، سندرم استیونس- جانسون، سنکوپ و کهیر از عوارض خطرناک دارو بوده و نیاز به توجه دارند. عوارض با خطر کمتر شامل بیاشتهایی، بی حالی و کم شدن قدرت عضلانی، کاهش اشتها، تهوع، استفراغ، یبوست، خشکی دهان، سرفه، التهاب بینی و حلق، درد حلق و حنجره، گیجی، سردرد، بی خوابی، تعریق زیاد و تکرر ادرار از عوارض جانبی این دارو می باشند.
تداخل های دارویی: مصرف همزمان این دارو با داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای باید با احتیاط انجام شود. ممکن است کاهش مقدار مصرف آن ضرورت یابد. دولوکستین ممکن است غلظت خونی بعضی داروها از جمله فلکائینید، پروپافنون و فنوتیازینها را افزایش دهد. این دارو همچنین با افزایش غلظت خونی تیوریدازین، خطر بروز آریتمی بطنی کشنده را افزایش می دهد. دارو های مهارکننده آنزیم های کبدی می توانند متابولیسم دولوکستین را کاهش و غلظت خونی آن را افزایش دهند. در این موارد ممکن است کاهش مقدار مصرف دارو ضرورت یابد. مصرف همزمان دولوکستین با دارو های مهارکننده مونوآمین اکسیداز و حتی تا ۱۴ روز پس از قطع مصرف مهارکنندگان مونوآمین اکسیداز یا تا ۵ روز بعد از قطع مصرف دولوکستین، می تواند منجر به عوارض شدید و خطرناک شود.
نکات قابل توصیه
۱- برای بروز اثر کامل ضدافسردگی دارو ممکن است ۴ هفته زمان لازم باشد و با برطرف شدن علائم نباید مصرف آن بدون نظر پزشک قطع شود.
۲- بیماران دیابتی باید در طول مدت درمان با این دارو قند خون خود را به طور مرتب کنترل کنند.
۳- به دلیل ایجاد تاری دید، خواب آلودگی و اشکال در مهارت های حرکتی، هنگام رانندگی یا انجام کار هایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند، باید احتیاط شود.
مقدار مصرف: به عنوان ضدافسردگی شدید مقدار mg/day ۴۰-۶۰ در یک یا دو نوبت منقسم روزانه مصرف می شود. برای کنترل درد نوروپاتیک دیابتی مقدار mg / day ۶۰-۱۲۰ مصرف میشود. در صورت عدم تأثیر طی ۲ ماه مصرف آن قطع می شود. در اختلالات اضطرابی ژنرالیزه، ابتدا mg/day ۳۰ مصرف میشود که در صورت نیاز بهmg/day ۶۰ یا حداکثر mg/day ۱۲۰ افزایش می یابد. در عدم کنترل ادرار هنگام استرس mg/ day ۲۰-۱۲۰ در یک یا دو نوبت منقسم مصرف می شود.
اشکال دارویی
Capsule: 20mg, 30mg, 60mg