سرطان اندومتر (Endometrial Cancer)
سرطان اندومتر (مخاط رحم) چیست؟
سرطان اندومتر، سرطان بافت پوششی مخاط رحم (اندومتر) است. این سرطان، شایعترین نوع سرطان رحم میباشد.
علائم سرطان اندومتر
شایعترین علامت سرطان اندومتر، خونریزی رحمی غیرطبیعی است. در صورت مشاهده موارد زیر، به پزشک خود مراجعه کنید:
- خونریزی قاعدگی بیشتر یا طولانیتر از همیشه؛ خصوصاً بعد از ۴۰ سالگی
- سیکل قاعدگی کوتاهتر از ۲۱ روز
- خونریزی یا ترشحات از واژن بعد از یائسگی
سرطان اندومتر چگونه ایجاد میشود؟
سرطان اندومتر (مخاط رحم) علت دقیقاً مشخصی ندارد. البته دیده شده است که سطح استروژن خون میتواند در ابتلا به این سرطان اثرگذار باشد.
تشخیص سرطان اندومتر چگونه است؟
پزشک در ابتدا برای شما معاینه لگنی انجام میدهد و به بررسی علائم و شرح حال شما میپردازد. برای تشخیص قطعی، انجام یک یا چند مورد از روشهای زیر کمککننده است:
- بیوپسی اندومتر: این روش، روش سریعی است و میتواند در مطب پزشک نیز انجام شود. برای انجام آن، متخصص زنان یک لوله باریک را از راه واژن به داخل رحم وارد میکند و یک نمونه بافتی کوچک از دیواره رحم برمیدارد. این نمونه بافتی در آزمایشگاه از نظر سلولهای سرطانی و پیشسرطانی تحت بررسی قرار میگیرد.
- باز کردن گردن رحم و کورتاژ (D & C): این روش حدوداً یکساعت زمان میبرد و یک مداخله سرپایی است. البته نیاز به نوعی بیهوشی دارد. این روش در ابتدا شامل باز کردن گردن رحم میشود. سپس پزشک یک ابزار باریک را وارد و مقداری نمونه بافتی جمعآوری میکند. در نهایت این نمونه نیز برای بررسی از جهت وجود سلولهای سرطانی و پیشسرطانی به آزمایشگاه فرستاده میشود.
- روشهای تصویربرداری: این روشها نیز به تشخیص کمک میکنند. مثالهایی از این روشها شامل سونوگرافی، MRI و سیتیاسکن میباشد. این روشها، کمتر تهاجمی و برای کسانی که امکان بیحسی آنها وجود ندارد، بیخطر هستند.
در مورد اینکه کدام روش برای شما بهتر است، با پزشک خود مشورت کنید. برای انتخاب روش مناسب لازم است تا مشکلات سلامتی خود مانند فشار خون بالا، دیابت و یا ابتلا به سرطانی دیگر را با پزشک در میان بگذارید.
اگر تشخیص سرطان اندومتر برای شما گذاشته شد، پزشک اقدام به انجام تستهای بیشتر برای تعیین درجه و شدت بیماری میکند.
آیا سرطان اندومتر قابل پیشگیری است؟
سرطان اندومتر قابل پیشگیری نیست. در زنان با سن بیشتر از ۵۰ سال و زنانی که یائسه شدهاند، شایعتر است. سطح بالای استروژن خون، خطر ابتلا را افزایش میدهد. چاقی، دیابت و فشار خون بالا نیز میتوانند اثرگذار باشند. زنانی که تحت درمان با هورمونهای جنسی جایگزین قرار گرفتهاند نیز باید بیشتر مراقب باشند. اگر هورموندرمانی با هورمون استروژن انجام شده، باید درمان همزمان با هورمون پروژسترون نیز به صورت مناسب انجام شود.
سایر عوامل خطر عبارتند از:
- اولین قاعدگی زود هنگام (کمتر از ۱۲ سالگی)
- قاعدگیهای نامنظم
- عدم سابقه بارداری
- پولیپهای اندومتر
- سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
- مصرف داروی تاموکسیفن
ممکن است خطر ابتلا به سرطان اندومتر در زنانی که در طی دوره باروری خود قرصهای ضدبارداری ترکیبی استروژن و پروژسترون مصرف کردهاند، حتی کمتر نیز باشد.
درمان سرطان اندومتر
درمان قاعدتاً شامل برداشتن رحم به کمک جراحی میشود. در برخی موارد لازم است تا لولههای رحمی (فالوپ) و تخمدان نیز برداشته شود. اگر سطح استروژن بیمار بالاست، ممکن است پزشک اقدام به تجویز پروژستین برای تعدیل کردن آن، بکند. حتی ممکن است نیاز به رادیوتراپی یا شیمیدرمانی نیز وجود داشته باشد که بستگی به شدت و درجه بدخیمی دارد.
زندگی کردن با سرطان اندومتر
زنان مبتلا به سرطان اندومتر میتوانند عمر طولانی و طبیعی داشته باشند. درمان، بسیار اثربخش است خصوصا اگر سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود. البته اگر این بیماری دیر تشخیص داده شود یا بدون درمان رها شود، میتواند به خارج از رحم گسترش پیدا کند و جان بیمار را تهدید کند.
سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید
- حالا که مبتلا به سرطان اندومتر هستم، آیا دختر من نیز در معرض خطر بالاتری قرار دارد؟
- عوارض جانبی برداشتن رحم و مصرف داروهای هورمونی جایگزین چیست؟
- درمان من چه مدت طول میکشد؟
- اگر عوامل خطر ابتلا به سرطان اندومتر (مانند مصرف قرص تاموکسیفن برای درمان سرطان پستان) دارم، آیا لازم است که تحت غربالگری یا بررسی از نظر ابتلا به سرطان اندومتر قرار گیرم؟
- آیا گروههای حمایتی مناسبی وجود دارند که آن را توصیه کنید؟
Resources
American Cancer Society: Endometrial Cancer
National Institutes of Health, MedlinePlus: Endometrial Cancer