کوروناویروس جدید
موضوعات داغ

آیا دستگاه های خنک کننده هوا در انتقال کووید ۱۹ نقش دارند؟

با گرم شدن هوا و استفاده از دستگاه های خنک کننده هوا و افزایش ناگهانی آمار مبتلایان در جنوب آمریکا، اخیرا متخصصین عفونی در امریکا این مطلب را مطرح کرده اند که دستگاه های خنک کننده هوا می توانند در گسترش و انتقال کووید ۱۹ نقش داشته باشند.

هرچند براساس تحقیقات انجام شده راه اصلی انتقال ویروس از طریق قطرات تنفسی بزرگ (Large droplets) در زمان سرفه ، عطسه و صحبت کردن است، اما اخیرا شواهدی مبنی بر انتقال از طریق هوا (airborne) مطرح شده است. انتقال از طریق قطرات تنفسی کوچک که بیشتر از دو متر در هوا معلق باقی می مانند.

انتقال از طریق هوا افراد را برای ابتلا آسیب پذیر تر می کند. به طور مثال در یک دفتر کار با حضور پنج نفر، پنجره های بسته و دستگاه خنک کننده روشن، به مرور سطح دی اکسید کربن در فضا بالاتر می رود و به دلیل عدم جریان هوا از بیرون، افراد هوای تنفسی یکدیگر رو مدام تنفس می کنند.

به این ترتیب خطر ابتلا به شدت افزایش می یابد. این همان چیزی است که خطر انتقال بیماریهایی مثل سل را بالاتر می برد، با قوت گرفتن فرضیه انتقال از طریق هوا در مورد کووید ۱۹ نیز این مسئله می تواند صادق باشد.

بنابراین فضای باز و یا افزایش تهویه هوای فضاهای بسته می تواند در جلوگیری از انتقال بیماری نقش داشته باشد. هرچند در بسیاری از ساختمانها جریان هوای تازه محدود است.

دستگاه های تصفیه هوا پرتابل هرچند جریان هوای محدودی ایجاد می کنند، باز هم تا حدودی می توانند در جلوگیری از گسترش کووید ۱۹ نقش داشته باشند.

لامپ های اشعه UV ( ماوراء بنفش) که بیشتر از صد سال است برای ضدعفونی کردن فضاها برای پیشگیری از سل کاربرد دارند ، اخیرا برای SARS-CoV 2 نیز پیشنهاد شده اند اما موثر بودن آن در دست بررسی است.

در مطالعه ای مشخص شده لامپهای ماوراء بنفش در مقایسه با دستگاه های تصفیه کننده هوای پرتابل و تهویه مکانیکی تا ده برابر در ضدعفونی کردن فضا بر روی SARS-Cov2 موثر است.


تدوین: دکتر زهرا فرزاد

منبع:
https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/06/air-conditioning-may-be-factor-in-covid-19-spread-in-the-south/

دکمه بازگشت به بالا