کوروناویروس جدید
موضوعات داغ

تازه‌هایی در مورد واکسن آکسفور برای کووید-۱۹

آنچه در دو روز اخیر در فضای مجازی بطور گسترده در خصوص واکسن دانشگاه آکسفورد انتشار یافته است در حقیقت چاپ مقاله مربوط به موفقیت فاز ۱ و ۲ آن در مجله Lancet به تاریخ دیروز ۲۰ جولای است و هنوز این واکسن در انگلستان، آمریکا، آفریقای جنوبی و برزیل در حال گذراندن فازهای نهایی خود می‌باشد که در این خصوص در همین کانال پست کاملی گذاشته شده است.

مقاله Lancet اشاره به موفقیت واکسن در تحریک هر دو بخش سیستم ایمنی و ایجاد عکسل‌العمل موثر دارد. این تحقیق اثبات کرد که واکسن می‌تواند ظرف ۱۴ روز T cell ها را تحریک کرده و ظرف ۲۸ روز پاسخ آنتی بادی ایجاد نماید. البته قدرت این عکس‌العمل با تجویز دوز یادآور Booster (۲۸ روز پس از دوز اول) کامل شده و ۱۰۰٪ داوطلبین در این پژوهش آنتی‌بادی خنثی کننده ویروس را در خون خود تولید نمودند.

البته به گفته پروفسور پولارد از تیم تحقیق آکسفورد، تجویز دو دوز واکسن در تعدادی از داوطلبین بالاترین عکس‌العمل آنتی بادی را داشته است که می‌تواند یک پیام کاربردی داشته باشد.

فاز ۱ و ۲ کلینیکال ترایال واکسن ChAdOx1 nCoV-19 معروف به واکسن آکسفورد از ماه آوریل ۲۰۲۰ شروع گشته، هرچند واکسن در ژانویه ۲۰۲۰ عملا تولید شده و آماده ترایال بوده است. در فاز ۱ و ۲ این واکسن بر روی ۱۰۰۰ داوطلب سالم بین ۱۸ تا ۵۵ سال آزموده شد که ۱۰ نفرشان دو دوز دریافت نمودند و بهترین و کاملترین پاسخ را داشتند. شایان ذکر است که این واکسن در طول پژوهش فوق هیچ عارضه جانبی از خود نشان نداد.

برای تکمیل فازهای بعدی این پروژه دانشگاه آکسفورد ۸۴ میلیون پوند بودجه دریافت نموده و هم اکنون در سه کشور دیگر شامل ۳۰،۰۰۰ داوطلب از یک کشور ثروتمند و چند هزار نفر نیز از کشورهایی با درآمد متوسط بطور همزمان در جریان است، اما خوشبختانه نتایج اولیه در فاز ۱ و ۲ حاکی از موثر بودن واکسن است که بسیار امیدوارکننده می‌باشد.

پروفسور کیت بینگهام رئیس کارگروه واکسن انگلستان می‌گوید مفتخر است که دانشمندان کشورش متعهدانه و پرتلاش، تمام وقت و زندگی خود را در این ایام سخت برای نجات بشریت از پاندمی کرونا وقف کرده و با رعایت اصل مهم “سرعت و ایمنی Speed & Safety ” به نتایج درخشانی رسیده‌اند.

نتیجه گیری می‌کنیم:

  1. خوشبختانه واکسن می‌تواند موثر باشد
  2. رعایت safety در پژوهش‌هایی که به سلامت انسان مرتبط است بر سرعت کار مقدم است هرچند که سرعت عمل در پاندمی مهم باشد
  3. پیش از بوق و کرنا کردن یک دستاورد و یا نتیجه تحقیق، یاد بگیریم همه مراحل علمی یک پژوهش را به ترتیب رعایت کنیم و نتایج را پیشگویی نکنیم و یا پیش از نتیجه تبلیغ نکنیم، بلکه با مستندات ارائه دهیم. همانطور که می بینیم در حالی‌که دانشگاه آکسفورد در حال کسب موفقیت‌هایی در ۳ کشور دیگر برای فازهای بعدی پژوهش مهم خود است، اما فقط بر موفقیت مستند خود تاکید دارد و فقط آنها را رسما منتشر میکند.

دکتر حسن رودگری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
کارگروه تازه‌های علمی کرونا سازمان نظام پزشکی کشور

منبع:

  1. www.ox.ac.uk/news/2020-07-20
  2. The Lancet, July 20, 2020
دکمه بازگشت به بالا