اخبار سلامت

واکسن یا کووید؛ بررسی دو عقیده متفاوت

این‌ روزها بحث مقایسه تفاوت ایمنی حاصل از واکسن کرونا و ابتلا به کووید داغ شده است. اما دانستن این تفاوت چه کمکی به ما میکند؟

بعضی ها می گویند ایمنی حاصل از کووید ناپایدار است پس واکسن آن اصلا دوامی نخواهد داشت. بعضی دیگر نیز منتظر ایجاد ایمنی جمعی از راه ابتلا بوده و همچنان هستند و آن را به واکسن ترجیح می دهند و بعضی نیز برای تعیین الویت بندی دریافت واکسن نیاز دارند بدانند آنهایی که مبتلا شده اند نیز واکسن بزنند یا خیر؟ در ادامه چند تفاوت را بین این دو مقایسه می کنیم:

۱- ویروس در بدن افراد ضعیف و مستعدِ بیماری شدید، سیستم ایمنی را فریب می دهد و سیستم ایمنی نمی تواند پاسخ های مناسبی ایجاد کند و همین امر موجب ایجاد فرمهای مهلک کووید می شود، در عوض واکسن نتنها این کار را نمی کند بلکه معمولا دارای مواد محرک سیستم ایمنی هم هست.

۲- در ابتلا به کووید معلوم نیست چه دوزی از ویروس وارد شده و چه شدتی از بیماری را رقم خواهد زد ولی واکسن دوز ثابت و مشخصی دارد و در جمعیت تحت واکسیناسیون ایمنی همگن تری را ایجاد می کند.

۳- در بسیاری (حدود یک سوم) از افراد بهبود یافته که اتفاقا پادتن زیادی هم تولید کرده اند این پادتن نشان دهنده ایمنی پایدار نیست چرا که نشان داده شده که این نوع تولید پادتن زیادتر از معمول می تواند خارج از مراکز زایای عقده های لنفاوی و توسط سلول های B خارج فولیکولی شکل بگیرد و حتی پاتوژن باشد و مثلا فرایندهای بلوغ میل پیوندی و … در مورد آنها رخ نداده و سلول های خاطره نیز به خوبی تحریک نمی شوند. ولی نتایج منتشر شده از ترایل های واکسن های مطرح نشان دهنده ی ایجاد پادتن های خنثی کننده، قوی و تخصصی در اکثر افراد است و دوز یادآور واکسن، تحریک کامل سلول های خاطره را تضمین می کند.

۴- سرنوشت ابتلا به کووید ممکن است بیماری شدید و درد و رنج و حتی مرگ باشد ولی‌ حداقل تا امروز هیچ مورد واکنش بسیار شدید غیر قابل کنترل و مرگی از واکسن های مطرح گزارش نشده است.

۵- اینکه پوشش ایمنی حاصل از واکسن و ابتلا به کووید (قدرت محافظت در برابر انواع جهش یافته) چه تفاوتی دارد جای بحث است ولی می شود تصور کرد که پاسخی که توسط یک سیستم ایمنی فریب خورده و خارج مرکز و … ایجاد می شود با پاسخ علیه اپیتوپ های ثابت انتخاب شده از بین صدها ویروس جهش یافته در‌ زمینه مواد محرک ایمنی واکسن، چه تفاوتی خواهد داشت.


دکتر احسان شجاعی فر
پژوهشگر طب پیشگیری و ایمنی شناسی

منابع:

https://doi.org/10.1001/jama.2020.16656
https://www.nature.com/articles/s41590-020-00822-z
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2814-7

دکمه بازگشت به بالا