اخبار سلامت

سرخی یلدا یا سیاهی مرگ با کرونا؟

روزهای کرونایی از مناسبت‌هایی همچون نوروز سپری شد تا رسید به آئین کهن دیگری به نام شب یلدا، طولانی‌ترین شب سال؛ شب سردی که هر سال با دیدار خانواده ها گرم می‌شد و نشستن پای صحبت بزرگترها بلندی شب را از خاطر می‌برد؛ اما امسال وضعیت متفاوتی بر همه خانه‌ها و خانواده‌ها حکم‌فرما است.

نزدیک به ۱۱ ماه از شیوع ویروس کرونا در ایران میگذرد؛ در این مدت اتفاقی که به سختی شاید بتوان گفت تک تک ایرانی ها آن را تجربه کرده اند، تلخی مرگ نزدیکان، دوستان و عزیزانشان بر اثر ابتلا به کرونا بود. این ویروس توانست بسیاری از عادات و رفتار مردم را تغییر دهد، نمازهای جماعت را تا حد امکان به تعطیلی کشاند، نماز جمعه را در شهرهای قرمز و نارنجی متوقف کند، مهمانی ها، عروسی ها و عزاداری ها را پایان بخشید و در نهایت شیوه جدیدی برای برگزاری مراسم های فرهنگی معرفی کند. روزهای عید نوروز اینگونه سپری شد تا رسید به آئین کهن دیگری به نام شب یلدا، طولانی ترین شب سال، شب سردی که هر سال با دیدار خانواده ها گرم می شد و نشستن پای صحبت بزرگترها بلندی شب را از خاطر می برد.

نه به یلدا؛ افزایش ابتلا به کرونا بر اثر دورهمی های خانوادگی
بر اساس آمار وزارت بهداشت و درمان، بیش از ۵۵ درصد ابتلا به بیماری کرونا براثر دورهمی های خانوادگی اتفاق می افتد و آن طور که تجربه ماه های گذشته از تجمعات مختلف نشان می دهد، اگر هوای میهمانی خانوادگی شب یلدا به سرمان بزند، آثار تلخ آن برای همیشه در کاممان خواهد ماند و دستمان در شیوع کرونا در سلامت هموطنانمان و خدای نکرده، مرگ نزدیکان مان، آلوده خواهد شد، پس امسال در خانه بمانیم و محفل خودمانی خانواده را گرم نگه داریم.

همان طور که امسال در ایام سیزده بدر و روزهای عید مردم پروتکل‌های بهداشتی و فاصله اجتماعی را رعایت کردند و نتایج مثبت مقابله با کرونا را با کاهش مبتلایان و فوتی ها مشاهده کردیم؛ یا برعکس ایامی که مسافرت را به سلامتی هموطنان مان ترجیح دادیم؛ شیب صعودی افزایش شیوع کرونا زحمات اوایل سال مردم و مسوولان را بر باد داد، بر این اساس باید این بار از یک سوراخ ۲ بار گزیده نشویم.

اگر مردم در شب یلدا غفلت کنند و دورهمی های خانوادگی را برقرار کنند عامل جهش دوباره شیوع کرونا خواهد بود بر این اساس دوباره خانواده های زیادی بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ را داغدار می کند چون کرونا بیماری زنجیره ای است که در تجمع ها و دورهمی ها شیوع بسیار بالایی دارد به این ترتیب اگر نتوانیم این زنجیره را با رعایت پروتکل های بهداشتی با فاصله اجتماعی و رعایت پروتکل ها قطع کنیم باید همچنان فشار روانی و ترس از ابتلا را ماه های آینده نیز در دل داشته باشیم.

محدودیت های کرونایی در رفت و آمد شب یلدا

طی یک ماه گذشته مسئولان با تصمیم گیری برای تشدید محدودیت های کرونایی در رفت و آمد مردم، فعالیت واحدهای صنفی، دورکاری کارمندان و ممنوعیت تردد از ساعت ۲۱ تا ۴ بامداد در استان تهران، آمار تعداد فوتی های بر اثر ابتلا به کرونا از رقمی که می رفت به ۵۰۰ برسد، به کمتر از ۱۹۰ نفر رسید.

دکتر سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در آخرین گفت و گوی خود با خبرنگاران در ۲۸ آذر امسال اعلام کرد: طی ۲۴ ساعت گذشته با فوت ۱۷۸ بیمار، شمار جانباختگان قطعی بر اثر ابتلا به کرونا در کشور به ۵۳ هزار و ۲۷۳ نفر رسید.

وی در صحبت های خود به بحث مهم شب یلدا هم اشاره کرد و گفت: این مناسبت برای همه ما شبی خاطره انگیز است اما با توجه به شرایط اپیدمی کرونا از مردم می خواهیم برای حفظ سلامت خود و عزیزانشان از دورهمی‌های حضوری در این شبها خودداری کنند.

وی تاکید کرد: مردم می توانند دورهمی ها را به صورت مجازی برگزار کنند تا خاطره یک دورهمی کوچک در بلندترین شب سال با بیماری و از دست دادن عزیزان تلخ نشود.

تردد بعد از ساعت ۲۰ ممنوع

انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران نیز در این میان برای آنکه بتواند مانعی در برابر وسوسه برخی افراد برای خروج از خانه و دیدار شب یلدا بتراشد، مصوبه ستاد ملی کرونا مبنی بر ممنوعیت تردد شبانه از ساعت ۲۱ را به ساعت ۲۰ در تهران اعلام کرد و خواستار همکاری همه مردم مانند عید نوروز برای مقابله با ویروس کرونا شد.

وی ادامه داد: بار دیگر از شهروندان فهیم استان تهران درخواست می کنم تا همانند دیگر آیین های ملی نظیر روز ۱۳ فروردین که با هدف قطع زنجیره بیماری کرونا در منازل خود ماندند این بار نیز در ۲ روز منتهی به شب یلدا در روزهای شنبه و یکشنبه هفته پیش رو یاریگر ما در اجرای دقیق مصوبات ستاد ملی کرونا باشند.

سلامتی مقدم بر دیدار در یلدا

دکتر حمید عبادی فوق تخصص بیماری های عفونی و گرمسیری نیز با اشاره به خستگی کادر درمان به دنبال تلاش شبانه روزی طی ۱۱ ماه گذشته، به مردم توصیه کرد تا طولانی ترین شب سال را با توجه به شیوع ویروس کرونا، بدون دورهمی برگزار کنند و سلامتی خود و خانواده را به خطر نیندازند.

وی افزود: دورهمی‌های شبانه به خصوص اینکه در آستانه شب یلدا نیز هستیم سبب شیوع بیشتر ویروس کرونا در سطح جامعه و افزایش آمار بستری و مرگ و میر هموطنان به خصوص قشر سالمند خواهد شد.

عبادی اظهار داشت: با وجود اینکه شب یلدا یک سنت خوب و حسنه است و سبب جمع شدن مردم در کنار هم خواهد شد اما امسال در شرایط خاصی قرار داریم زیرا نتایج مطالعات انجام شده در دنیا نشان داده مهمترین راه انتقال کرونا ایجاد تجمعات کوچک است که در ایران این موضوع بیشتر ختم به دورهمی های خانوادگی می شود.

شب یلدای مجازی

احسان محبی مسئول کارگروه فناوری و دولت الکترونیک قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با بیماری کرونا هم برای تشویق مردم به برقراری ارتباط مجازی در شب یلدا از پخش رایگان تمامی فیلم ها و سریال های پلتفورم های ویدئو در شب یلدا خبر داد.

وی اضافه کرد: پلتفرم‌های ویدئو درخواستی (VOD) شامل آیو، تیوا، نماوا و فیلیمو در راستای اجرای سیاست‌های ستاد ملی مبارزه با کرونا، قرارگاه عملیاتی ستاد و تشویق مردم به ماندن در منزل، کاهش ترددهای غیرضروری و برگزار نکردن مهمانی‌ها و دورهمی ‌های خانوادگی در شب یلدا به منظور قطع زنجیره انتقال این ویروس، اقدام به پخش رایگان کلیه فیلم‌ها، سریال‌ها و دیگر محتواهای خود در شب یلدا (۳۰ آذر لغایت یکم دی ۱۳۹۹) خواهد کرد.

وی از علاقمندان خواست برای اطلاع دقیق از ساعت آغاز و پایان ارایه رایگان خدمات هر کدام از این سرویس ها به وبگاه های رسمی این موسسات مراجعه کنند.

دلهره کادر درمان، مسئولان و دلسوزان مردم همزمان با پیش رفتن عقربه های ساعت و نزدیک شدن به طولانی ترین شب سال و آخرین شب از پاییز سال جاری، در حالی بیشتر و بیشتر می شود که تنها امید همه همراهی مردم برای استفاده از فضای مجازی به منظور برگزاری این مراسم کهن و تاریخی است تا کوشش هزاران پزشک و پرستار در مهار ویروس کرونا بی ثمر نماند.

بیش از نصف ابتلا افراد به کرونا در آذربایجان شرقی به علت دورهمی و میهمانی های خانوادگی است

رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز در این خصوص گفت: بیش از نصف ابتلا افراد به کرونا در آذربایجان شرقی دورهمی و میهمانی ها بوده است بر این اساس مردم باید به این موضوع توجه داشته باشند.

محمدحسین صومی با بیان اینکه مردم در شب چله امسال دورهمی نداشته باشند زیرا شب یلدایی ارزش دارد که برای شب یلدای سال های آینده با سلامتی اعضای خانواده برنامه ریزی شود، افزود: وضعیت کاهشی و یا ثبات در برخی شهرستان ها نباید مسوولان را فریب دهد چون این بیماری ناشناخته است و باید مراقب باشیم.

وی با اشاره به کاهش آمار کرونایی ها در استان، تاکید کرد: ولی با این حال ۳۷ درصد تست های گرفته شده در استان مثبت می شود که امیدواریم با همکاری مردم و با اجرای دقیق تر طرح شهید سلیمانی، این رقم را به زیر ۱۰ درصد کاهش دهیم.

رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز ادامه داد: در حال حاضر  کمتر از۸۶۰ بیمار کرونایی در بیمارستان‌های آذربایجان شرقی بستری هستند.

عامل شیوع کرونا در بیشتر شهرستان های آذربایجان شرقی نیز دورهمی خانوادگی و فامیلی اعلام شده است، طوری که فرماندار اهر اظهار داشته است: ۶۰ درصد عامل ابتلای مردم شهرستان به ویروس کرونا دورهمی‌هاست و رئیس دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مراغه نیز معتقد است ۷۰ درصد از ابتلا به کرونا در ادارات و دورهمی های خانوادگی روی داده است.

برای بقای عمر عزیزانتان از برگزاری جشن و دورهمی شب یلدا خودداری کنید

پزشک متخصص بیماری های ریوی و پزشک معالج بیماران کرونایی بیمارستان امام رضا (ع) تبریز اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به اینکه بیشتر موارد دورهمی و تجمعات بیشترین عامل افزایش شیوع و ابتلا بیماری است و با توجه به در پیش بودن شب یلدا به طور جدی توصیه می شود که برای بقای عمر عزیزانتان، حفظ سلامتی خود و خانوده تان و کمک به کادر درمان امسال از برگزاری جشن و دورهمی خودداری کنید.

دکتر امیرجواد پارسا گفت: مردم با رعایت ملاحظات شب یلدا یعنی ماندن در خانه کاری کنند تا در جشن ها و مناسبت های در پیش رو آینده یعنی پس از شرایط حاد کرونایی در کنار خانواده باشند و غم فراغ نزدیکان و عزیزان را نبینند.
وی یادآور شد: باید ماسک بزنید و کرونا را جدی بگیرید تا همیشه خوشحال در کنار خانواده باشید.

وی همچنین اظهار کرد: بیماری کرونا حدود ۳ تا ۱۴ روز نیاز به بهبودی و پاک شدن از ویروس دارد و البته بسته به بیمار در افرادی که مشکلات زمینه ای دارند گاهی نیاز به ۴ تا ۶ هفته رعایت حالت قرنطینه و ایزوله بیمار هست.

دکتر پارسا گفت: ولی پس از ۲ هفته قرنطینه و بهبودی و نداشتن علایم  مشکلی ندارد و می تواند فعالیت معمول خویش را از سر گیرد البته توصیه به رعایت فاصله و استفاده از ماسک و رعایت شرایط بهداشتی ضروری است.

در تجمعات خانوادگی و فامیلی به خصوص در فضاهای سربسته احتمال انتقال بیماری بسیار زیاد است

پزشک متخصص بیماری های ریوی تاکید کرد: در تجمعات خانوادگی و فامیلی به خصوص در فضاهای سربسته احتمال انتقال بیماری بسیار زیاد است چون شرایط هیچ کس مشخص نیست و ناقل یا بیمار بودن یک نفر می تواند بقیه اعضای خانواده و نزدیکان را آلوده و دچار خطر جدی می کند.

دکتر پارسا همچنین در خصوص نقش تقویت سیستم ایمنی در پیشگیری از بیماری گفت: استفاده زیاد از شیرینی‌ها و مصرف غیر عادی انواع شکلات هم نقش قابل تاملی در کاهش و ضعف سیستم ایمنی بدن ایفا خواهد کرد و فرد را با ابتلا به بیماری‌های مختلف روبرو می‌کنند بنابراین در استفاده از تنقلات و خوراکی های شب یلدا نیز باید به موضوع تغذیه هم دقت داشته باشیم.

وی یادآور شد: دریافت نامناسب و نامتعادل انواع واحدهای غذایی مثل میوه، سبزی و پروتئین از عوامل مهم ضعف سیستم ایمنی بدن به شمار می‌روند.

چه بسیار جوانانی که در کمال صحت و سلامت دچار بیماری مرموز کرونا شده و جان خود را از دست داده اند

متخصص بیماری‌های عفونی و پزشک معالج بیماران کرونایی بیمارستان عالی نسب تبریز اظهار کرد: بسیار معقول خواهد بود که هموطنان عزیز توصیه های بهداشتی را جدی بگیرند و هیچگاه خود را مصون از این بیماری تصور نکنند، چه بسیار جوانانی که در کمال صحت و سلامت دچار این بیماری مرموز شده و جان خود را از دست داده اند.

دکتر امیر هوشنگ توکل گفت: ناقلین بدون علامت به مدت طولانی تری ویروس را در جامعه منتشر می‌کنند بنابراین فقدان علائم دلیلی بر ناقل نبودن نیست و ممکن است در گرد همایی ها و میهمانی ها ناخواسته منجر به ابتلای دیگران و حتی مرگ عزیزانتان شوید، پس تا جایی که مقدور است در منزل بمانید و شب یلدا را با خانواده خودتان و با رعایت نکات بهداشتی بگذرانید.

وی با اشاره به اینکه در خارج از منزل حتماً از ماسک مناسب استفاده کنید و فاصله اجتماعی حداقل ۲ متری را رعایت کنید، گفت: خانه و اتاق ها نیز از تهویه مناسب برخوردار باشند و هوا در حرکت باشد، امیدوارم با رعایت همگانی توصیه های پزشکی هیچکدام از هموطنانمان بخاطر این بیماری سوگوار عزیزانشان نباشند.

ویروس کرونا در مکان های بسته به سرعت شیوع یافته و سرایت آن به مراتب بالاتر است

پزشک متخصص داخلی و معالج بیماران کرونا در بیمارستان بین المللی ولیعصر تبریز اظهار کرد: ویروس کرونا در مکان های بسته و محبوس شده به سرعت شیوع یافته و سرایت آن به مراتب بالاتر است.

دکتر پری ناز کنعانی گفت: بسیار ضرورت دارد تا در شب یلدا هر کس در خانه خودش با اعضای ثابت منزل در خانه بمانند، در صورت دورهمی، اقوام و مهمان های جوان و ناقل موجب سرایت ویروس و ابتلای افراد میانسال می شوند که خطرات جانی و فوت را به همراه دارد.

بیشتر ابتلاها به کرونا و بستری ها بصورت فامیلی است

وی تاکید کرد: بیشتر ابتلاها به کرونا و بستری ها بصورت فامیلی بوده و با درصد کمتر ابتلای تک نفری از مکان های روباز گزارش می شود.

دکتر کنعانی همچنین یادآور شد: در فضاهای بسته رعایت حداقل فاصله سه تا چهار متری لازم است گر چه در صورت نداشتن تهویه مناسب و حتی داشتن ماسک، بیماری می تواند منتقل شود اما به هر ترتیب رعایت بهداشت فردی، دست شستن، مسواک، غرغره دهان و استفاده از وسایل شخصی نیز توصیه می شود.

معالج بیماران کرونا در بیمارستان بین المللی ولیعصر تبریز ابراز امیدورای کرد که با رعایت توصیه های پزشکی و پروتکل های بهداشتی شاهد خلوت شدن اورژانس ها و پیشگیری از کرونا باشیم.

متخصص آموزش سلامت با بیان اینکه در اکثر خانواده‌ها حداقل یک یا چند فرد شاغل وجود دارد که اکثرا دورکار نیز نبوده و در سطح جامعه تردد دارند، اظهار کرد: این افراد می‌توانند ناقل احتمالی بیماری به سایر اعضای خانواده خود باشند، از طرفی شرکت در دورهمی‌های خانوادگی هرچند محدود نیز می‌تواند انتشار و انتقال این بیماری در محافل خانوادگی را افزایش دهد.

ماسک در دورهمی ها مانع ابتلا کرونا نیست

دکتر مهناز نیل ساز با بیان اینکه در بخش عمده‌ای از این دورهمی‌ها ماسک زده نمی‌شود، گفت: حتی در صورت استفاده از ماسک، به دلایل گوناگون از جمله پذیرایی، ماسک‌ها به طور موقت برداشته می‌شوند. علاوه بر این هرچه زمان حضور افراد در جمع بیشتر باشد، به تناسب تعداد افراد حاضر در محل، به تدریج فضا مملو از ویروس می‌شود که در صورت عدم تهویه مناسب هوا، به ویژه در فصل سرما که اغلب ورودی‌های هوا بسته است، حتی در صورت استفاده از ماسک توسط افراد، احتمال انتقال بیماری بیشتر می‌شود.

این متخصص آموزش سلامت ضمن توصیه به پرهیز از هرگونه دورهمی دوستانه و خانوادگی در شرایط بحران کرونا، تاکید کرد: در این راستا اگر ضرورتی مبنی بر این اجتماعات وجود دارد، بر مواردی همچون زدن ماسک به طور دایم و بدون وقفه، رعایت فاصله حداقل دو متری افراد از هم، برگزاری جلسات با تعداد محدود افراد، تهویه مناسب محل تجمع، پرهیز از پذیرایی و کوتاه نمودن زمان جلسه تاکید می‌شود.

هر گونه تجمع و گردهمایی که منجر به ابتلای به کرونا شود خلاف قانون بوده و جرم است

دادستان انقلاب اسلامی تبریز نیز گفت: هر گونه تجمع و گردهمایی که منجر به ابتلای به کرونا شود خلاف قانون بوده و جرم محسوب می شود.

بابک محبوب علیلو اظهار کرد: حتی دفاتر ازدواج و طلاقی که ازداواج را به صورت دورهمی برگزار می کنند خلاف بوده و با آنها برخورد می شود.


منبع: ایرنا

دکمه بازگشت به بالا