سکته قلبی (انفارکتوس میوکارد)
سکته قلبی فرآیندی است که در آن قسمت هایی از عضله قلب به علت کاهش جریان خون کرونری (عروق خونرسان قلب) از بین می رود، انفارکتوس میوکارد عموما زمانی رخ می دهد که در انسداد ناشی از لخته در یکی از شریان های خونرسان قلب (کرونری) جریان خون در آن به طور ناگهانی مختل می گردد.
علایم بالینی سکته قلبی
◄ احساس فشار آزار دهنده، سنگینی یا درد در وسط قفسه سینه که معمولا به طور ناگهانی شروع می شود و بیش از چند دقیقه ادامه می یابد، مهم ترین علامت بالینی در سکته قلبی
است.
اگر این درد به شانه ها، گردن، بازوها و فک پایین انتشار داشته باشد، جدی تر خواهد بود. گاهی افرادی که دچار درد قلبی می شوند این درد و ناراحتی را به صورت احساس فشار ناشی از ایستادن فردی بر روی قفسه سینه یا احساس فشار ناشی از پیچیدن طناب به دور قفسه سینه، شرح می دهند.
گاهی درد و ناراحتی در قسمت های دیگر بالا تنه نیز احساس می شود، مثل درد بین دو کتف، درد و احساس سنگینی در یکی از دو بازوی راست یا چپ، گردن، فک تحتانی و قسمت بالای معده (درد سردل)
- احساس تنگی نفس: در فعالیت که اخیراً یا ناگهان ایجاد شده است. این نوع تنگی نفس که غالبا همراه با احساس ناراحتی در قفسه سینه هم است، گاهی اولین علامت سکته قلبی است.
- احساس سوزش در زیر جناغ قفسه سینه
- تپش قلب ناگهانی بدون سابقه قبلی به خصوص در میانسالان و سالمندان
- ضعف شدید ناگهانی بدون این که عللی برای آن یافت شده باشد.
- تعریق سرد و فراوان
- علایم اختلال در خواب، بی اشتهایی، احساس سبکی سر، سنکوپ که ممکن است به علت سکته قلبی باشد، اما اهمیت آن ها از علایمی که در فوق ذکر شده، کمتر است.
سرگیجه شدید بدون علت، تنگی نفس (در حال استراحت ) و ناراحتی معده و حالت تهوع است. باید به خاطر داشت همیشه در سکته قلبی همه این علایم رخ نمی دهد و افراد ممکن است نشانه های مختلفی را تجربه کنند.
معمولا در سکته قلبی، درد و ناراحتی قفسه سینه بسیار شدید و مشخص است، ولی در بعضی موارد ممکن است شدت درد معمولی باشد و گاهی نیز بیمار به علت خفیف بودن نشانه ها از درخواست کمک خودداری کند. در برخی بیماران نیز ممکن است حتی درد قفسه سینه وجود نداشته باشد و فقط نشانه هایی از درد در بازو یا گلو وجود داشته باشد.
اقدامات لازم در برخورد با فردی که علایم سکته قلبی دارد:
سرعت عمل در این مواقع بسیار مهم است و هر دقیقه برای رسیدن به بیمارستان یا برای دریافت کمک پزشکی ارزش حیاتی دارد. یک ساعت اول پس از شروع سکته قلبی مهم ترین زمان است و به آن زمان طلایی گفته می شود. هر چه درمان زودتر انجام شود، آسیب عضله قلب کمتر و احتمال زنده ماندن بیشتر می شود. هرچه درمان دیرتر انجام شود صدمه عضله قلب وسیع تر می شود و مقدار بیشتری از بافت قلب از بین می رود.
- اگر نشانه های سکته قلبی در فردی رخ دهد و بیش از چند دقیقه ناراحتی او ادامه داشته باشد فورا با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.
- دو قرص آسپرین ۸۰ میلی گرم یا یک آسپرین ۳۲۵ میلی گرمی به او بدهید تا بجود. (اگر قادر به جویدن و قورت دادن می باشد)
- از قرص زیر زبانی بعد از این که اطمینان حاصل کردید که فشار خون ماکزیمم یا سیستول بیشتر از ۱۰۰ میلی متر جیوه است، استفاده کنید
- از حرکت دادن فردی که مشکوک به سکته قلبی است پرهیز کنید و برای انتقال این فرد به مراکز بهداشتی درمانی از برانکارد استفاده کنید.
- بهترین زمان برای درمان سکته قلبی بلافاصله بعد از آگاهی از علایم است .منتظر شدن برای اطمینان از این که این علایم مربوط به سکته قلبی است یا خیر، منجر به آسیب جدی به عضله قلب و یا حتی مرگ می شود.
اگر خدمات اورژانس به دلایلی در دسترس نباشد، باید هر چه زودتر بیمار را به بیمارستانی که دارای بخش فوریت های قلب است برسانید. هنگام انتقال به بیمارستان مدارک قبلی بیمار خود و تمام داروهای مصرفی را همراه خود داشته باشید.
برای فردی که دچار حمله قلبی شده و هوشیاری خود را از دست داده است اقدامات زیر را انجام دهید:
صدایش بزنید یا شانه هایش را تکان دهید. اگر پاسخی دریافت نکردید، کمک بخواهید و بلافاصله اقدامات اولیه احیای قلبی تنفسی پایه را شروع کنید:
- فرد را به پشت روی زمین بخوابانید.
- سرش را به طرف عقب خم کنید. چانه فرد را با نوک انگشت به طرف بالا نگه دارید. در حالی که دست دیگر شما روی پیشانی قرار دارد، در این حالت مطمئن شوید که زبان راه هوایی را نبسته است.
- در حالی که سر را به همین حالت نگه داشته اید، گوش خود را نزدیک دهان بیمار ببرید و ببینید آیا صدای تنفس او را می شنوید؟ نگاه کنید آیا سینه بیمار بالاو پایین می رود؟ آیا هوای تنفسی بیمار را روی گونه خود احساس می کنید ؟ (این بررسی نباید بیشتر از ثانیه طول بکشد)
- اگر تنفس بیمار طبیعی بود، سر بیمار را همان طور نگه دارید تا کمک برسد. اگر بیمار تنفس نداشت یا نفس هایش بریده بریده و کوتاه بود باید، احیای قلبی تنفسی پایه را شروع کنید.
سکته قلبی (قسمت اول) – فیلم سلامت محور دکترنیک
سکته قلبی (قسمت دوم) – فیلم سلامت محور دکترنیک
سکته قلبی (قسمت سوم) – فیلم سلامت محور دکترنیک
سکته قلبی (قسمت چهارم) – فیلم سلامت محور دکترنیک
سکته قلبی (قسمت پنجم) – فیلم سلامت محور دکترنیک
سکته قلبی (قسمت ششم) – فیلم سلامت محور دکترنیک