TRANYLCYPROMINE
موارد مصرف:
این دارو برای درمان افسردگی شدید در صورت عدم تأثیر یا عدم تحمل سایر دارو های ضدافسردگی، تجویز می شود.
موارد منع مصرف:
در موارد نارسایی کبدی، فئوکروموسیتوم، الکلیسم، نارسایی احتقانی قلب و نارسایی شدید کلیه مصرف این دارو منع شده است.
هشدارها
۱- در صورت وجود آریتمی قلبی، بیماری قلبی-عروقی، سردردشدید یا مکرر، نارسایی کبد، پرفشاری خون، نارسایی کلیه، اسکیزوفرنی، تمایل به خودکشی و بیمارانی که تحت عمل سمپاتکتومی قرار گرفتهاند با احتیاط فراوان مصرف شود.
۲- در طول درمان با این دارو، فشار خون بیمار باید کنترل شود. در صورت بروز تپش قلب یا سردرد مداوم، مصرف این دارو باید قطع شود.
عوارض جانبی: کاهش فشار خون در حالت ایستاده، اسهال، خیز محیطی، تحریک سیستم سمپاتیک، خواب آلودگی، اثرات ضدکولینرژیک، تاری دید، تحریک CNS، کاهش توانایی جنسی، سرگیجه، سردرد خفیف، افزایش اشتها و وزن، افزایش تعریق، تهوع، لرزش و ضعف، یبوست و خشکی دهان با مصرف این دارو گزارش شده است.
تداخلهای دارویی: مهار مونوآمین اکسیداز، متابولیسم بعضی از داروهای آمینی مثل داروهای مقلد سمپاتیک با اثر غیرمستقیم را که در بسیاری از فراورده های ضدسرفه و ضداحتقان وجود دارند، مهار نموده و اثر منقبضکننده عروقی آن ها را ممکن است تشدید کند. همچنین اثر منقبض کننده عروقی تیرامین (موجود در بعضی غذا ها مثل پنیر کهنه و محصولات تخمیری) ممکن است به صورت خطرناکی تشدید شود. نتیجه این تداخلات افزایش ناگهانی و خطرناک فشار خون است. خطر این تداخل تا ۲هفته پس از قطع مصرف داروی مهارکننده مونوآمین اکسیداز نیز وجود دارد. مصرف همزمان این دارو با پتیدین و احتمالاً سایر دارو های ضددرد اپیوئیدی موجب تحریک شدید، تعریق، سفتی عضلانی و افزایش شدید فشار خون می شود. از طرف دیگر ممکن است اثرات مضعف CNS اپیوئید ها منجر به تشدید عوارض مضعف CNS این دارو شود. مصرف همزمان این دارو با دارو های ضدافسردگی سه حلقه ای منجر به تحریک CNS و زیادی فشار خون می گردد. مصرف همزمان دارو با دارو های ضدافسردگی دسته SSRIs مانند فلوکستین، سرترالین، سیتالوپرام و ترازودون موجب بروز سندرم سروتونین (که می تواند کشنده باشد) گردد. در صورت مصرف همزمان این دارو با دارو های خوراکی کاهنده قندخون یا انسولین، اثر کاهنده قندخون آن ها افزایش مییابد. مصرف همزمان این دارو با دارو های مقلد سمپاتیک موجب بحران زیادی فشار خون می گردد. مصرف همزمان دکسترومتورفان با این دارو ممکن است سبب بروز هیجان و زیادی فشار خون شود. مصرف همزمان گوانیتیدین و رزرپین با این دارو ممکن است منجر به بروز زیادی متوسط تا شدید فشار خون شود. مصرف همزمان لوودوپا با این دارو توصیه نمی شود. تحریکپذیری، سردرد، افزایش فشار خون و توهم با مصرف همزمان متیلدوپا با این دارو گزارش شده است. مصرف همزمان این دارو با فراورده های حاوی الکل و سایر دارو های مضعف CNS ممکن است اثرات تضعیفکننده CNS را تشدید نماید. مصرف همزمان دارو های بی حسکننده موضعی حاوی اپی نفرین با این دارو، ممکن است منجر به افزایش شدید فشار خون شود. مصرف همزمان این دارو با مقادیر بیش از حد کافئین ممکن است سبب بروز آریتمی شدید قلبی و افزایش بیش از حد فشار خون شود. مصرف همزمان کاربامازپین، ماپروتیلین و سایر مهارکنندگان مونوآمین اکسیداز با این دارو ممکن است منجر به بحران زیادی فشار خون، تشنج و حتی مرگ شود. اثرات محرک CNS متیل فنیدات در صورت مصرف همزمان با این دارو ممکن است افزایش یابد.
نکات قابل توصیه
۱- برای بروز اثرات درمانی این دارو حداقل ۳ هفته وقت لازم است.
۲- قطع مصرف این دارو باید تدریجاً و با مشورت پزشک انجام شود.
۳- سایر دارو های ضدافسردگی باید حداقل ۲ هفته پس از قطع مصرف این دارو تجویز شوند.
۴- مصرف این دارو باید حداقل یک هفته پس از قطع مصرف سایر دارو های ضدافسردگی و در مورد فلوکستین حداقل ۵ هفته بعد، شروع شود.
۵- در صورت بروز تپش قلب یا سردرد مداوم با این دارو، مصرف دارو باید قطع شود.
۶- از مصرف غذا های حاوی تیرامین، نوشابه های حاوی کافئین و فراوردههای حاوی الکل و داروهای ضدسرفه و دارو های سرماخوردگی، بدون مشورت با پزشک باید خودداری گردد.
۷- در صورت بروز علائم بحران زیادی فشار خون باید به پزشک مراجعه شود.
۸- به دلیل احتمال بروز سرگیجه، هنگام برخاستن از حالت خوابیده یا نشسته، باید احتیاط نمود.
۹- به دلیل بروز سرگیجه یا تاری دید، هنگام رانندگی یا کار با ماشین آلاتی که نیاز به هوشیاری دارند، باید احتیاط نمود.
مقدار مصرف: به عنوان ضدافسردگی، ابتدا mg/day ۳۰ در نوبت های منقسم مصرف می شود. در صورت عدم مشاهده علائم بهبودی پس از دو هفته، مقدار مصرف را می توان هر ۳-۱ هفته به میزان mg/day ۱۰ افزایش داد. به عنوان نگهدارنده mg/day ۱۰-۴۰ مصرف می شود.
اشکال دارویی
Tablet: 10mg