بیماری های قلبی عروقی

اندوکاردیت باکتریایی چیست؟

اندوکاردیت باکتریایی چیست؟

اندوکاردیت باکتریایی عبارتست از عفونت هر یک از موارد زیر:

  • لایه داخلی قلب (اندوکاردیوم).
  • دریچه های قلبی.

اندوکاردیت باکتریایی بیماری خطرناک و اغلب کشنده ای می باشد. دو عامل سبب بروز آن می شوند: باکتری ها و قلب ضعیف شده. مردان، زنان و اطفال و تمامی افراد از تمامی گروه ها و نژادها ممکن است دچار آن شوند.

نقش باکتری ها چیست؟

در حالت طبیعی برخی از باکتری ها در نقاط خاصی از بدن زندگی می کنند. آنها در مناطق زیر زندگی   می نمایند:

  • دهان و دستگاه تنفسی فوقانی.
  • دستگاه گوارشی و دستگاه ادراری وتناسلی.
  • پوست.

باکتری ها می توانند به گردش خون راه یابند که این حالت باکتریمی نامیده می شود. ممکن است این باکتری ها بر روی دریچه های قلبی غیر طبیعی یا سایر بافت های آسیب دیده بنشینند. اگر این حالت رخ دهد، باکتری ها ممکن است سبب آسیب یا حتی تخریب دریچه های قلبی شوند.

نقش دریچه های قلبی در هدایت جریان خون در قلب پر اهمیت می باشد. همچنین دریچه های قلبی به عنوان یک درب جهت حفظ جریان یک طرفه خون عمل می نمایند. اگر این دریچه ها آسیب ببینند، ممکن است نتایج بسیار خطرناکی داشته باشند. اندکی باکتریمی پس از هر جراحی تهاجمی شایع می باشد (جراحی های پزشکی که سبب برش پوست می شوند مثل برخی ازاعمال جراحی و دندانپزشکی). همه انواع باکتری ها سبب اندوکاردیت نمی شوند و تنها برخی از انواع باکتری ها سبب اندوکاردیت می شوند.

 

نقش قلب چیست؟

به ندرت افراد با قلب طبیعی دچار اندوکاردیت می شوند. افرادی که مبتلا به برخی از بیماری های زمینه ای قلبی هستند در معرض خطر ابتلا به اندوکاردیت در هنگام بروز باکتریمی قراردارند.

برخی از حالت های قلبی که فرد را در معرض این خطر قرار می دهند عبارتند از:

  • دریچه قلبی مصنوعی (پروتز).
  • سابقه اندوکاردیت.
  • آسیب دریچه های قلبی در اثر بیماری روماتیسمی یا سایر بیماری ها.
  • برخی از انواع نقایص مادرزادی قلبی.
  • کاردیومیوپاتی (یا بزرگ شدگی قلب).
  • پیوند قلب و متعاقب آن ابتلا به یک اختلال دریچه ای قلب.

افرادی که سابقه ابتلای قبلی به اندوکاردیت باکتریایی را دارند همواره در معرض افزایش خطر ابتلای مجدد به آن قرار دارند. این امر حتی زمانی که این افراد دچار بیماری قلبی نمی باشند نیز صدق می کند.

 

برخی از نقایص مادر زادی قلبی را می توان از طریق جراحی به شکل موفقیت آمیزی درمان نمود و با این کار، دیگر فرد در معرض خطرابتلا به اندوکاردیت قرار نخواهد داشت. نمونه های آن عبارتند از:

  • نقص دیواره بین بطنی: سوراخ بین دوحفره تحتانی قلب را می توان بست.
  • مجرای سرخرگی باز: این مسیر باز میان سرخرگ ریه ها و همچنین سرخرگ بزرگی که خون را از قلب به بدن می برد، بسته می شود.

پس از این که این نقایص از طریق جراحی بطور کامل بسته شدند، دیگر خطر بالای ابتلا به اندوکاردیت وجود نخواهد داشت.

 

چگونه می توان از اندوکاردیت باکتریایی پیشگیری کرد؟

نمی توان از تمامی موارد اندوکاردیت باکتریایی پیشگیری کرد. چرا که ما دقیقا نمی دانیم که باکتریمی چه زمانی رخ می دهد.

کارشناسان استفاده از آنتی بیوتیکها را پیش از برخی از اعمال دندانپزشکی در افرادی که به دلیل وضعیت قلبیشان، در معرض افزایش خطر ابتلا به اندوکاردیت باکتریایی قرار دارند، توصیه می کنند. اگر چه در اکثر بیماران آنتی بیوتیک توصیه نمی شود.

افرادی که در معرض افزایش خطر ابتلا به اندوکاردیت باکتریایی هستند باید کارتهایی را حمل نمایند که مشخصات و توصیه های لازم بر روی آنها نوشته شده اند. شما می توانید این کارتها را از پزشک خود دریافت نمایید. این کارت را به دندانپزشک یا پزشک خود نشان دهید. این امر به آنها در انجام ملاحظات ویژه مورد نیاز جهت حفظ سلامتی تان کمک می کند.

همچنین شما می توانید اقداماتی را جهت کاهش میزان خطر خود انجام دهید. برای مثال مهم است که روزانه دندان های خود را مسواک زده و نخ دندان بکشید و دندانپزشک خود را به شکل منظم ملاقات نمایید. این اقدامات به شما در کاهش احتمال خطر باکتریمی کمک می نماید.

 

من چگونه می توانم بیشتر یاد بگیرم ؟

با پزشک، پرستار یا مشاور سلامتی خود مشورت کنید. اگر مبتلا به بیماری قلبی می باشید یا قبلا دچار سکته مغزی شده اید، ممکن است اعضای خانواده شما در معرض خطر باشند. ایجاد تغییرات در شیوه زندگی آنها جهت کاهش میزان خطر مهم است.

شما می توانید از کتابچه ها و بروشورهای علمی جهت انتخاب زندگی سالمتر و کاهش میزان خطر، کنترل بیماری و مراقبت از افراد مورد علاقه تان استفاده کنید. دانایی توانایی است بنابراین بیشتر بیاموزید و بیشتر زندگی کنید.

 

آیا پرسش یا توضیحی از پزشک خود دارید ؟

دقایقی را برای یادداشت سوالات خود در ملاقات بعدی خود با پزشکتان اختصاص دهید. برای مثال:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا