چرا باید من مصرف سدیم (نمک) خود را محدود نمایم؟
چرا باید من مصرف سدیم (نمک) خود را محدود نمایم؟
نمک همان کلریدسدیم می باشد. سدیم یک عنصر مورد نیاز برای سلامتی شما می باشد و شما می بایست همواره میان آب و سدیم بدن خود، تعادل برقرار نمایید. وجود مقدار زیاد آب یا مقدار زیاد سدیم در بدن، این تعادل را از بین می برد. زمانی که شما سالم هستید، کلیه های شما جهت حفظ این تعادل میان آب و سدیم، سدیم اضافی را دفع می نماید.
ویژگی بد سدیم چیست؟
در برخی از افراد، زیاد بودن سدیم سبب افزایش فشارخون یا تشدید آن می شود. ممکن است کمتر بودن سدیم در رژیم غذایی شما به پیشگیری از بروز پر فشاری خون کمک نماید. افراد دچار افزایش فشارخون با احتمال بیشتری دچار حمله قلبی و سکته مغزی می شوند.
من نیاز به چه مقدار سدیم دارم؟
- میانگین روزانه مصرف سدیم ۲۹۰۰ تا ۴۳۰۰ میلی گرم سدیم یا در حدود ۱۰-۶ گرم نمک می باشد.
- یک فرد سالم، می بایست روزانه کمتر از ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم مصرف کند.
- برخی از افراد (افراد میانسال و سالمند و افراد دچار افزایش فشارخون) می بایست روزانه کمتر از ۱۵۰۰ میلی گرم سدیم مصرف کنند.
- ممکن است پزشک شما به شما توصیه کند که میزان مصرف نمک را به طور کامل قطع کنید.
منابع سدیم کدام هستند ؟
منشا بیشتر سدیم موجود دررژیم غذایی ما از نمک افزوده شده به غذا در هنگام آماده سازی آن می باشد. به برچسب غذایی غذاها توجه کنید چرا که به شما می گویند که در محصول مربوطه چقدر سدیم وجود دارد.
در این قسمت فهرستی از موادی که حاوی میزان بالایی ازسدیم هستند ذکر شده است که شما باید میزان مصرف آنها را در غذای خود محدود کنید:
- نمک (کلرید سدیم یا NaCl).
- مونوسدیم گلوتامات (MSG).
- جوش شیرین نان پزی.
- پودر نان پزی (پیکینگ پودر).
- دی سدیم فسفات.
- هرترکیبی که در نام خود دارای «سدیم» یا Na می باشد.
من باید مصرف چه غذاهایی را محدود کنم؟
- غذاهای نمک دار.
- ماهی دودی، نمک سود، تهیه شده با پودر سوخاری و یا منجمد. همچنین ماهی کنسروشده در روغن مانند تون، صدف و ساردین.
- همبرگر، ژامبون، سوسیس، هات داگ و گوشت های دودی.
- غذاهای کنسروشده و آب میوه های حاوی نمک.
- پنیرها و شیرهای کره ای.
- غذاهای آماده و تجاری با بیش از ۷۰۰ میلی گرم سدیم در هر واحد غذایی.
- چاشنی های اضافه شونده به گوشت، نمک های طعام و MSG.
- سس مایونز، سس قرمز و سس های سالاد.
من چه کار دیگری می توانم انجام بدهم؟
- از گذاشتن نمک بر سر سفره پرهیز کنید.
- از جایگزین های نمک (با تایید پزشک خود) مانند گیاهان خشک و ادویه ها استفاده کنید.
- از گوشت قرمز، مرغ بدون پوست و ماهی تازه و سفیده تخم مرغ و تون کنسرو شده در آب استفاده کنید.
- از آجیل های بدون نمک و کره های کم سدیم استفاده کنید. لوبیا و نخود خشک را بپزید.
- از محصولات بدون نمک اضافی استفاده کنید. از سوپ ها و غذاهای کنسرو شده کم سدیم و بدون چربی استفاده کنید.
- جهت کاهش محتوای سدیم، سبزیجات و لوبیای کنسرو شده را پیش از مصرف زیر آب بشوئید.
من چگونه می توانم بیشتر یاد بگیرم؟
با پزشک، پرستار یا مشاور سلامتی خود مشورت کنید. اگر مبتلا به بیماری قلبی می باشید یا قبلا دچار سکته مغزی شده اید، ممکن است اعضای خانواده شما در معرض خطر باشند. ایجاد تغییرات در شیوه زندگی آنها جهت کاهش میزان خطر مهم است.
شما می توانید از کتابچه ها و بروشورهای علمی جهت انتخاب زندگی سالمتر و کاهش میزان خطر، کنترل بیماری و مراقبت از افراد مورد علاقه تان استفاده کنید. دانایی توانایی است بنابراین بیشتر بیاموزید و بیشتر زندگی کنید.
علایم هشدار دهنده حمله قلبی یا سکته کدامند؟
علایم هشدار دهنده حمله قلبی
برخی ازحملات قلبی شدید و ناگهانی هستند، اما اکثر آنها به آهستگی آغاز شده وهمراه با احساس درد و ناراحتی خفیف و یک یا تعداد بیشتری از علایم زیر هستند:
- احساس ناراحتی در قفسه سینه.
- احساس ناراحتی در سایر نواحی فوقانی بدن.
- تنگی نفس با یا بدون احساس ناراحتی در قفسه سینه.
- سایر علایم شامل تعریق سرد، تهوع یا احساس سبکی سر.
علایم هشدار دهنده سکته مغزی
- احساس ضعف یا بی حسی ناگهانی در صورت، بازو یا پا بویژه در یک طرف بدن.
- کاهش سطح هوشیاری، مشکل در درک مفاهیم یا صحبت کردن به شکل ناگهانی.
- مشکل ناگهانی در دید یک یا هر دوچشم.
- اختلال در راه رفتن، سرگیجه، عدم تعادل یا عدم هماهنگی ناگهانی.
- سردرد شدید ناگهانی بدون علت مشخص.
سعی کنید در مورد سکته مغزی آموزش های لازم را ببینید. هرچه زمان بیشتری بگذرد، مغز آسیب بیشتری می بیند . با ۱۱۵ تماس بگیرید و در صورتیکه علایم سکته مغزی یا حمله قلبی را تجربه کرده اید، فورا به بیمارستان مراجعه کنید .
آیا پرسش یا توضیحی از پزشک خود دارید؟
دقایقی را برای یادداشت سوالات خود در ملاقات بعدی خود با پزشکتان اختصاص دهید. برای مثال:
محدوده مصرفی روزانه سدیم من چه قدر است؟
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
آیا در داروهایی که من مصرف می کنم، سدیم وجود دارد؟
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….